Ο Aμερικανός προεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας.
Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Tραμπ . «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος.»
Στόχος των βομβαρδισμών «ακριβείας» είναι θέσεις που σχετίζονται με τις «χημικές οπλικές δυνατότητες» του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ
Τραμπ. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό πως επλήγησαν ένα ερευνητικό κέντρο στην πρωτεύουσα Δαμασκό, όπου νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις, και τουλάχιστον δύο στρατιωτικές αποθήκες κοντά στην πόλη Χομς.
Η ερευνητική μονάδα πιστεύεται πως ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων. Η πρώτη εγκατάσταση στη Χομς πιστεύεται ότι περιείχε μεγάλες ποσότητες αερίου σαρίν ενώ η δεύτερη, πέραν από υλικό, φιλοξενούσε και κέντρο διοίκησης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός των αμερικανών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Έως τώρα δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το εάν προκλήθηκαν ανθρώπινες απώλειες. Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι επελέγησαν και οι επιχειρήσεις εκτελέστηκαν με μέριμνα να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για ξένες δυνάμεις, σε μια έμμεση αναφορά στους ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στη Συρία.
Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός. Για τρεις άμαχους τραυματίες στη Χομς κάνει λόγο το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Sputnik τοποθετεί τον αριθμό των τραυματιών σε έξι.
Στη Δαμασκό, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούγονται αρκετές ισχυρες εκρήξεις. Καπνοί αναδύονται στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης . Στην επιχείρηση πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη των τριών πλοίων χωρών Ο Τράμπα Είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ότι προκειται για πλήγματα ακρίβειας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων».
Στόχος να τεθεί τέλος στα χημικά
Οι συμμαχικές επιχειρήσεις έρχονται στον απόηχο της φερόμενης χημικής επίθεσης στην πόλη Ντούμα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρίας, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες.
Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τη φερόμενη χρήση χημικών στη Ντούμα ως «σημαντική κλιμάκωση» της συστηματικής χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου. «Αυτά είναι τα εγκλήματα ενός τέρατος», είπε σε έκτακτο διάγγελμά του.
Τόνισε πως απώτερος στόχος της συμμαχικής επέμβασης είναι να αποτρέψει μελλοντική χρήση χημικών από τη Δαμασκό, διευκρινίζοντας πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να επιμείνει στην «απάντησή της» έως ότου το καθεστώς Άσαντ σταματήσει να χρησιμοποιεί «χημικούς παράγοντες».
Ο κ. Ντάνφορντ τόνισε πως τα πλήγματα θα υποβαθμίσουν σημαντικά τις δυνατότητες του συριακού καθεστώτος να παράγει και να χρησιμοποιεί χημικά, στερώντας του υλικό αλλά και χρόνια έρευνας.
«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», δήλωσε ο κ. Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.
Ο κ. Τραμπ άφησε εκ νέου αιχμές εναντίον των δύο κυριότερων υποστηρικτών της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, σημειώνοντας πως τα κράτη κρίνονται από τους φίλους και τους συμμάχους τους.
«Ιράν και Ρωσία σας ερωτώ: Τι είδους έθνος θέλει να συνδέεται με την μαζική δολοφονία ανδρών γυναικών και παιδιών», είπε.
Κατηγόρησε ειδικά τη Μόσχα ότι μολονότι το 2013 υποσχέθηκε τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας οι εξελίξεις αποδεικνύουν την «αποτυχία» της. Κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να βαδίζει στον «σκοτεινό δρόμο» που έχει επιλέξει ή εάν θα ενώσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα.
Τα μηνύματα Μέι και Μακρόν
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν, με σύντομες γραπτές δηλώσεις τους, τη συμμετοχή των χωρών τους στις επιχειρήσεις.
Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν δύναται να επιτρέψει την ατιμώρητη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, ουσιαστικά συναινώντας στο να γίνουν φυσικό μέρος του πολέμου.
Η κ. Μέι επισήμανε πως οι εξελίξεις δεν άφησαν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις πέραν της βίας, με δεδομένη την επανειλημμένη χρήση χημικών εναντίον αμάχων στη Συρία και τα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Διευκρίνισε πάντως πως το Λονδίνο δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος ούτε θέλει να εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται επί επτά και πλέον χρόνια.
Σε παρόμοια μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μακρόν, αναφέροντας πως οι επιθέσεις στη Ντούμα παραβίασαν μια «κόκκινη γραμμή». Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ.
Διάγγελμα Τραμπ για την επίθεση στη Συρία: Τιμωρούμε την χρήση χημικών [βίντεο]
Με διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επίθεση στη Συρία τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τιμωρήσουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Άσαντ έως ότου να σταματήσει τη χρήση χημικών όπλων, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα βαθύνουν την εμπλοκή τους στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Στόχος των βομβαρδισμών «ακριβείας» από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γαλλία ήταν θέσεις που σχετίζονται με τις «χημικές οπλικές δυνατότητες» της Δαμασκού, όπως δήλωσε ο κ. Τραμπ.
