εξελίξεις, πιστεύω ότι αυτές δεν πρέπει να διαχειριστούν από το ΝΑΤΟ, αλλά από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, από τον ΟΑΣΕ».
Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και έγινε κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014.
Από τότε, δεν έχουν περάσει ούτε τρία χρόνια. Και από τότε, ο κ. Τσίπρας έχει λάβει μέρος σε δύο συνόδους του ΝΑΤΟ – υιοθετώντας όλες τις αποφάσεις της Συμμαχίας – ενώ κατάφερε να φέρει το ΝΑΤΟ και στο Αιγαίο.
Απίστευτα πράγματα. Δεν ξέρει κανείς τι να πει. Βασιλιάς της κωλοτούμπας, ανεπανάληπτος πολιτικός καιροσκόπος, πρύτανης των μεταμφιέσεων;
Ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να βάζει και να βγάζει γραβάτες (ανάλογα με την έκβαση της «υπόθεσης του χρέους»), να φορά κελεμπίες (για να πανηγυρίσει την υπογραφή συμβάσεων για τις έρευνες των υδρογονανθράκων, τις οποίες το κόμμα του μόλις το 2014 είχε καταψηφίσει), να ρίχνει στους ώμους του το κρητικό σαρίκι (για να ξαναπεί ότι… δεν θα υποχωρήσει), να στέλνει τα στελέχη του στους Κορυσχάδες για να γιορτάσουν τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού ντυμένα με αντάρτικα αμπέχωνα (την επομένη ακριβώς της ψήφισης του τέταρτου μνημονίου) και να φορά το πηλήκιο του ΝΑΤΟ, παρέα με τον Τραμπ.
Στις 25 Μαΐου, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά την τοποθέτησή του στο περιθώριο του δείπνου εργασίας, ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να παραμείνει ισχυρός ο ευρω-ατλαντικός δεσμός σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας», υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα, από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του Οργανισμού, πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση»!
Και όχι μόνο αυτό! Δήλωσε ότι «θα εξακολουθήσουμε, με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ» και ότι, στο πλαίσιο αυτό, «στηρίζουμε και την ενίσχυση του αμυντικού τομέα της ΕΕ μέσω πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία», προσθέτοντας ότι «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και θεωρούμε ότι τα μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε σήμερα θα συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση»!
Μάλιστα, όσον αφορά στις σχέσεις με τη Ρωσία, αναφέρθηκε μεν στην ανάγκη του διαλόγου, αλλά είπε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο «της συλλογικής άμυνας και αποτροπής»!
Στη Σύνοδο αποφασίστηκε η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της εφαρμογής των αποφάσεων της Βαρσοβίας και η ενίσχυση της συστηματικής παρουσίας ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σε χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, στη Βαλτική θάλασσα, στη Μαύρη Θάλασσα, η ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής εμπλοκής στον πόλεμο στη Συρία και αλλού και η συνέχιση της παρουσίας των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Και αμέσως την επομένη, στις 26 Μαΐου, ανακοινώθηκε η διέλευση ΝΑΤΟϊκών μονάδων από τη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Noble Jump 2017», που θα διεξαχθεί στη Ρουμανία από τις 6 έως τις 14 Ιουνίου.
Όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους, με μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας (149 στελέχη και 19 τροχοφόρα οχήματα) να κινούνται επί δρομολογίου Κρυσταλλοπηγής-Προμαχώνα, ενώ οι δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (274 στελέχη, 232 τροχοφόρα και 9 ερπυστριοφόρα οχήματα) και της Ισπανίας (227 στελέχη και 105 τροχοφόρα οχήματα) επί δρομολογίου Αλεξανδρουπόλεως-Ορμενίου.
Όπως επίσης ανακοινώθηκε, η Ελλάδα θα παράσχει παροχή διευκολύνσεων στον αερολιμένα και στον λιμένα Αλεξανδρούπολης κατά την εκφόρτωση και φόρτωση προσωπικού και μέσων, διάθεση καταλυμάτων στρατωνισμού για το προσωπικό, παροχή συνοδείας και ασφάλειας κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδο τους από την χώρα, λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη, παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας και υπηρεσιών υγείας και παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Υπενθυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας είχε ξαναπάει σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία τον Ιούλιο του 2016, και υπέγραψε μια χαρά την κοινή διακήρυξη, όπου εγκαλείται η Ρωσία «για τις ενέργειές της, ειδικά στην Ουκρανία», τις οποίες το ΝΑΤΟ θεωρεί «υπονομευτικές».
