Μήνυμα στην κυβέρνηση στέλνουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Total και Edison για την επίσπευση της κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης του θαλάσσιου «οικοπέδου 2» στο Ιόνιο Πέλαγος, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινοπραξίας «Total-Edison-Ελληνικά Πετρέλαια», μετά την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη να παραχωρήσει στο κονσόρτσιουμ των εταιρειών τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και στα σύνορα με την Ιταλία, τονίζει στο «Εθνος»:«Οι επενδυτές είναι εδώ στην Ελλάδα και ανέμεναν την έκδοση της σχετικής απόφασης από τον Ιούλιο του 2015. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη χθεσινή εξέλιξη αλλά τώρα θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμη γρηγορότερα τα επόμενα βήματα για να ξεκινήσουμε τις έρευνες».
Τα στάδια
Τα στάδια αυτά είναι η πρόσκληση της κοινοπραξίας των επενδυτών από την επιτροπή αξιολόγησης για την οριστικοποίηση της μίσθωσης, η αποστολή της σύμβασης στο ελεγκτικό συνέδριο και η κατάθεση της σύμβασης στη Βουλή ώστε να κυρωθεί και να γίνει νόμος του κράτους.Το ίδιο στέλεχος εξηγεί στο «Εθνος» ότι «η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει από λίγες μέρες μέχρι και πολλούς μήνες. Είναι προς το δημόσιο συμφέρον να επιταχυνθεί και να τελειώσει σύντομα».
Η παραχώρηση του «οικοπέδου 2» έγινε μετά τον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε επίσημα στις 13 Νοεμβρίου του 2014 το ελληνικό Δημόσιο.
Ο γύρος παραχωρήσεων αφορούσε 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Είχε προηγηθεί μία διετή προεργασία από τον τότε υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ενώ ο διαγωνισμός έληξε μετά από δίμηνη παράταση στις 14 Ιουλίου του 2015. Προσφορές είχαν δοθεί για το «οικόπεδο 2» από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία, καθώς και για τα «1» και «10». Τα δυο τελευταία φέρονται να τα έχει «χτυπήσει» μόνος του ο όμιλος ΕΛΠΕ. Η αξιολόγηση των προσφορών βαίνει προς το τέλος της και σύντομα αναμένονται νέες ανακοινώσεις από το υπουργείο.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, η εταιρεία συνεργάζεται με κορυφαίους εξειδικευμένους διεθνείς ομίλους, αναγγέλλοντας ουσιαστικά τις συζητήσεις που κάνει η εταιρεία με ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς ώστε να συμμετέχουν στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και στα άλλα δύο «οικόπεδα».
Πληροφορίες θέλουν να είναι μεταξύ άλλων η Exxon Mobil, Shell, Repsol κλπ. Ο ίδιος ο πρόεδρος επίσης ανακοινώνοντας το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας ύψους 750 εκατ. - 1 δισ. ευρώ συμπεριέλαβε σε αυτό και τις έρευνες υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, ο φάκελος «πετρέλαια-φυσικό αέριο» όπως φάνηκε και από τη χθεσινή απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη ανοίγει ξανά για τη χώρα. Αμεσα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υπογραφή και για τις τρεις χερσαίες περιοχές που είχαν δοθεί με τη μορφή του διαγωνισμού «Πρόσκληση μετά από αίτηση». Πρόκειται για τα «οικόπεδα» «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» και «Αρτα - Πρέβεζα» που έχουν ανατεθεί στα ΕΛΠΕ και εκείνο της «Αιτωλοακαρνανίας», το οποίο έχει κερδίσει η Energean Oil & Gas.
Η τελευταία είναι επίσης ελληνική εταιρεία που διαχειρίζεται το «κοίτασμα» του Πρίνου, το οποίο ήδη μέσα στο 2016 έχει φτάσει σε παραγωγή το 1 εκατομμύριο βαρέλια και όπως έκανε γνωστό χθες επεκτείνει τις γεωτρήσεις της στην ίδια περιοχή, στο «πηγάδι» «Εψιλον».
Η Energean Oil & Gas
Η Energean Oil & Gas προετοιμάζει επίσης και τις γεωφυσικές έρευνες στις περιοχές που έχει στα Ιωάννινα και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Κατάκολο.
Εξάλλου, τα ΕΛΠΕ, όπως επανέλαβε και ο κ. Τσοτσορός, θα είναι σε θέση να αποφασίσουν για την πρώτη τους γεώτρηση στην περιοχή του «Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου» τον Ιούλιο του 2017. Το διαπιστωμένο κοίτασμα δείχνει ποσότητες 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ / ethnos.gr