.Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών άφησε, τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Μαΐου ο "πατριάρχης" της οικογένειας Αλαφούζου, ο Αριστείδης Αλαφούζος.
Ο Αριστείδης Αλαφούζος αφήνει πίσω του μια πολυσχιδή κληρονομιά, καθώς ανέπτυξε με ανιδιοτέλεια και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έντονο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στη
χώρα, αλλά και στη γενέτειρά του Σαντορίνη που ποτέ δεν ξέχασε. Kατά την επιτυχημένη σταδιοδρομία του, ο Αριστείδης Αλαφούζος δεν δίστασε να συγκρουστεί με το πολιτικό κατεστημένο, και με τη Χούντα, αρνούμενος να θυσιάσει τις αξίες τις οποίες προάσπιζε στα κελεύσματα πολιτικών και άλλων συμφερόντων. Με προμετωπίδα την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του Τύπου και την υπεράσπιση του πλουραλισμού σε χαλεπούς καιρούς, ο Αριστείδης Αλαφούζος αφήνει πίσω σημαντικό έργο και παρακαταθήκη για τις νεότερες γενέες. Διορατικός, δίκαιος, και με πλούσιες γνώσεις, απόσταγμα από την πολυετή επιτυχημένη δράση του σε ένα ευρύ φάσμα του επιχειρείν (κατασκευές, ναυτιλιακή δραστηριότητα - εφοπλισμός, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης), έβαζε πάντα ψηλά τον πήχη στους συνεργάτες του εμπνέοντας τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η οικογένεια της Καθημερινής, του ΣΚΑΪ και της ναυτιλιακής εταιρείας Κυκλάδες πενθεί την απώλεια του Αριστείδη Αλαφούζου και γνωρίζει ότι έχει επωμισθεί, χάριν στις δικές του αρχές και άοκνες προσπάθειες, μια μεγάλη ευθύνη για το μέλλον.
Ο Αριστείδης Αλαφούζος γεννήθηκε στην Οία της Σαντορίνης στις 9 Μαρτίου του 1924. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στον Πειραιά το 1925, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Το Σεπτέμβρη του 1940 μετακόμισαν στην Αθήνα για να διευκολύνουν το νεαρό Αριστείδη στις ανώτερες σπουδές του.
Τον Οκτώβρη του 1940 ξέσπασε ο πόλεμος και το Μάιο του ’41 η Ελλάδα πέρασε υπό Γερμανική κατοχή. Η ζωή ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Στις 14 Δεκεμβρίου 1941 ο Ιωάννης Αλαφούζος, πατέρας του Αριστείδη, πέθανε και ο νεαρός Αριστείδης έπρεπε να δουλέψει για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Η πρώτη του δουλειά ήταν στη Μαλακάσα σε μια εταιρεία υλοτομίας. Την άνοιξη του 1943 σταμάτησε να δουλεύει για να προετοιμαστεί για τις εισαγωγικές του εξετάσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Το φθινόπωρο πέρασε στο Πολυτεχνείο με υψηλή βαθμολογία και έλαβε υποτροφία μέχρι το τέλος των σπουδών του. Λόγω του πολέμου όμως το Πολυτεχνείο έκλεισε για ένα χρόνο οπότε οι σπουδές του Αριστείδη Αλαφούζου ολοκληρώθηκαν το 1949 χρονιά που αποφοίτησε ως Πολιτικός Μηχανικός. Ειδικεύτηκε στην υδραυλική, σε έργα οδοποιίας, σε κατασκευαστικές εργασίες, σε οικοδομικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά και βιομηχανικά έργα. Τα τελευταία δύο χρόνια των σπουδών του εργάστηκε σε γραφείο πολιτικού μηχανικού. Η ζωή ήταν σκληρή στη διάρκεια της κατοχής