Στη Χιλή, δύο υπουργοί, ο υπουργός Προϋπολογισμού και ο υπουργός Οικονομίας παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ να απορρίψει ένα σημαντικό μεταλλευτικό έργο, επειδή, όπως είπε, θα έβλαπτε το περιβάλλον.
Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενόψει της κάλπης της 19ης Νοεμβρίου, όπου η Μπατσελέτ δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, με τον συντηρητικό
πρώην πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να εμφανίζεται ως φαβορί της αναμέτρησης.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ροδρίγο Βαλδές ήταν υποστηρικτής του έργου, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία μεταλλείων και ενός λιμανιού στη Ντομίνγκα, στην επαρχία Κοκίμπο, με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η πρόεδρος Μπατσελέτ τάχθηκε δημόσιο υπέρ της θέσης του υπουργού Περιβάλλοντος Μαρσέλο Μάνα.
Το έργο απορρίφθηκε την 21η Αυγούστου από μια υπουργική επιτροπή, η οποία έκρινε ότι δεν προσφέρθηκαν επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία ενός εθνικού δρυμού που αποτελεί το φυσικό περιβάλλον του 80% των πιγκουίνων Χούμπολτ.
Έτσι, προέκυψε η κυβερνητική κρίση, με τις παραιτήσεις του Βαλδές, του υπουργού
Οικονομίας Λουίς Φελίπε Σέσπεδες, αλλά και του υφυπουργού Προϋπολογισμού Αλεχάντρο Μίκο.
«Δεν νομίζω ότι η ανάπτυξη είναι κάτι που προωθείς στρέφοντας την πλάτη στον λαό, ότι μόνο οι αριθμοί έχουν σημασία κι όχι αυτό που συμβαίνει στις οικογένειες», απάντησε η Μπατσελέτ, όταν εκείνοι την κατήγγειλαν για αντιαναπτυξιακή πολιτική.
Εκείνοι, όμως, επιμένουν και υπενθυμίζουν ότι τα μεταλλεία είναι ένας από τους βασικούς τομείς δραστηριότητας της οικονομίας στη Χιλή, χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή χαλκού στον πλανήτη, με το ένα τρίτο της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.
Στο μεταξύ – και ενώ η αποχωρούσα Πρόεδρος κάνει ό,τι μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση – εδώ και έναν χρόνο στη Χιλή σημειώνονται διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τους αναιμικούς μισθούς τους, οι φοιτητές για τις καθυστερήσεις στην μεταρρύθμιση της παιδείας και όλοι μαζί για τη συνέχιση του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού συστήματος της Χιλής, το οποίο βρίσκεται στα χέρια έξι ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων γνωστών με το ακρωνύμιο AFP, που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων (141,1 δις ευρώ).
Πρόκειται για νόμους που ισχύουν από την εποχή του δικτάτορα Πινοσέτ, αλλά η «αριστερή» Μπατσελέτ δεν έστερξε να αλλάξει, αν και υπήρξε πρόεδρος από το 2006 ως το 2010 και επανεξελέγη το 2014.
Επιπλέον, ενεπλάκη και σε ένα σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε πως ο γιος της έλαβε τραπεζικό δάνειο προκειμένου να προχωρήσει σε μια εξαιρετικά προσοδοφόρα αγοραπωλησία ακινήτου, από την οποία επωφελήθηκε η σύζυγός του και νύφη της προέδρου.
Η ίδια η Μπατσελέτ έχει δημοσίως παραδεχθεί πως ήταν λάθος να μην διακόψει τις διακοπές της όταν ξέσπασε το σκάνδαλο και ότι δεν αναφέρθηκε εγκαίρως σ’ αυτό.
Όπως φαίνεται, η κατάργηση του μεταλλευτικού έργου ήλθε ως κερασάκι στην τούρτα…
elzoni.gr