Υπογράφοντας το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε επίσης με την αύξηση των δαπανών της Συμμαχίας (αναφέρεται επί λέξει ότι «οι αμυντικές δαπάνες των κρατών-μελών έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην κατεύθυνση των αποφάσεων που έλαβε η Συμμαχία στην Ουαλία». Συμφώνησε επίσης με την ενίσχυση της παρουσίας των νατοϊκών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας (Πολωνία, χώρες της Βαλτικής), αλλά και με την περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και την Γεωργία (προφανώς εναντίον της Ρωσίας). Και βέβαια, συμφώνησε με την παράταση της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ως το 2020 και πρόσθετη οικονομική συνεισφορά για τη συγκεκριμένη αποστολή από τα κράτη-μέλη (δηλαδή και την Ελλάδα), ενός δις δολαρίων για μια τριετία.
Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα έλεγαν ο κ. Τσίπρας και η παρέα του αν δεν βρίσκονταν στην κυβέρνηση;
Θα «εργάζονταν» για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ!
Απλώς υπενθυμίζω όλα όσα είχαν συμβεί όταν ο κ. Σαμαράς είχε λάβει μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το 2014 – τότε που καλούσαν σε… αυτοδιάλυση της Συμμαχίας:
-4 Σεπτεμβρίου 2014, Βουλή, Θ. Δρίτσας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που δεν έχει καθορισμένο αντίπαλο, και λειτουργεί μόνο και μόνο με τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων, που καθορίζουν όλους τους κανόνες της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά και με τους κανόνες επιβολής σε όλον τον κόσμο, των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων ισχυρών κρατών που συμμετέχουν. Η Ελλάδα δεν επωφελείται - αλλά δεν επωφελείται ούτε η ειρήνη ούτε η ανθρωπότητα. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία πρέπει να διαλυθεί - και μια υπεύθυνη κυβέρνηση στηριγμένη στον ελληνικό λαό, πρέπει πραγματικά να βάλει μια διαδικασία απεμπλοκής από αυτή τη σχέση, που μόνο καταστροφικά αποτελέσματα, αποδεδειγμένα έχει φέρει στη χώρα».
-5 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στα Παραπολιτικά Fm: «Κατ’ αρχήν δεν νομίζω ότι ακούστηκε κάτι βαρύ, όπως λέτε. Ο κ. Δρίτσας επανέλαβε αυτό το οποίο υπάρχει στο πρόγραμμά μας, όπως το έχουμε πει στις εκλογές του 2013 του Μαΐου, του Ιουνίου, στις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε, όπως γνωρίζετε, κάτω από άλλες συνθήκες, σε άλλους χρόνους και άλλες εποχές, υπήρχε η Σοβιετική Ένωση, επικρατούσαν συνθήκες ψυχρού πολέμου και διπολισμού. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υποτίθεται ότι ήταν ένας αμυντικός μηχανισμός, μια συμμαχία αμυντική. Σήμερα εξυπηρετεί μόνο επιθετικά συμφέροντα, αλλά η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αποτελέσει η ίδια, μέσα από την αναζήτηση ενός νέου συστήματος που θα εγγυάται την ασφάλεια, έναν παράγοντα ειρήνης. Αυτό είπε ο κ. Δρίτσας. Αυτό είπα κι εγώ το πρωί στον ΑΝΤΕΝΝΑ, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, μιλώντας με τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Και μου προκαλεί εντύπωση πώς κάνουν πως το ακούνε πρώτη φορά διάφορα στελέχη της κυβερνητικής πλευράς και μάλιστα άκουγα και το tape που παίξατε πριν από λίγο, λέγοντας ότι κανείς δεν τόλμησε ποτέ να απεγκλωβίσει τη χώρα από το ΝΑΤΟ, και θέλω να θυμίσω ότι όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο –κι ως γνωστόν είμαστε κι εμείς και η Τουρκία μέλη της ίδιας συμμαχίας, αλλά δεν μπόρεσε η ιδιότητά της ως μέλος της συμμαχίας να αποτρέψει την εισβολή, μια εισβολή που ακόμα την πληρώνει ο μαρτυρικός λαός της Κύπρου- εκείνος ο οποίος μας έβγαλε από, το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κων/νος Καραμανλής. Άρα δεν χρειάζονται ούτε ανιστόρητες προσεγγίσεις, ούτε μεγάλες κουβέντες, ούτε να παίζουμε φτηνά πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια με σοβαρά ζητήματα».