Αφορμή για τις επιδρομές ήταν η φερόμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην πόλη της Ντούμα, με τον κ. Τραμπ να κάνει λόγο για «σημαντική κλιμάκωση» της συστηματικής χρήσης χημικών από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου. «Αυτά είναι τα εγκλήματα ενός τέρατος», είπε.
Τόνισε πως απώτερος στόχος της συμμαχικής επέμβασης είναι να αποτρέψει μελλοντική χρήση χημικών από τη Δαμασκό, διευκρινίζοντας πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να επιμείνει στην «απάντησή της» έως ότου το καθεστώς Άσαντ σταματήσει να χρησιμοποιεί «χημικούς παράγοντες».
Ωστόσο, ο κ. Τραμπ ξεκαθάρισε πως οι επιδρομές δεν συνιστούν απόφαση για μεγαλύτερη αμερικανική εμπλοκή στη Συρία. Επισήμανε πως κύριο μέλημα της Ουάσιγκτον είναι η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, και για αυτόν τον λόγο παρέχει στήριξη σε αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τραμπ προκάλεσε σύγχυση στη διεθνή κοινότητα λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν σύντομα από τη Συρία, γεγονός που θα συνέφερε τόσο την Τουρκία όσο και τη συμμαχία Ρωσίας – Ιράν. Στη συνέχεια ωστόσο διευκρίνισε πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν επί τόπου έχουν ότου αντιμετωπιστεί το ISIS.
Στο διάγγελμά του ο κ. Τραμπ κάλεσε τους συμμάχους της Αμερικής να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
Σε αυτοσυγκράτηση καλούν τα Ηνωμένα Έθνη για να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Συρία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη του παγκόσμιου οργανισμού να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μετά τα δυτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.
«Καλώ όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σ’ αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες και να αποφύγουν όλες τις πράξεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια κλιμάκωση της κατάστασης και να επιδεινώσουν τα βάσανα του συριακού λαού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες, ο οποίος ανέβαλε ένα προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία για να διαχειρισθεί τα επακόλουθα της στρατιωτικής δράσης που ανέλαβαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.
Μια ώρα κράτησε η επίθεση στη Συρία – Επλήγησαν τρεις στόχοι
Για μία ώρα, οι δυτικές δυνάμεις «σφυροκόπησαν» τρεις στόχους στη Συρία που συνδέονται με το πρόγραμμα χημικών όπλων.
Ο ένας ήταν κοντά στη Δαμασκό και οι άλλοι δύο στην περιοχή της Χομς. Η επίθεση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα. Δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζο Ντάνφορντ, ο οποίος συμπλήρωσε προς το παρόν δεν προβλέπεται άλλη επιχείρηση.
Οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, ο οποίος δήλωσε ακόμη ότι η Μόσχα δεν είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση.
«Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Μπασάρ αλ Ασαντ», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις. «Είναι σαφές ότι το καθεστώς δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο αμερικανικό πλήγμα στη στρατιωτική βάση του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, τον Απρίλιο του 2017.
«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά. Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο Μάτις, καταλήγοντας «Είναι καιρός όλα τα πολιτισμένα έθνη να ενωθούν επειγόντως και να βάλουν τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία υποστηρίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ».
Ολοκληρώθηκαν οι επιδρομές
Οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Ο στρατηγός, ο οποίος μίλησε στο Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.
Στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στη Χομς έπληξαν βρετανικές δυνάμεις
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν ένα «στρατιωτικό συγκρότημα» κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία ως αντίποινα στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.
«Εκτόξευσαν πυραύλους Storm Shadow ενάντια σε στρατιωτικό σύμπλεγμα, 24 χιλιόμετρα δυτικά της Χομ
Επλήγησαν το κύριο κέντρο χημικής έρευνας και δύο εγκαταστάσεις παραγωγής
Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
«Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», δήλωσε.
«Οι υποδομές που έγιναν στόχοι χρησίμευαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Συρίας σε περιφρόνηση όλων των κανόνων του δικαίου και του πολιτισμού», επέμεινε.
«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων», υπογράμμισε η υπουργός.
Η Γαλλία από την πλευρά της κινητοποίησε τόσο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων στη Μεσόγειο όσο και καταδιωκτικά αεροπλάνα για να πλήξουν τη Συρία, ανακοίνωσε η Παρλί.
«Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, συνοδευόμενες από πολεμικά πλοία προστασίας και υποστήριξης, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μια αεροπορική αποστολή αναχώρησε στην αρχή της νύκτας από αεροπορικές βάσεις στη Γαλλία για να φθάσει στις ακτές της Συρίας», είπε.
«Αυτά τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσαν με τέλειο συντονισμό πυραύλους κρουζ (…) σε στενό συγχρονισμό με τους αμερικανούς και βρετανούς συμμάχους μας», σύμφωνα με την υπουργό.
Εξάλλου ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε μερικές ώρες μετά τα πλήγματα πως η Γαλλία θέλει «να εργασθεί ήδη από τώρα για την επανάληψη» της πολτικής διαδικασίας στη συριακή κρίση.
«Πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με μια πολιτική λύση. Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε ήδη από τώρα γι’ αυτό με όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν», τόνισε ο Λεντριάν σε κοινή δήλωσή του με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.