Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Μας γκρέμισαν από το Β στο CCC και τώρα πανηγυρίζουν για το Β-

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα πανηγύριζε την αναβάθμιση του διεθνούς οίκου Fitch (από CCC σε B-).
Έχουμε και εδώ τη γνωστή τακτική: Πρώτα καταβαραθρώνουμε τη χώρα και μετά πανηγυρίζουν για την επιστροφή της πολύ πίσω από εκεί που βρισκόταν πριν την καταβαραθρώσουν και πριν επιβάλουν άλλα δύο οδυνηρά και αχρειάστα μνημόνια, πριν μεταφέρουν όλη τη δημόσια περιουσία στο περίφημο υπερταμείο και πριν φτωχοποιήσουν όλη τη χώρα.
Με λίγα λόγια, πήραν την αναβαθμισμένη οικονομία του 2014, την γκρέμισαν, την παρέδωσαν ολόκληρη στους δανειστές, οδήγησαν όλες τις αξιολογήσεις στην
κατηγορία των σκουπιδιών και τώρα πανηγυρίζουν πάνω στα ερείπιά της.
Ήταν βέβαιο ότι αφού τα πήραν όλα οι δανειστές, οι οίκοι, διαπιστώνοντας την εθελοδουλία, θα προχωρούσαν σε αναβάθμιση – εκεί που ήμασταν το 2014 και χειρότερα.
Πανηγύρισε το υπουργείο των Οικονομικών.
Πανηγύρισε και ο Καμμένος, λέγοντας (στις 18 Ιουλίου) ότι «ήδη έρχονται οι οίκοι αξιολόγησης που μας τσακίσανε και μας έβαλαν σε αυτή την ιστορία, με συνεργό το Γιώργο Παπανδρέου και εν συνεχεία το Σαμαρά με το Βενιζέλο, να αναγνωρίζουν ότι επιτέλους η χώρα βγαίνει από την κρίση και μπαίνουμε σε περίοδο ανάπτυξης και πρέπει να ξέρουνε ότι ο Πάνος Καμμένος και ο Αλέξης ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν είμαστε μαζί για να καλύψουμε παλιές αμαρτίες, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ» (ποιοι πρέπει να ξέρουν; Οι… οίκοι;)
Πανηγύρισε και ο Τσίπρας που (στο δελτίο του Alpha, στις 27 Ιουλίου) είπε: «Αυτά, λοιπόν, ήταν τα μηνύματα εκείνα που ήθελαν να ακούσουν οι διεθνείς επενδυτές, προκειμένου οι οίκοι να αναβαθμίσουν την Ελλάδα, πράγμα το οποίο έκαναν και προκειμένου οι ίδιοι να εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους, βάζοντας ρευστό στα ελληνικά ομόλογα» (ποια ήθελαν να ακούσουν; Προφανώς την παράδοση της χώρας!)
Είχε μάλιστα διερωτηθεί ο κ. Τσίπρας στις 3 Ιουλίου, από το βήμα της Βουλής: «Και θέλω να μου λύσετε μια απορία. Αφού δεν πήραμε τίποτα, όπως λέτε, και φάγαμε πέντε γκολ και δεν βάλαμε κανένα, γιατί καταγράφουν ιστορικό χαμηλό από την αρχή της κρίσης, από το 2009, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων; Γιατί αναβαθμίζουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης, αφού «φάγαμε» πέντε γκολ; Γιατί; Και άραγε, τι θα λέτε και στο άμεσο μέλλον, όταν κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίζουν την Ελλάδα;» (προφανώς για τον ίδιο ακριβώς λόγο – επειδή πέτυχαν την παράδοση της χώρας).
Βέβαια, άλλα μας έλεγε ο κ. Τσίπρας της «επαναστατικής περιόδου»: «Η λύση θα δοθεί από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες θα έρθουν σε ρήξη με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, με τη βοήθεια των λαών της Ευρώπης, θα κατατάξουν στην κατηγορία "σκουπίδια" τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές και θα βάλουν ΑΑΑ στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία: Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, Απασχόληση» (16 Ιανουαρίου 2012, ομιλία σε εκδήλωση της γερμανικής Αριστεράς).
Ήταν τότε που θα έριχνε στα σκουπίδια τους Οίκους, αλλά μετά έριξε στα σκουπίδια τη χώρα και αγκάλιασε τους οίκους.
Άλλα μας έλεγε και στη συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» (28 Δεκεμβρίου 2014): «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν κατά μέρους τις προπαγανδιστικές κορώνες και παραδέχονται ότι δεν υπάρχει για την Ευρώπη άλλη επιλογή, πέρα από την αποδοχή της δημοκρατικής επιλογής του ελληνικού λαού. Ενώ ακόμη και περίφημοι οίκοι παραδέχονται στις εκθέσεις τους ότι το πιθανότερο σενάριο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η υποχώρηση της ευρωπαϊκής ηγεσίας και η αποδοχή ενός συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, χωρίς περαιτέρω λιτότητα».
Δηλαδή υποστήριζε ότι οι οίκοι πίστευαν πως οι δανειστές θα… υποχωρούσαν!
Οι δανειστές όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά και επέβαλαν ακόμη σκληρότερους όρους. Και τώρα όλοι μαζί (δανειστές και οίκοι) πανηγυρίζουν τη νίκη τους με αναβαθμίσεις και χαμόγελα ικανοποίησης.
Στις 24 Ιουνίου, ο οίκος  πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Caa2 από Caa3 – δηλαδή από τα σκουπίδια στα… σκουπίδια! Προφανώς επειδή υπογράφηκε άλλο ένα μνημόνιο!