-5 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, Αντέννα: «Έχει μεγάλη σημασία ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξαναδούμε, ποιος είναι ο ρόλος της συμμαχίας αυτής στις δεδομένες πια συνθήκες. Ως γνωστόν, ιδρύθηκε κάτω από διαφορετικές, γεωπολιτικές, ισορροπίες και καταστάσεις κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όταν υπήρχε Σοβιετική ένωση, σήμερα τι εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ;» / «Εμείς ως στρατηγικό στόχο θεωρούμε ότι θα πρέπει το ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε μέσα από διαφορετικές συνθήκες να αποδυναμωθεί και τελικά να το υπερβούμε γιατί το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί πρωτίστως τα αμερικάνικα συμφέροντα» / «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην στρατηγική αναδιαμόρφωση του ΝΑΤΟ» / «Εντός του ΝΑΤΟ μια χώρα υποτίθεται συμμαχική η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Εκείνος που μας έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τώρα είστε τσιράκια της Μέρκελ» / «Στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαλυθεί».
-5 Σεπτεμβρίου 2014, Π. Σκουρλέτης, στον Βήμα 99,5: «Εμείς, θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ που ιδρύθηκε σε άλλες συνθήκες, σε συνθήκες ψυχρού πολέμου και διπολισμού, ύπαρξης της ΕΣΣΔ τότε, έχει ξεπεραστεί σήμερα από τα πράγματα. Άρα, πρέπει να πάμε σε ένα νέο μηχανισμό διεθνούς ασφάλειας, μέσα στον οποίο εμείς βλέπουμε την Ευρώπη να έχει τη δική της φωνή και να μπορεί να εγγυηθεί το ρόλο της ως δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό, για εμάς, συνδυάζεται με την θέλησή μας και εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί και να αποχωρήσει έτσι και η Ελλάδα, στη βάση ενός στρατηγικού, μακροπρόθεσμου στόχου».
-5 Σεπτεμβρίου 2014, Ν. Βούτσης ως γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του Σκάι: «Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός άχρηστος και επικίνδυνος. Πρέπει να εργαζόμαστε για να διαλυθεί. Από ποιους μας προφυλάσσει το ΝΑΤΟ σήμερα; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ».
-5 Σεπτεμβρίου 2014, ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, υπό τον τίτλο «Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς συνεχίζει να παίζει άριστα το ρόλο του καλού μαθητή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
-9 Σεπτεμβρίου 2014, Δ. Βίτσας, τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, στην τηλεόραση του Σκάι:«Έχουμε πει ότι θα εργαστούμε δραστήρια για να μην υπάρχουν τέτοιοι σχηματισμοί όπως το ΝΑΤΟ. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιστρέψουν τα παιδιά μας από τέτοιες αποστολές στο εξωτερικό. Το έκανε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το ΠΑΣΟΚ παλιά έλεγε έξω από ΕΟΚ και ΝΑΤΟ. Οι θέσεις μας είναι κατατεθειμένες στο συνέδριο. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ συμφέρον να εμπλέκεται. Θέση μας είναι να διαλυθούν οι στρατιωτικοί σχηματισμοί»/ «Εμείς δεν έχουμε πει ότι θα φύγουμε μόνοι μας από το ΝΑΤΟ. Αυτό που έχουμε πει είναι να παλέψουμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ από μόνο του»! (Σήμερα, ο κ. Βίτσας μετέχει μια χαρά στις συναντήσεις των υπουργών του ΝΑΤΟ).
-18-19 Οκτωβρίου 2014. Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές της Δύσης στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή διακρίνονται από ακραίο τακτικισμό και μιλιταριστικό τυχοδιωκτισμό και οπορτουνισμό που δεν εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται πλήρως από τις θέσεις που πήρε στην ουκρανική κρίση, από την επιθετικότητα των νατοϊκών κύκλων, πριν ακόμα εκδηλωθούν τα αντίμετρα της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της. Η σημερινή κυβέρνηση παραμένει υπόλογη για την πολιτική του «καλού μαθητή» των νατοϊκών επιθετικών επιλογών στην Ουκρανία που επέλεξε στα ζητήματα των κυρώσεων, που έπληξε βάναυσα τους παραγωγούς στην αγροτική μας οικονομία και γενικότερα τις εξαγωγικές δραστηριότητες της χώρας μας προς τη Ρωσία».
