Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου θέλει κάθε χρόνο την ετοιμασία της. Ο στολισμός του έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η κατασκευή του δεν είναι τυχαία: Όπως πιστεύεται, το επάνω μέρος του συμβολίζει τον ουρανό και το επίπεδο που υπάρχει στη μέση συμβολίζει τη Γη. Η παράδοση που θέλει τις γυναίκες να ξενυχτούν στολίζοντας τον Επιτάφιο με λουλούδια όλων των χρωμάτων και των αρωμάτων, τηρείται πιστά κάθε χρόνο στο Χελυδόρι ( Μεντουριάνικα) .
Η Ακολουθία των Αγίων και 'Άχραντων Παθών το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης έχει τελειώσει στο Ιερό ναό της Μεταμορφώσεως , στη Σωτήρα, όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι του χωριού.
Ο ιερέας μόλις ανέγνωσε το τελευταίο 12ο ( το κατά Ματθαίο) Ευαγγέλιο,(θα αναγνωσθεί και αύριο μετά την περιφορά του Επιταφίου) και έγινε η Απόλυση, στο ναό παρέμειναν κοπέλες και γυναίκες για να στολίσουν τον επιτάφιο. Χρησιμοποιούν ποικιλόμορφα μυρωδάτα αγριολούλουδα αλλά και άλλα, ήμερα, που μάζευαν τα παιδιά από τους ανοιξιάτικους κήπους,τα χωράφια, τις αυλές των σπιτιών όχι μόνο από τα Μεντουριάνικα αλλά και κάτω από το Δερβένι. Ανεμώνες, μαργαρίτες, άσπρα, μωβ, κίτρινα και μπλε λουλουδάκια του αγρού, κρίνους, τριαντάφυλλα, άνθη λεμονιάς, βιολέτες, μενεξέδες, πασχαλιές, γαρίφαλα. Τα λουλούδια πλέκονται σε στεφάνια και γιρλάντες και όλος ο Επιτάφιος γίνεται μια κορόνα από άνθη που μοσχοβολούσαν.
Μετά την Περιφορά του Επιταφίου,όλοι θα περάσουν κάτω από τον Επιτάφιο, για να τους πιάσει η χάρη. Όλοι οι πιστοί θα πάρουν ευλογημένα λουλούδια από τον Επιτάφιο.όπου θα τα τοποθετήσουν στο εικονοστάσι του σπιτιού τους, ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό για τον πονοκέφαλο.