γίνεται αναλυτική καταγραφή των συμβασιούχων του Δημοσίου και των ΟΤΑ αλλά και το είδος των συμβάσεων και από τα δύο υπουργεία, προκειμένου, όπως τονίζεται από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έως τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρόταση της, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση με τα κόμματα και στη συνέχεια, υπό μορφή νομοσχεδίου, θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει μιλήσει για περίπου 30.000 συμβασιούχους οι οποίοι εργάζονται στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ με ανανεούμενες συμβάσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε ποιοι είναι κάποιες δεκαετίες ή πάρα πολλά χρόνια και, άρα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Από την άλλη πλευρά η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη πριν από μερικές ημέρες επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση των συμβασιούχων του Δημοσίου.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η πρόταση της κυβέρνησης για την οποία θα ζητήσει, όπως έχει τονίσει ο υπουργός Εσωτερικών, διακομματική συναίνεση, προκειμένου, μεταξύ άλλων να ξεπεραστεί και ο σκόπελος του 1 προς 4 (μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις), θα περιλαμβάνει τα κριτήρια με βάση τα οποία στη συνέχεια μια Ανεξάρτητη Αρχή (πιθανότατα το ΑΣΕΠ) θα κληθεί να επιλέξει ποιων εργαζόμενων οι συμβάσεις θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Αν και, όπως προαναφέρθηκε, η επεξεργασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί και ο κ. Σκουρλέτης, ένα βασικό κριτήριο θα είναι ο χρόνος εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών έχε μιλήσει για συμβασιούχους που εργάζονται 8, 10 και 12 χρόνια αναφερόμενος ειδικότερα σε εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ή γενικότερα σε κοινωνικές δομές αλλά και σε παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο χρόνος εργασίας σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο για τη μετατροπή των συμβάσεων σε ορισμένου χρόνου, ενώ το όριο των οκτώ ετών και πάνω που έχει χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα ο υπουργός Εσωτερικών είναι απολύτως ενδεικτικό. Όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές, ένα, επίσης, βασικό κριτήριο που θα εξεταστεί θα είναι κατά πόσο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Οι νομικές δυσκολίες
Οι ίδιες πηγές που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, αναγνωρίζουν ότι για τη λύση του προβλήματος υπάρχουν νομικές δυσκολίες που προσκρούουν στο άρθρο 103 του Συντάγματος, προσθέτουν ωστόσο ότι πλείστες όσες συμβάσεις στο Δημόσιο που ανανεώνονται συνεχώς, είναι στην ουσία καταχρηστικές εκ μέρους του Κράτους, καθώς στην πραγματικότητα κατά παράβαση του ίδιου του Συντάγματος αλλά και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, υποκρύπτουν εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου. Αυτή ακριβώς την καταχρηστικότητα εκ μέρους του Κράτους είναι που θα επιχειρήσει να καταργήσει η κυβέρνηση, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Τι είχε δηλώσει ο Βερναρδάκης στην aftodioikisi.gr
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο σε αορίστου χρόνου είχε ανοίξει με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr τον περασμένο Ιανουάριο ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Ετοιμάζεται ήδη μια νομοθετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να δούμε την καλύτερη, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία που, προφανώς, θα λάβει υπόψη της και τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για να λυθεί μια και καλή το ζήτημα και να μην έχουμε κάθε χρόνο με παρατάσεις».