Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον όρο πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας για το Σκοπιανό.
Αυτό ανέφερε σήμερα η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Η συμφωνία υπεγράφη, όμως υπάρχουν ακόμα κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωσή της. Στην επίσημη επικοινωνία μας, θα εξακολουθούμε να αναφερόμαστε στη χώρα αυτή ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό κάνουμε σε όλες τις ανακοινώσεις μας μέχρι τώρα», ανέφερε η εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι και προσέθεσε: «Μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές, θα συνεχίσουμε να αναφερόμαστε στην εν λόγω χώρα με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που είναι και το όνομα με το οποίο εντάχθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».
Στις Πρέσπες παρέδωσαν και με υπογραφή το όνομα «Μακεδονία»
Τα πανηγύρια και τα χαμόγελα των Τσίπρα και Ζάεφ στις Πρέσπες αποδεικνύονται ανεπαρκή να καλύψουν τον προβληματισμό και την ανησυχία που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό.Η επόμενη ημέρα φέρνει την κυβέρνηση πολιτικά και κοινωνικά αποδυναμωμένη, με μειωμένο πολιτικό κεφάλαιο, ακραίες συνθήκες πόλωσης και σύγκρουσης, τις οποίες η ίδια εδραίωσε στην πολιτική ζωή, τουλάχιστον τα 2/3 της ελληνικής κοινής γνώμης ξεκάθαρα απέναντι και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών για το φθινόπωρο ή το αργότερο τον Μάιο του 2019 να αναβιώνουν και να επανέρχονται δριμύτερα.
Την ίδια στιγμή, πέφτει στο κενό ο στρατηγικός και πραγματικός στόχος του κ. Τσίπρα να διχάσει την αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από το άνοιγμα του Σκοπιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τους ΑΝ.ΕΛ. να εξαϋλώνονται με ταχείς ρυθμούς και η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενοχοποιήσει ως Ακροδεξιά και να απαξιώσει ως «πληρωμένη από τη διαπλοκή» κάθε φωνή που αντιτίθεται στα σχέδιά της, να γυρίζει μπούμερανγκ.
Η ανάγνωση των ανταποκρίσεων των διεθνών πρακτορείων -πέραν των διθυράμβων για Τσίπρα και Ζάεφ που όντως υπάρχουν καθώς η Ελλάδα υποχώρησε από θέσεις που κρατούσε εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια και άνοιξε το δρόμο στην ΠΓΔΜ να μπει με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. όπως ήθελαν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ε.Ε.- αντιλαμβάνεται ότι η εμπροσθοβαρής συμφωνία που υπόγραψε ο Νίκος Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει περίπτωση να μην ισχύσει και να ανατραπεί, αν η «Βόρεια Μακεδονία» πλέον δεν εκπληρώσει κάποιους από τους όρους.
Στις Πρέσπες δεν έγινε γάμος, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Εγιναν βαφτίσια και η δήλωση του κ. Ζάεφ στις Πρέσπες «οι Ελληνες και οι Μακεδόνες» δείχνει πως η… υπόσχεση ότι η συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί και δεν θα έρθει στην ελληνική Βουλή αν η «Βόρεια Μακεδονία» δεν ολοκληρώσει τα βήματα που προβλέπονται και άρα δε θα ισχύσει, είναι ένα ακόμα συνειδητό ψέμα από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Η συμφωνία ήδη… τρέχει, τα βαφτίσια ήδη τελείωσαν, τα Σκόπια είναι για τον υπόλοιπο κόσμο οι «Μακεδόνες», η Ελλάδα είναι «οι Ελληνες» και αυτό δεν γυρίζει πίσω, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφύγει να φέρει προς κύρωση τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή, όπως έκανε και τώρα, μήπως αποφύγει την έκθεση ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος λόγω της κίνησης της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής, τελικά δεν την απόφυγε. Αυτά για να μην υπάρχουν αυταπάτες για τη δυναμική της συμφωνίας η οποία δεν θα γυρίσει πίσω σε κάποιους μήνες επειδή η «Βόρεια Μακεδονία» του κ. Ζάεφ δεν θα εκπληρώσει κάποιον όρο της, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά και ο κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Καμμένος.
Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. συνεχίζει ενωμένη και ενισχυμένη, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει ότι ξεπερνά την κρίση, αλλά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες φυλλοροούν. Δεν είναι μόνο ο Δημήτρης Καμμένος, που τώρα η πλειοψηφία προσπαθεί να συκοφαντήσει για τη στάση του, αλλά πρώτα οφείλει να εξηγήσει στην ελληνική κοινή γνώμη πώς γίνεται ο κ. Καμμένος να είναι «η τελευταία εφεδρεία της διαπλοκής» όταν ο κ. Τσίπρας τον επέλεξε για υφυπουργό και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον εξέλεξαν αντιπρόεδρο της Βουλής. Αγγίζουν τα όρια του πανικού και της γελοιότητας οι επιθέσεις των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. κατά του Δημήτρη Καμμένου όταν ο ίδιος ήταν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ ανάμεσα στους βουλευτές που ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε προσωπικά για το σθένος που επέδειξαν και ψήφιζαν Μνημόνια και μέτρα ώστε ο ίδιος να είναι σε θέση τον Αύγουστο να υπογράψει το τυπικό τέλος του προγράμματος.
Για το δημοψήφισμα του 2015
Σε αυτό το κλίμα, δεν προκάλεσε καμία εντύπωση το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Die Welt, παραδέχθηκε ότι δεν θα έκανε το δημοψήφισμα του 2015 «αν είχε όλα τα δεδομένα του σήμερα μπροστά του, τότε».Ο πολιτικός που μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή υπερασπιζόταν το δημοψήφισμα του 2015, όταν ρωτήθηκε ευθέως αν θα προχωρήσει σε αυξήσεις συντάξεων, μετά τον Αύγουστο, αποκάλυψε ότι «δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό», δηλώνει ότι θα πάει μέχρι και μάρτυρας υπεράσπισης για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου δικαιώνοντάς τον πλήρως και σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει στην Ευρώπη και τη Γερμανία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δηλώνει: «Οι Γερμανοί βουλευτές δικαίως είναι προβληματισμένοι. Αλλά θα τους έλεγα: Είμαστε συνεπιβάτες στο ίδιο ευρωπαϊκό καράβι. Μια επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης, συνεπώς και της Γερμανίας. Η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες και η Γερμανία, με τη βοήθειά της επίσης. Μια επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους θα διασφάλιζε αυτήν την επιτυχία, χωρίς να ενοχλήσει άλλους επιβάτες» και σημειώνει -όταν η Αυγή πριν από δύο εβδομάδες έλεγε «Στο Καλό!» στο ΔΝΤ- ότι «μια παραμονή του ΔΝΤ για τους υπόλοιπους μήνες του τρίτου προγράμματος θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας».
eleftherostypos.gr