Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με την Αντιπρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το  θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε εκ νέου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τη συνάντηση που είχε με την Αντιπρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag) κυρία Claudia Roth.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά, από επιστημονικές επιτροπές και από τη Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής της στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου». Ο κ. Βούτσης
συνέχισε λέγοντας πως «το 2018 είναι η χρονιά που η χώρα μας και τυπικά, από το καλοκαίρι, θα βγει από τη διαδικασία των μνημονιακών δεσμεύσεων, έτσι ώστε να εισέλθει σε ένα δρόμο ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα» και επισήμανε πως «κατά τη διάρκεια των σοβαρών διαπραγματεύσεων για τις αξιολογήσεις και το μνημονιακό πρόγραμμα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε, και δεν θέλαμε, να γίνει εκ παραλλήλου αυτή η συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες, γι’ αυτό το κρίσιμο και σοβαρό ζήτημα, έτσι ώστε κανείς στην Ευρώπη να μη διανοηθεί ότι υπήρχε διάθεση συμψηφισμού των εύλογων ελληνικών απαιτήσεων σε σχέση με τις εκκρεμότητες του οικονομικού προγράμματος».
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τέλος ότι «μέσα στο 2018 θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται και στο κοινοβουλευτικό και στο διακρατικό επίπεδο, έτσι ώστε να συζητήσουμε για το θέμα των γερμανικών οφειλών». 
Απαντώντας στον κ. Βούτση η Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Κάτω Βουλής τόνισε πως καθώς η ίδια γεννήθηκε το 1955, αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρεί πως είναι άμοιρη ευθυνών για όλα αυτά που συνέβησαν μεταξύ του 1941 και του 1945 στη χώρα μας, για τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος, για τα εγκλήματα του γερμανικού στρατού της Βέρμαχτ. «Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία της δικής μου βιογραφίας και δεν συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που λένε ότι θα πρέπει να μπει μία τελεία, να τραβηχτεί μία γραμμή και να μην επανερχόμαστε σ’ αυτά τα ζητήματα. Δεν μπαίνουν τελείες στην Ιστορία. Η προϋπόθεση για να συνεχίσουμε είναι να υπάρχει η θύμηση για να μας οδηγήσει στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Roth βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει ο Δήμος Φαιστού για το μαρτυρικό Τυμπάκι, το οποίο εκθεμελιώθηκε τον Φεβρουάριο του 1942 από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής και γι’ αυτό υπογράμμισε: «Μου δίνεται η ευκαιρία να δώσω συμβολικά το μήνυμα γι’ αυτά τα φρικαλέα εγκλήματα που διέπραξε τότε η γερμανική πλευρά. Και να είστε σίγουρος, κ. Πρόεδρε, ότι είμαστε πολλοί εμείς στη Γερμανία που αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο αυτά τα εγκλήματα των ναζί δεν είναι ευρύτερα γνωστά. Να είστε σίγουροι ότι είμαστε πολλοί αυτοί που θέλουμε να έχουμε ένα κοινό μέλλον και δεν ανήκουμε σ’ εκείνους που θέλουν να βάλουν τελεία σ’ αυτά τα ζητήματα».
Η Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής μετέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων «τους εγκάρδιους χαιρετισμούς» του ομολόγου του Προέδρου της Bundestag κ. Σόιμπλε, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της «ότι η Ελλάδα, ακριβώς στη σημερινή εποχή, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη».
Στη συνάντηση παρέστησαν ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος, το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Γερμανίας κ.κ. Νάσος Αθανασίου, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Παπαηλιού, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ., κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος. Από γερμανικής πλευράς παρέστη ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Jens Ploetner.