Ένα συνονθύλευμα φωτογραφιών κυκλοφορούν από την ιστορική προσσελήνωση του 1969 περιπλέκοντας καθοριστικά το θέμα.
Ποιος τράβηξε όμως και τι;
Για να απαντήσει κάποιος σοβαρά, πρέπει να δει για ποιες φωτογραφίες μιλάμε.
Αν μιλάμε για αυτή ή τις παρόμοιές της…
Αυτές είναι καρέ από τη χαμηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα που ήταν προσαρμοσμένη πάνω στην κάψουλα των αστροναυτών, σε μια πτυσσόμενη κατασκευή που ονομαζόταν MESA (Modularized Equipment Stowage Assembly).
Το MESA ξεδιπλωνόταν μέσω του μηχανισμού του δίπλα από τη σκάλα και το μαγικό κουμπί πάτησε ο Νιλ Άρμστρονγκ πριν κατέβει για πρώτη φορά στη σεληνιακή επιφάνεια.
Η εικόνα παρουσιάζει το σύστημα MESA με την ενσωματωμένη μηχανή λήψης. Με τα σημερινά δεδομένα, η μηχανή δεν ήταν της προκοπής. Στην εποχή της ωστόσο ήταν ένα σωστό τεχνολογικό θαύμα, πολύ μικρότερη δηλαδή από τις τηλεοπτικές κάμερες του καιρού.
Επειδή μάλιστα το φορμά της εικόνας δεν ήταν στα προκαθορισμένα πρότυπα και επειδή ακριβώς η προσσελήνωση θα μεταδιδόταν σε όλο τον κόσμο, όλες οι εικόνες που ξεπήδησαν από αυτή την τηλεοπτική μηχανή λήψης γυρίστηκαν σε δεύτερο χρόνο. Η όλη επιχείρηση ήταν απελπιστικά ακριβή και δύσκολη, ήταν όμως ο μόνος τρόπος να γίνει η δουλειά.
Αν πάλι ως πρώτη σεληνιακή φωτογραφία εννοούμε αυτή (ή τις συναφείς)…
Τότε εδώ βλέπουμε τον Μπαζ Όλντριν (που κατέβηκε δεύτερος από την κάψουλα) φωτογραφημένο από τον Άρμστρονγκ, ο οποίος χρησιμοποιεί μια Hasselblad των 70mm, μια από τις καλύτερες φωτογραφικές που φτιάχτηκαν ποτέ. Όσο για το φιλμ, ήταν Kodachrome.
Οι φωτογραφικές των αστροναυτών μπορούσαν μάλιστα να προσαρμοστούν στις στολές τους…