Η τραγωδία στο Αγαθονήσι συνέβη σχεδόν αμέσως μόλις ξανάρχισαν οι ροές από την Τουρκία, μετά από πολλές ημέρες μηδενικών αφίξεων. Στις 14 Μαρτίου έφθασαν 58 άτομα (έναντι μόλις 7 επιστροφών την επομένη) και στις 15 έφθασαν 230, ανεβάζοντας τον προσφυγικό πληθυσμό στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στους 13.356. Το προηγούμενο μεγάλο κύμα αφίξεων ήταν στις 2 Μαρτίου, όταν έφθασαν στα νησιά 202 άτομα. Στις 12
Μαρτίου έφθασαν 103. Συνολικά, 625 άτομα τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα.
Τον Φεβρουάριο έφθασαν στα νησιά περί τα χίλια άτομα. Τον Ιανουάριο, 1.850.
Μόνο στη Λέσβο, όπου έχουμε πάλι επεισόδια, 12.726 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν το 2017. Συνολικά στα νησιά έφθασαν 25.000.
Από την πρωτοχρονιά ως τις 4 Ιανουαρίου έφθασαν 507 πρόσφυγες.
Και δεν έχουν λείψει οι τραγωδίες. Στις 28 Σεπτεμβρίου, σε άλλο ένα περιστατικό κατά το οποίο βυθίστηκε πλοιάριο με μετανάστες, τη ζωή του έχασε ένα εννιάχρονο κορίτσι.
Τον Νοέμβριο του 2016, δύο άνθρωποι, μια γιαγιά και το εγγόνι της, έχασαν τη ζωή τους στον καταυλισμό της Μόριας, μετά από πυρκαγιά σε σκηνή – τότε ο κ. Μουζάλας είχε μιλήσει για «ατυχές περιστατικό» και ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει συγκλονισμένος.
Τον Μάρτιο του 2016, δυο κοριτσάκια, ενός και δύο ετών, βρέθηκαν νεκρά στην θαλάσσια περιοχή της Ρω.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 τη ζωή τους έχασαν επίσης σε ναυάγιο, στην περιοχή του Φαρμακονησίου, 38 άνθρωποι. Ανάμεσά τους τέσσερα βρέφη και ένδεκα παιδιά.
Παρ’ όλα αυτά, όλα τα κόμματα υπήρξαν πάντα πολύ προσεκτικά στις ανακοινώσεις τους.
Φυσικά, δεν συνέβαινε το ίδιο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.
Όταν τον Ιανουάριο του 2014 συνέβη η τραγωδία στο Φαρμακονήσι, με δέκα νεκρούς, χάλασαν τον κόσμο. Μιλούσαν για «κυνικό έγκλημα», καλούσαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, υποστήριζαν πως οι άνθρωποι πνίγηκαν επειδή οι λιμενικοί τους…κλωτσούσαν στο πλαίσιο σχεδίου επαναπροώθησης, οργάνωναν διαδηλώσεις, κραύγαζαν μέσα στη Βουλή και έβριζαν, κατήγγελλαν συγκάλυψη του «εγκλήματος».
Σημειώστε ότι τα περισσότερα περιστατικά σημειώνονται στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, όπως και ότι κατά την τελευταία τραγωδία, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, εμφανιζόμενη να πραγματοποιεί επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε… τουρκικά χωρικά ύδατα!
Η Τουρκία, από το 2004 θέτει θέμα «ελληνικής κατοχής» στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Ήδη από τον Μάιο του 1997, είχε κυκλοφορήσει εγχειρίδιο από τις Τουρκικές Στρατιωτικές Ακαδημίες, όπου αναφερόταν πως «δεκάδες μικρές και μεγάλες νησίδες, βραχονησίδες διάσπαρτες σ' όλο το Αιγαίο, αλλά και στον Αργοσαρωνικό(!), είναι κατά βάθος τουρκικές και πως η Τουρκία «πρέπει να διεκδικήσει για να καταφέρει να αλλάξει την υφιστάμενη ισορροπία στο Αιγαίο»!
Γι’ αυτό και οι περισσότερες παραβάσεις και παραβιάσεις γίνονται πάνω από τα δύο αυτά νησιά.
Παράλληλα, βλέπουμε ότι στην περιοχή φθάνουν και τα περισσότερα προερχόμενα από την Τουρκία πλοιάρια. Και κάθε άλλο παρά τυχαία, η Τουρκία θέλησε να εμφανιστεί ότι διεξήγαγε έρευνα για διάσωση σε τουρκικά ύδατα.
Αυτά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ήξερε όταν έβριζε και χυδαιολογούσε. Τώρα τα μαθαίνει…
elzoni.gr