Και επειδή αυτό το τέταρτο μνημόνιο δίνει πλήρη ελευθερία στα ξένα funds, αναβάθμισε στη βαθμίδα B3 από Caa2 και το αξιόχρεο των καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων των ελληνικών τραπεζών.
Προηγουμένως, στις 19 Ιουνίου ο Fitch άφησε αμετάβλητο το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών - Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank - στην κατηγορία «περιορισμένη χρεοκοπία, RD», ενώ αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητάς τους σε «ccc» από «f». Δηλαδή από τα πολλά σκουπίδια στα λιγότερα σκουπίδια!
Θυμίζω ότι το αξιόχρεο (Issuer Default Ratings, IDR) των ελληνικών τραπεζών είχε υποβαθμισθεί στην κατηγορία RD στις 29 Ιουνίου 2015, μετά την επιβολή των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων, σε συνέχεια των μεγάλων εκροών που είχαν σημειωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2015.
Στις 12 Μαΐου ο οίκος DBRS Ratings επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στο CCC (υψηλό) για το μακροπρόθεσμο χρέος και σε R-5 για το βραχυπρόθεσμο, διατηρώντας την τάση σταθερή για όλες τις αξιολογήσεις.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2017, ο Fitch είχε διατηρήσει αμετάβλητο στην βαθμίδα CCC το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας – ήταν τότε που πάλι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κραύγαζαν ότι… δεν θα υποχωρήσουν!
Στις 20 Ιανουαρίου 2017, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P επιβεβαίωσε την βαθμολόγηση Β-/Β, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 ο οίκος Moody’s είχε χαρακτηρίσει ως πιστωτικά αρνητική εξέλιξη το προσωρινό πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (θυμάστε, μετά την καταβολή της περίφημης «13ης σύνταξης» που από την μια τσέπη μπήκε και από την άλλη βγήκε).
Στις 9 Δεκεμβρίου 2016, επίσης ο οίκος DBRS επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα CCC (high).
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 ο Fitch είχε κρατήσει αμετάβλητη στο CCC τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας,  επιβεβαιώνοντας στο C τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας, σε εγχώριο και ξένο νόμισμα. 
Και στις 27 Μαρτίου 2015 ο Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC από B και το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο σε C από B.
Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, στις 27 Ιανουαρίου 2015, δυο μέρες μετά τις εκλογές που έφεραν στην εξουσία τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative) για την Ελλάδα, επειδή εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής της.
Και βέβαια, στις 16 Ιανουαρίου 2015, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές δηλαδή, ο Fitch προχώρησε στην αναθεώρηση της προοπτικής της Ελλάδας διαμορφώνοντας τη σε «αρνητική» από «σταθερή», υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί εν όψει των εκλογών μπορεί να καθυστερήσει την πρόσβαση της χώρας στην αγορά και να βλάψει την ανάκαμψη της οικονομίας της. Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση, οι δημοσκοπήσεις για την 25η Ιανουαρίου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη δημιουργία κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παράλληλα καθιστά τις προοπτικές αβέβαιες.
Και στις 26 Σεπτεμβρίου 2015, λίγες μέρες μετά τις δεύτερες εκλογές δηλαδή, ο οίκος Moody’s, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας στο Caa3, βαθμολογία δηλαδή κατηγορίας «σκουπιδιών» στην οποία είχε τοποθετήσει την Ελλάδα τον Ιούλιο, λίγο πριν από το γελοίο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Ας πάμε και στην «αποφράδα» εποχή των «Σαμαροβενιζέλων»;
Στις 22 Νοεμβρίου του 2014, παρά το γεγονός ότι διαρκούσαν οι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε διατηρήσει τη βαθμολογία της Ελλάδας στο B, με σταθερές προοπτικές.
Η είδηση είχε περάσει σχεδόν στα ψιλά, καθώς και το γεγονός ότι ο οίκος έκανε ειδική αναφορά στην «αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή» της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,5% για το 2015, αλλά και στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2014.
Προηγουμένως στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, ο οίκος Standard & Poor's είχε αναβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε B από B-, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είχαν αμβλυνθεί και με την σημείωση ότι αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα βγει το 2015 από επτά χρόνια ύφεσης του ΑΕΠ της.
Στις 2 Αυγούστου 2014, ο οίκος Moody’s είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση του ελληνικού μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (των ομολόγων) κατά δυο βαθμίδες, από Caa3 σε Caa1, με σταθερή προοπτική.
Στις 11 Ιουλίου 2014, σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β» από «CCC» είχε προχωρήσει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, ενώ, παράλληλα, είχε αναβαθμίσει το outlook σε σταθερό από αρνητικό – ενώ τώρα, όπως είδαμε, επιμένει στο CCC.
Στις 20 Ιουνίου 2014, ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τριών ελληνικών τραπεζών -της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank Ergasias- στη βαθμίδα Β, από Β-.
Στις 23 Μαΐου 2014, ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στη βαθμίδα Β με σταθερή προοπτική.
Στις 12 Μαΐου 2014, ο ιαπωνικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R & I (Rating and Investment Information) ανακοίνωσε την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στη βαθμίδα Β- με σταθερή προοπτική από τη βαθμίδα CC.
Στις 11 Απριλίου 2014, μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο οίκος Fitch ανέφερε πως «η επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ομολόγων βοηθά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου της και τονίζει το μέγεθος της δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ». Πρόσθετε ωστόσο ότι «παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και ότι παραμένει υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος».
Συμπέρασμα: Επί Σαμαροβενιζέλων είχαμε αναβαθμιστεί σε Β, επί Τσιπροκαμμένων πέσαμε στο CCC και τώρα πανηγυρίζουν επειδή πήγαμε στο Β-, δηλαδή κάτω από το 2014.

elzoni.gr