-20 Οκτωβρίου 2014, Ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις σε κινηματικό και κοινοβουλευτικό πεδίο, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ώστε να τερματιστεί η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και να ευοδωθεί ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προκειμένου οι δυο κοινότητες να συμβιώσουν ειρηνικά και αρμονικά σε μια δικοινοτική διζωνική Κύπρο με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατούς κατοχής, χωρίς Νατοϊκή κηδεμονία».
-6 Δεκεμβρίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου: «Οι σημαντικές αρχές του διεθνούς δικαίου στις οποίες πιστεύουμε, πρέπει να προστατευθούν με αποφασιστικότητα. Αλλά δεν μπορούν να κατοχυρωθούν, μέσα σε ένα νέο κλίμα νατοϊκής ψυχροπολεμικής ρητορικής, στρατιωτικοποίησης, κυρώσεων και εμπορικών πολέμων».
-14 Ιανουαρίου 2015, Αλ. Τσίπρας στο www.avgi.gr: «Δεν είναι στην πρόθεση μας να ανοίξουμε ένα θέμα που θα μας φέρει σε ρήξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμπαθούμε το ΝΑΤΟ».
Για να μην μιλήσουμε για τον κ. Καμμένο, που ήθελε «γεωπολιτική στροφή» της χώρας προς τη Ρωσία.
Έλεγε στις 22 Νοεμβρίου 2014, κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του κόμματός του:
«Ξεκάθαρα λοιπόν, επειδή εγώ δεν κρύβομαι, λέμε ναι στη γεωπολιτική στροφή της χώρας. Πιστεύουμε στην συμφωνία με την ομόδοξη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν. Ζητάμε την άμεση άρση του εμπάργκο και την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρασιατική Ένωση. Ζητάμε - και σε αυτό συμφωνώ και με τον Μίκη Θεοδωράκη - συμφωνία και με την Κίνα και επειδή κάποιοι μπορεί να πουν γιατί αποκλείεις και άλλους, είμαστε ανοιχτοί. Ας έρθουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αν θέλουν, να συζητήσουμε για απευθείας συνεκμετάλλευση του πετρελαίου στο Αιγαίο με έτοιμη και δημόσια ποσόστωση. Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή Άμυνα, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ΑΟΖ, μόνο στο μυαλό του Σαμαρά υπάρχει. Αν υπάρχει ευρωπαϊκή ΑΟΖ, γιατί δεν αναχαιτίζουν τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά αεροπλάνα, τα τουρκικά που πετάνε πάνω από το Αγαθονήσι, πάνω από την Ικαρία, πάνω από τους Φούρνους, πάνω από τον Αι-Στράτη, πάνω από το Καστελόριζο; Γιατί τα πλοία αφήνουν το «Barbaros» να αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ;»
Έκτοτε τρέχει και αυτός από σύνοδο σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, συνυπογράφοντας αποφάσεις κατά της Ρωσίας.
Και υπάρχουν και τα παλαιότερα:
-22 Ιουλίου 2013, στην Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό διατηρεί για τον ΣΥΡΙΖΑ την προτεραιότητά του και συνδέεται στενά με τους αγώνες για τη δημοκρατία».
-25 Απριλίου 2014 Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές:
«Στο νέο πλαίσιο των μεγάλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και του πολυπολικού κόσμου, η Ε.Ε., ως ιμπεριαλιστική δύναμη, εμπλέκεται στον διεθνή ανταγωνισμό, επιχειρώντας να επεκτείνει την επιρροή της. Στρατιωτικοποιείται, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη - όπως άλλωστε καταδεικνύουν η παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και η χωρίς προσχήματα στήριξη της Ε.Ε. στο νέο αντιδραστικό και φιλοφασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας.
Η ριζοσπαστική αριστερά διεκδικεί και αγωνίζεται για: Ευρώπη ειρηνική, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια προς όφελος της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, που θα βασίζει την ασφάλειά της στη μείωση των εξοπλισμών και τη συνεννόηση, στον εξοβελισμό των πυρηνικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Ευρώπη που θα απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών εκτός συνόρων. Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες! Να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις που είναι έξω από το έδαφος της Ευρώπης».
elzoni.gr