Κυρίαρχα παραδείγματα, η Αίγυπτος, στην οποία τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν υποστεί καθίζηση της τάξης του 80% σε ετήσια βάση και η Τουρκία, που κινείται συνεχώς καθοδικά
λόγω της γενικευμένης ανασφάλειας και των τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Στην Ευρώπη, πχ Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι κλπ, τα απανωτά τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, επίσης προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας στους επισκέπτες που πλέον αναζητούν κυρίαρχα ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.
Ελκυστική φαίνεται να είναι η Βαλκανική και η Ανατολική Ευρώπη , όπου οι εξελίξεις στη διεθνή τρομοκρατία, φαίνεται να υποβοηθούν τη νέα προοπτική της τουριστικής τους ανάπτυξης και της αξιοποίησης όλων των θετικών στοιχείων που διαθέτουν.
Αύξηση των τουριστικών εσόδων, παρουσίασε το περασμένο έτος και η Κύπρος, η οποία παρά τις πρόσφατες οικονομικές περιπέτειες, δείχνει να στέκεται στιβαρά στη διεθνή τουριστική ανταγωνιστικότητα και να κερδίζει από τις εξελίξεις.
Η περίπτωση της Ελλάδος, είναι αυτή που πρέπει με σοβαρότητα, σχεδιασμό και στρατηγική να δούμε προσεκτικά, για να κερδίσουμε σε επισκεψιμότητα χωρίς να προκαλέσουμε την αντιπαλότητα με τις χαμένες αυτήν την περίοδο στον τουρισμό Χώρες.
Μην ξεχνάμε, ότι η Τουρκία, με το κύμα των μεταναστών που μπορεί να κατευθύνει στα ελληνικά νησιά, έχει τη δυνατότητα να μας προκαλέσει χάος και ανεπανόρθωτη ζημιά. Ήδη οι περιπτώσεις της Λέσβου και της Χίου είναι πρόσφατες και εξόχως αντιπροσωπευτικές.
Με σύνεση, σχέδιο και ειδική καμπάνια προς τούτο, πρέπει να κινηθούμε κεντρικά, για να αποφύγουμε κάθε σκέψη φόβου και ανασφάλειας των επισκεπτών μας. Οι πρακτικές περιθωριακών ομάδων που συνήθως οδηγούν σε επεισόδια, είναι ‘βούτυρο στο ψωμί’ των ανταγωνιστών μας, που θέλουν εντέχνως να βάλουν στο κάδρο της διεθνούς ανασφάλειας και την Ελλάδα.
Η Χώρα μας, επιβάλλεται να παραμείνει ασφαλής Χώρα και αυτό επιτυγχάνεται με έμφαση στην αστυνόμευση, στη μείωση της εγκληματικότητας, στον έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων που έχουν αυξημένη παραβατική συμπεριφορά, στον έλεγχο των αφικνουμένων μεταναστών-προσφύγων, καθώς και σε αποφυγή διάχυσής τους, στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές.
Δεν έχουμε το προνόμιο αυτήν την κρίσιμη για την οικονομία μας τουριστική περίοδο, να χάσουμε ούτε έναν επισκέπτη στη χειμαζόμενη Ελλάδα, που περιμένει πολλά από την αύξηση του τουρισμού σε έσοδα και θέσεις εργασίας.
Αντωνία Μπούζα,
Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου,
Εντεταλμένη Σύμβουλος
elzoni.gr