Το θέμα αποτελεί πεδίο προβληματισμού και συζήτησης εδώ και περίπου τρία χρόνια, αφότου οι πληθυσμοί των μεδουσών στον Κορινθιακό έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί πλήγμα στον τουρισμό, με επιπτώσεις στους επαγγελματίες της περιοχής και μεγάλη αναστάτωση στους
κατοίκους.
Για το ζήτημα έχουν προταθεί διάφορες λύσεις, με πιο προσιτή αυτή της τοποθέτησης πλωτών διχτυών σε πολυσύχναστες παραλίες, ώστε οι τσούχτρες να… πέφτουν σε τείχος.
Μιλώντας στο Reader.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) «Ο Αρίων», Σταμάτης Χαλβατζής, σημείωσε ότι: «Την προσεχή εβδομάδα θα τοποθετηθεί πιλοτικά δίχτυ στην παραλία Αλυκής του δήμου Θηβαίων. Είναι πλωτό φράγμα, θα αποτελείται από 200 μέτρα ειδικό δίχτυ προστασίας, σε σχήμα Π και αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητά του».
«Στη συνέχεια μένει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι παραλίες του Κορινθιακού» πρόσθεσε.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαλβατζής κάθε δίχτυ τέτοιου είδους έχει κόστος περίπου 25.000 ευρώ μαζί με την τοποθέτησή του, ενώ απαιτείται και άδεια του Λιμενικού για την εγκατάστασή του.
«Η τοποθέτηση γίνεται με όλους τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος»διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ.
Ο ίδιος αποδίδει την «εισβολή» μεδουσών σε τρεις παράγοντες: Την κλιματική αλλαγή, την όξυνση των θαλασσίων υδάτων από τη μόλυνση και την υπεραλίευση.
«Ειδικά για την υπεραλίευση, παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν το μέγεθός της, η εμπειρία μας λέει ότι υπάρχει παράνομη αλιεία από γρι γρι σε μέρη που δεν επιτρέπεται», πρόσθεσε.
ΕΛΚΕΘΕ: Χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη για τον Κορινθιακό
Την εκτίμηση ότι εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, απαιτούνται και μακροπρόθεσμα, διατύπωσε ο κ. Επαμεινώνδας Χρήστου Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.Ο κ. Χρήστου σημείωσε ότι όπως όλα δείχνουν, οι μέδουσες του είδους pelagia noctiluca θα κάνουν και φέτος την εμφάνισή τους.
Μιλώντας στο Reader.gr, ανέφερε ότι η εμπειρία δείχνει ότι η pelagia noctilucaκάνει υπερδεκαετείς εμφανίσεις, με διάρκεια παραμονής δυο – τρία χρόνια.
«Υπάρχει έξαρση και δεν υπάρχουν και δεδομένα γιατί είναι τόση η έξαρση» ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Χρήστου σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές η εμφάνιση αυξημένων πληθυσμών των μεδουσών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την υπεραλίευση.
Μια παράμετρος που καθιστά δυσκολότερη τη μελέτη του φαινομένου είναι ότι δεν υπάρχει ανάλυση οικοσυστήματος για τον Κορινθιακό.
«Είναι ένας κλειστός κόλπος, με τεράστιο βάθος» συμπληρώνει ο κ. Χρήστου.
Ερωτηθείς για τη χρήση διχτυών που λειτουργούν ως «φράγμα» για τις μέδουσες, ανέφερε ότι, παρότι αυτή είναι η άμεση λύση που προκρίνεται,υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα και ως προς τη χρήση και ως προς την τοποθέτηση.
Συμπλήρωσε δε ότι το ΕΛΚΕΘΕ, σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα για το θέμα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πρότεινε να υπάρξει και ένας μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης των λουομένων για την εμφάνιση των μεδουσών.
Πώς τοποθετούνται τα δίχτυα – φράγματα
Τα πλωτά φράγματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες για την αποτροπή των μεδουσών, στερεώνονται σε συγκεκριμένη απόσταση από την ακτή με άγκυρα στο βυθό και τοποθετούνται σε σχήμα Π.Μπορούν να παραμείνουν για περίπου τρεις με τέσσερις μήνες.
reader.gr