Η Δυτική Ελλάδα ήταν και πάλι το πρώτο θύμα της επιδείνωσης του καιρού! Η «Μέδουσα», όπως αποκαλείται το φαινόμενο που θα επηρεάσει όλη τη χώρα, έχει αρχίσει από νωρίς την Κυριακή (16.07.2107) να δείχνει τα δόντια της! Πρώτα στην Πτολεμαΐδα, μετά στο Αγρίνιο, στη Λάρισα, στην Αχαΐα, στο Μέτσοβο κ. λ. π.
Στην Αχαΐα πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μετά από την πτώση κεραυνών σε δασικές εκτάσεις στη Λακόπετρα και στον οικισμό “Μπούκουρα” στη θέση Κρίνος της Δυτικής Αχαΐας...
Πληροφορίες από το Ρίο αναφέρουν ότι οι ισχυροί αυτοί άνεμοι έκοψαν κάβους σε φέρυ μπωτ με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές σκάφη και φουσκωτά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tempo24news.gr, το περιστατικό συνέβη από την πλευρά που βρίσκονται οι καντίνες, ενώ το φέρυ μπωτ από το οποίο κόπηκαν οι κάβοι παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές βάρκες και φουσκωτα που ήταν δεμένα κοντά.
Δυνατό μπουρίνι συνοδευόμενο από χαλαζόπτωση έπληξε το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και αρκετές περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες, όπως στο χωριό Ζωτικό.
Σφοδρές καταιγίδες και έντονες χαλαζοπτώσεις έπληξαν και τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, τμήμα της περιοχής του Ζαγορίου και της Λάκκας Σουλίου, με τα σοβαρότερα όμως προβλήματα να έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, στο Μέτσοβο.Στο Μέτσοβο, οι εικόνες από τη σφοδρότατη χαλαζόπτωση είναι ενδεικτικές της κακοκαιρίας που ήδη πλήττει τη δυτική χώρα και τις επόμενες θα επεκταθεί. Οι στέγες άσπρισαν από το χαλάζι, προβλήματα προκλήθηκαν σε δρόμους μέσα στο χωριό.
Σε ορισμένες περιοχές των Σερρών, όπως ο Χριστός αλλά και την Αναγέννηση, τα προβλήματα είναι πολύ έντονα από το κύμα της κακοκαιρίας. Αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες.
Τα πράγματα φαίνεται ότι θα δυσκολέψουν από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα, με την Αττική να μην μένει ανεπηρέαστη.
Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, μάλιστα, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook καλεί την Αττική να προετοιμάζεται για το πέρασμα ισχυρών καταιγίδων και κάνει λόγο για «σπάνια για την εποχή κακοκαιρία», που θα πλήξει κατά διαστήματα τις περισσότερες περιοχές των Επτανήσων, της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και του βόρειου Αιγαίου.
Αλλού τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια και αλλού θα είναι κάπως πιο ήπια. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο είναι οι:
- Κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία
- Χαλκιδική
- Σποράδες
- Εύβοια
- τμήματα της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς (κυρίως Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα)
- Κεντρική, ανατολική και νότια Θεσσαλία
- Χαλκιδική
- Σποράδες
- Εύβοια
- τμήματα της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς (κυρίως Ευρυτανία, Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα)
Παρ' όλα αυτά, σημειώνει, ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν και σε πολλές από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Όπως σημειώνει όσον αφορά στην Αττική, μπορεί η ένταση των φαινομένων να μην είναι τόσο μεγάλη, αλλά θα μπει και το Λεκανοπέδιο στο στόχαστρο της… "Μέδουσας". Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, «προς τα μεσάνυχτα της Κυριακής ή και λίγο μετά (ενδεικτικά), θα ξεκινήσουν σίγα σιγά να εκδηλώνονται οι πρώτες τοπικές βροχές σε περιοχές της Αττικής. Πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και οι πρώτες μεμονωμένες καταιγίδες. Μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας τα φαινόμενα θα τείνουν να πάρουν μια πιο γενικευμένη μορφή στο νομό, επομένως μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες τις Δευτέρας θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα σε πολλές περιοχές μπόρες, βροχές, τοπικές καταιγίδες αλλά και πιθανές χαλαζοπτώσεις. Κατά τόπους οι καταιγίδες αυτές θα έχουν και ιδιαίτερη ένταση. Πιθανότατα, κατά διαστήματα, να ενισχύονται ξαφνικά και οι άνεμοι (μπουρίνια)».
Από το απόγευμα της Δευτέρας (17.07.2017) ο καιρός στην Αττική θα βελτιωθεί αφού θα σταματήσουν βροχές και καταιγίδες αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποια τοπικά φαινόμενα, ασθενούς έως μέτριας ένταση. Από το απόγευμα της Τρίτης (18.07.2017) αναμένεται γενικευμένη βελτίωση και ξανά… καλοκαίρι. Βέβαια, σε περιοχές της βόρειας Κρήτης ίσως υπάρχουν τοπικές βροχές αλλά από την Τετάρτη κι εκεί θα σταματήσουν!