Και εξηγούμαι: Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βάφτισαν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μόνο και μόνο επειδή θέλουν με κάθε τρόπο να υπενθυμίζουν στους φτωχούς της φτώχεια τους, αλλά και να τους θυμίζουν ότι απλά λαμβάνουν μια κοινωνική παροχή που εξαρτάται από την βούληση του κράτους-πατερούλη και όχι ότι ασκούν ένα δικαίωμά τους.
Η προηγούμενη κυβέρνηση των… Σαμαροβενιζέλων (όπως αρέσκονται να την αποκαλούν απαξιωτικά), είχε αποφύγει την φόρτιση και είχε με σοβαρότητα μιλήσει για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δηλαδή για ένα εισόδημα που το Κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει στους περισσότερο χειμαζόμενους πολίτες του, ένα εισόδημα δηλαδή που είναι υποχρέωση και όχι παροχή. (Όπως βλέπετε η προπαγάνδα καθορίζει και τον βαθμό φόρτισης των λέξεων και των ορισμών).
Μάλιστα, στις 26 Αυγούστου 2014, η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε (Βρούτσης, Κεγκέρογλου) διασφάλιζε την παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Αμέσως μετά την έλευσή τους στην εξουσία, οι κύριοι αυτοί κατήργησαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο ήδη από το 2014 είχε εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας και επρόκειτο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2015.
Υποχρεώθηκαν να το επαναφέρουν (αυτοί οι «προστάτες των φτωχών») μετά από απαίτηση των εταίρων. Και το επανέφεραν με τρόπο που αποκλείονται πολλοί συμπολίτες μας, καθώς εξαιρέθηκαν όσοι λαμβάνουν άλλες παροχές από τον περίφημο νόμο τους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως η κάρτα σίτισης, το επίδομα ενοικίου και η παροχή ρεύματος.
Κι’ αυτό επειδή, όπως είπαν, τα εισοδηματικά κριτήρια αυτών που επωφελούνται από τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση ταυτίζονται με αυτά εκείνων που λαμβάνουν το ΚΕΑ.
Σημειώστε πως επί κυβέρνησης Σαμαρά αυτοί δεν είχαν εξαιρεθεί, διότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν σχετίζεται με περιστασιακές παροχές, αλλά αποτελεί μόνιμο εισόδημα – ή τουλάχιστον έπρεπε να αποτελεί.
Τώρα, αποδεικνύεται πως δεν είναι σε θέση να δώσουν τίποτα!
Μόνο τους έξυπνους ήξεραν και ξέρουν να κάνουν!
Στις 14 Οκτωβρίου 2014, ο κ. Δ. Στρατούλης βουλευτής τότε του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας, είχε δηλώσει: «Το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι η φτώχεια για όλο και περισσότερους»!
Ανάλογη ανακοίνωση είχε τότε εκδώσει και η Χρυσή Αυγή: «Το μόνο που πετυχαίνει η διαλυμένη συγκυβέρνηση με την ξενόδουλη πολιτική της είναι να εξαθλιώνει τους Έλληνες και να ερημώνει τη χώρα».
Οπότε, μετά τις εκλογές, την σκυτάλη πήρε ο Π. Σκουρλέτης, ως υπουργός Εργασίας. Στις 16 Μαρτίου 2015, είχε δηλώσει στον Σκάι: «Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν πιλοτικό πρόγραμμα για 13 δήμους και λήγει τον Απρίλιο. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την προηγούμενη κυβέρνηση από τον Απρίλιο και μετά. Θεωρούμε πιο αποτελεσματικό να ψάχνουμε και να βρίσκουμε απευθείας εκείνες τις ομάδες της ακραίας φτώχειας και να τις ενισχύουμε στοχευμένα απ’ ότι να δίνουμε ένα επίδομα που είναι αδιευκρίνιστο».
Γι’ αυτό και από τον περίφημο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (Μάρτιος 2015) το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα απουσίαζε.
Στις 16 Μαρτίου 2015, σε δηλώσεις της στον Αντέννα η κ. Φωτίου ουσιαστικά ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, στις 12 Μαρτίου, ο κ. Σκουρλέτης είχε επανέλθει, λέγοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει. Όπως είπε, «με βάση την εμπειρία εφαρμογής του, θα δούμε αν το πρόγραμμα αυτό μπορούσε να καταγράψει τις ακραίες μορφές φτώχειας ή να δούμε άλλο βήμα».
Θυμίζω τέλος, ότι στις 23 Οκτωβρίου 2013, όταν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα παρουσιάστηκε στη Βουλή, σε ημερίδα των διαρκών επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν λάβει μέρος και είχαν κοκορευτεί γι’ αυτό (με ανακοίνωση Στρατούλη), μιλώντας για «κυβερνητική φιέστα», καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση πουλά «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στο λαό.
Σήμερα, αποδεικνύεται ότι αυτοί πουλούσαν και πουλάνε συστηματικά φύκια για μεταξωτές κορδέλες…
elzoni.gr