Περιπτώσεις συμβασιούχων, όπως πυροσβέστες, καθαρίστριες, εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και οι παιδικοί σταθμοί, περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά FM», και την εκπομπή Report με τους Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο και Αυγουστίνο Ζενάκο, το Σαββατο, για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εργασιακές τους σχέσεις και να αποκτήσουν ιδιότητα μονίμων υπαλλήλων, εφόσον διαπιστωθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
«Τους ξέρουμε έναν προς έναν», είπε για αυτήν την κατηγορία εργαζομένων. «Οι συμβασιούχοι κάθε είδους είναι 62.000. Οι συμβασιούχοι οι οποίοι είναι με ανανεούμενες συμβάσεις και πληρώνονται ή από τους δήμους ή από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι γύρω στις 30.000. Μέσα σε αυτούς δεν είναι περιπτώσεις όπως αναπληρωτές καθηγητές κλπ. Από αυτούς τους 30.000 πρέπει να δούμε ποιοι είναι κάποιες δεκαετίες ή πάρα πολλά χρόνια και, άρα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας: «Για να μην το κάνει μόνο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή μόνο το υπουργείο Εσωτερικών, προτείνουμε να συμφωνήσουμε ποιος θα το κάνει και από εκεί και πέρα να τραβήξουμε μια γραμμή και να πούμε δεν πρέπει θα κάνουμε κατάχρηση των συμβάσεων, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία η οποία λέει ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται καταχρηστικά η έννοια της σύμβασης και να μην υποκρύπτει τελικά μία μόνιμη σχέση απασχόλησης. Να εξυγιάνουμε λοιπόν την κατάσταση και να προσδιορίσουμε τους αυστηρούς όρους που θα χρησιμοποιούμε συμβασιούχους».
«Εδώ και πολλές δεκαετίες έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που δουλεύουν στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο τομέα με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις. Ετσι εμφανίζονται αυτοί που είναι στην ίδια θέση 8, 10 και 12 χρόνια στην ίδια θέση και τους δίνουμε τον τίτλο συμβασιούχοι, αλλά αν αναλύσει κανείς την εργασιακή σχέση που έχουν, δεν πρόκειται περί αυτού. Καλύπτουν πάγιες ανάγκες και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την πραγματική σχέση εργασίας που έχουν όλα αυτά τα χρόνια. Άρα δεν μετατρέψουμε τους συμβασιούχους σε μόνιμους γιατί αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα και σωστά για ο συμβασιούχος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά έλα ντε που σε αυτή την περίπτωση αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που περιλαμβάνονται στην έννοια του συμβασιούχου», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, διευκρινίζοντας: «Δουλεύουν ήδη. Δεν μιλάμε για νέους ανθρώπους που θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων, των υπηρεσιών. Απλώς θα πάψουμε να έχουμε αυτό το ερμαφρόδιτο καθεστώς που υπάρχει αυτή τη στιγμή και θα αποκαταστήσουμε την πραγματική σχέση εργασίας τους. Μιλάμε για καθαρίστριες στα σχολεία, μιλάμε για πυροσβέστες, μιλάμε για ανθρώπους που δουλεύουν σε κοινωνικές δομές, στο Βοήθεια στο Σπίτι, σε παιδικούς σταθμούς. Είναι πολλές χιλιάδες τέτοιοι άνθρωποι για πολλές δεκαετίες», πρόσθεσε.
Περιγράφοντας τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο κ. Σκουρλέτης, επανέλαβε ότι μπορεί να γίνει μέσω ΑΣΕΠ με διακομματική συναίνεση: «Μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια ουσιαστική παρέμβαση για τους εργαζόμενους αυτού του τομέα και για να μην μας πουν ότι κάνουμε μια μονομερή ενέργεια, λέμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι σε διακομματικό επίπεδο και να καταγράψουμε όλες αυτές τις ταχύτητες συμβασιούχων και να βάλουμε το ΑΣΕΠ, για παράδειγμα, ή έναν άλλον ανεξάρτητο οργανισμό, να πιστοποιήσει τι είδους ανάγκες καλύπτουν αυτοί», ανέφερε ο υπουργός
aftodioikisi.gr