Μετά την κατάρρευση των διερευνητικών για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» οι διεργασίες περνούν στα χέρια του γερμανού Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα αναλαμβάνει βασικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης απέναντι στην ακυβερνησία.
Από τη σύντομη δήλωσή του μετά από συνάντηση με την υπηρεσιακή καγκελάριο Μέρκελ φάνηκε καθαρά ότι θα επιδιώξει την υπέρβαση της κρίσης χωρίς να
χρειαστεί προσφυγή στις κάλπες. Έκανε έκκληση στα κόμματα να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να μην αρνηθούν διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
«Δεν σκέφτηκα την παραίτηση»
Τις προτιμήσεις της αποκάλυψε η καγκελάριος Μέρκελ. Σε συνεντεύξεις στα δύο δημόσια κανάλια ARD και ZDF τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνει πίσω και ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές από το να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Είπε μάλιστα ότι σε περίπτωση νέων εκλογών είναι έτοιμη να τεθεί και πάλι επικεφαλής του κόμματός της για μια ακόμη τετραετία. Σε ερώτηση εάν της πέρασε από το μυαλό η σκέψη να παραιτηθεί μετά την κατάρρευση των διερευνητικών, είπε ότι δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να παραιτηθεί. «Όχι, δεν τέθηκε καν, νομίζω ότι η Γερμανία χρειάζεται τώρα σταθερότητα». Άρα όσοι έσπευσαν να προβλέψουν τον πολιτικό της θάνατο ίσως θα πρέπει περιμένουν, γιατί δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.
Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι έκανε προσωπικό λάθος στις διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα απάντησε: «Όχι, έκανα ό,τι μπορούσα να κάνω, εξάλλου είχαμε προχωρήσει στις συζητήσεις». Οι δηλώσεις Μέρκελ περί πρόωρων εκλογών δεν αλλάζει τον γύρο των διερευνητικών του Προέδρου της Δημοκρατίας που ξεκινούν άμεσα με τους αρχηγούς των κομμάτων για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς προσφυγή σε νέες εκλογές.
Η ώρα των διερευνητικών
«Όποιος διεκδικεί σε εκλογές πολιτική ευθύνη δεν πρέπει να την παραμερίζει όταν την κρατά στα χέρια του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην έκκλησή του. «Τα κόμματα έχουν αναλάβει ευθύνη που δεν μπορούν σύμφωνα με το Σύνταγμα να επιστρέψουν πίσω στους ψηφοφόρους. Κι αυτή η ευθύνη ξεπερνά τα κομματικά συμφέροντα», τόνισε ο πολιτειακός άρχοντας. Παράλληλα παρέπεμψε και στη διεθνή ευθύνη της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η ανησυχία και η έλλειψη κατανόησης θα ήταν μεγάλη εντός και εκτός της χώρας εάν στη μεγαλύτερη και οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης οι πολιτικές δυνάμεις δεν ανταποκρίνονταν στις ευθύνες τους».
Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ ξεκινά διερευνητικές με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Χριστιανοκοινωνιστές, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, και με τους αρχηγούς εκείνων των κομμάτων, «των οποίων τα σημεία ταύτισης της πολιτικής τους δεν θα απέκλειαν σχηματισμό κυβέρνησης».
Σουλτς: «Δεν φοβόμαστε νέες εκλογές»
Στο πλαίσιο των διερευνητικών, ο γερμανός πρόεδρος θα συναντήσει αρχικά τον επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ. «Πρέπει να περιμένουνε να δούμε τι θα αποφέρουν οι συνομιλίες με τον πρόεδρο για να κρίνουμε τι θα γίνει μετά τις διερευνητικές» ανέφερε ο Έζντεμιρ. Την σκυτάλη παραλαμβάνει αμέσως μετά ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς. Με σημερινές του δηλώσεις ο Σουλτς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε επανάληψη κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. «Δεν φοβόμαστε τις νέες εκλογές», επανέλαβε πολλές φορές σε συνέντευξη τύπου. Εμφανίστηκε δε πεπεισμένος ότι στο τέλος θα γίνει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Το θεωρούμε και σωστό», είπε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ υπερασπίστηκε την απόφαση να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. «Κάναμε πολλούς συμβιβασμούς, υπάρχει όμως και ένας πυρήνας πεποιθήσεων που για μας είναι θεμελιακός…Εάν οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, την ευθύνη θα φέρει το SPD, που αρνείται συζητήσεις για κυβέρνηση συνασπισμού».
«Εξαπάτηση ψηφοφόρων»
Χαράς ευαγγέλια στο ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. «Κρίνουμε καλό ότι απέτυχε η Τζαμάικα, γιατί θα ήταν μια από τα ίδια» δήλωσε το επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Για τον ίδιο είναι σαφές, όπως διευκρίνισε, ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να είναι η επόμενη καγκελάριος, «η Μέρκελ απέτυχε». Η συμπρόεδρος της παράταξης Αλίς Βάιντελ χαρακτήρισε τις διερευνητικές «εξαπάτηση των ψηφοφόρων επί εβδομάδες». «Το ότι ανάμεσα σε αυτά τα τέσσερα κόμματα δεν θα υπήρχε συναίνεση, φαίνονταν από καιρό», είπε συμπληρώνοντας ότι το κόμμα της αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Deutsche Welle