Περίπου στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), ο Μπάρακ Ομπάμα έφτασε στο Βερολίνο. Η γερμανική πρωτεύουσα είναι ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του, μετά την Αθήνα.
Σε κοινό τους άρθρο, ο αμερικανός πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζουν πως οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί μισθωτοί, εργάτες, καταναλωτές και αγρότες είναι βέβαιο ότι θα επωφεληθούν από τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ (TTIP), που εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
"Μια συμφωνία που συνδέει στενότερα τις οικονομίες των χωρών μας και που θεμελιώνεται πάνω σε κανόνες που είναι συμβατές με τις κοινές μας αξίες, θα μας βοηθήσει στην ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και να παραμείνουμε
ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο", τόνισαν οι δύο ηγέτες σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche.
Οι νέες δηλώσεις στήριξης της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) γίνονται έπειτα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος είχε αναγάγει την κριτική και τις φραστικές επιθέσεις ενάντια σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες σε ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής του εκστρατείας, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι συμφωνίες στερούν θέσεις εργασίας από τους Αμερικανούς πολίτες.
Στο μεταξύ ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα έκανε ο Τύπος στη Γερμανία, επισημαίνοντας τις αναφορές του στη λιτότητα, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος. Δεδομένου ότι ο Ομπάμα βρίσκεται στο Βερολίνο, οι Γερμανοί υπενθυμίζουν ότι το χρέος δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν το 2018.
«Στο σημαντικότερο επίκαιρο ελληνικό αίτημα, την απομείωση του τεράστιου χρέους, ο Ομπάμα αναφέρθηκε επενειλημμένα και με ιδιαίτερη σαφήνεια και υποσχέθηκε στον Προκόπη Παυλόπουλο να τονίσει στους άλλους ηγέτες ότι 'η αυστηρή λιτότητα δεν φέρνει ευημερία'.
» Στη συνέντευξη Τύπου τόνισε αργότερα ακόμα ότι τώρα που η ελληνική οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται ξανά είναι μια καλή χρονική στιγμή για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 'Η στρατηγική δεν μπορεί να είναι μόνο η λιτότητα', είπε ο Ομπάμα. Στη χώρα πρέπει να δοθεί αέρας να αναπνεύσει, ώστε η οικονομία να σταθεί ξανά στα πόδια της με βιώσιμο τρόπο.
» Παρά τον ενθουσιασμό, τίθεται όμως κυρίως ένα ερώτημα από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Ποιο βάρος έχουν τα λόγια του στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη» διερωτάται σττην ηλεκτρονική του σελίδα το ZDF.
Ο Ομπάμα προέτρεψε τις χώρες της Ευρώπης να σταθούν επίσης αλληλέγγυες με την Ελλάδα στο Προσφυγικό και ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε τις αμυντικές δαπάνες της φιλοξενούσας χώρας, η οποία εν μέσω κρίσης διαθέτει για αυτές σχεδόν το 2% του ΑΕΠ της. Οι ΗΠΑ βλέπουν στην Ελλάδα έναν σημαντικό διατλαντικό σύμμαχο στην ταραγμένη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Βόρειας Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, σημειώνει το ZDF και καταλήγει:
«Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένται η εξαγελθείσα 'ομιλία παρακαταθήκη' , την οποία ο Ομπάμα θα εκφωνήσει στο λίκνο της δημοκρατίας πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει επίσης να εκπληρώσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Ακρόπολη.»
H Βild σχολιάζει ότι «η επίσκεψη Ομπάμα δεν έφερε τίποτα για τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ο οποίος είχε ελπίσει στο κούρεμα του χρέους και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα ταχθεί υπέρ του ελάφρυνσης στο Βερολίνο κατά τις συναντήσεις του με την Μέρκελ. Το βράδυ όμως κιόλας ήρθε η απόρριψη από το Βερολίνο».
Ενας έμπιστος της καγκελαρίου φέρεται να είπε στην εφημερίδα: «Δεν χρειάζεται να κάνει άδικο κόπο ο κύριος Ομπάμα, η απομείωση αποκλείεται και έτσι θα γίνει! Αυτό που διαδίδει ο Τσίπρας και ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι η συνήθης προπαγάνδα της Αθηνας: Εάν ανταποκριθούμε στο σημερινό στάδιο και κατάσταση στο αίτημα αυτό, η χώρα σε τρία χρόνα θα βρίσκεται ξανά στο τέλος, διότι σε ουσιαστικούς τομείς δεν έχει αλλάξει τίποτα, φέρεται να είπε η ίδια πηγή στην Bild.
Ο Ομπάμα επισκέπτεται από αύριο την καγκελάριο, συνεχίζει η λαϊκή συντηρητική εφημερίδα.
«Εκεί ο Ομπάμα θα κάνει την τελευταία του προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο να γίνει απομείωση του χρέους και επομένως να προβεί η ΕΕ σε διαγραφή των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων. Για αυτό ο Ομπάμα φέρνει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γάννη Βαρουφάκη πέρυσι. Τώρα ο Λιού συνομιλεί με τον νυν υπουργό Οικονομικών, τον διαδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά η απόρριψη ήρθε ήδη από το Βερολίνο.»
Kατά την Bild, «επί του θέματος θα γίνει συζήτηση μετά το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές. Από την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) καθίσταται σαφές ότι μετά την ήττα του λόγω της υποψηφιότητας (σ.σ. του σοσιαλδημοκράτη) Στάνμάιερ ως κοινού υποηφίου προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί το CDU να υποχωρήσει και ως προς το θέμα της Ελλάδας. Από την αμερικανική αντιπροσωπεία λέγεται ότι ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να προωθήσει θέματα στο Βερολίνο. Είτε το ελληνικό , είτε το ουκρανικό».
Η εφημερίδα καταλήγει γράφοντας: «Στο πρόγραμμα του Ομπάμα στην Αθήνα υπάρχουν πάντως πολλά: Υπάρχει η μεγάλη συμβολική ομιλία της οποία θα εκφωνήσει στο λίκνο της δημοκρατίας, την τελευταία του στο εξωτερικό.
» Πρόκειται για ένα μήνυμα προς τον κόσμο, είπε ευρωπαίος διπλωμάτης στη Bild. Δηλαδή δεν θα αφορά απαραίτητα την Ελλάδα, διότι για την σωτηρία της η Ουάσινγτον δεν έχει δώσει μέχρι στιγής ούτε ένα σέντ.»
ΑΠΕ-ΜΠΕ