Οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ… Υπό αυτή την έννοα, η είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο το βράδυ της Παρασκευής, σε ηλικία 90 ετών, έχει λογική και χώρο μονάχα για την τρέχουσα ρουτίνα.
Ο Φιντέλ Κάστρο δεν είναι πια εδώ. Η Κούβα από σήμερα δεν θα είναι πια η ίδια... Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο άνθρωπος που τον αποκαλούσαν είτε κομαντάντε είτε απλά Φιντέλ, πέρασε στην αιωνιότητα της ιστορίας.
Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο Φιντέλ Κάστρο, απεβίωσε το βράδυ χθες Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε, στον κουβανικό λαό ο αδελφός του και πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Σε αυτόν έδωσε πριν από μερικά χρόνια (το 2008) ο Φιντέλ τα "κλειδιά" της Κούβας και αποσύρθηκε από την πολιτική λόγω προβλημάτων υγείας.
«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το οποίο αναμεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση.
Στην πραγματικότητα, το ιστορικό βάθος της διαδρομής του Φιντέλ Κάστρο, η πορεία και η αντοχή του στον χρόνο, το υπόδειγμα διακυβέρνησης που συνέθεσε, η υστεροφημία της Κούβας της επανάστασης, το… αταίριαστο τανγκό με τις ΗΠΑ και τον καπιταλισμό, και φυσικά ο εξορθολογισμός του ρεαλισμού τις τελευταίες δεκατίες, συνθέτουν το μωσαϊκό της αθανασίας για μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην Ιστορία.
Ο Κάστρο Ρους Φιντέλ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 στην Κούβα και απέκτησε έναν γιο από τον γάμο του με τη Μίρτα Ντίας-Μπίλαρτ, από την οποία χώρισε το 1955.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Δικηγορεί στην Αβάνα και από το 1953 εντάσσεται ενεργά στο ενεργό αντιστασιακό κίνημα εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα.
1953: Επίθεση εναντίον στρατώνων στο Σαντιάγκο της Κούβας. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με ποινή 15ετούς κάθειρξης
1956: Αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα. Τον Δεκέμβριο του 1956, επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη.
1956-59: Ένοπλος αγώνας εναντίον του Μπατίστα έως ότου ανατρέπεται και φεύγει.
1959-76: Γίνεται Πρωθυπουργός.
1963-1965: Πρώτος Γραμματέας του "Partido Unido De La Revolucion Socialista" (Ενωμένο Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης).
Από το 1965: Γραμμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Συγγραφικό έργο 1964: "Ten years of Revolution",1968: " History will absolve me".
Από το 1976: Μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Από το 1976: Αρχηγός κράτους και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους.
Από το 1976: Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών.
Συγγραφικό έργο 1987: "Fidel" (από κοινού με τον Φρέι Μπέτο).
1991: "How Far We Slaves Have Come: South Africa and Cuba in Today΄s World" (από κοινού με τον Νέλσον Μαντέλα).
15/10/1991: Επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.
Από το 1992: Επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας.
24/2/1993: Εκλέγεται βουλευτής στις πρώτες άμεσες μονοκομματικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτόν των κοινοβουλευτικών εδρών.
25/2/1998: Επανεκλέγεται από τη Βουλή αρχηγός του κράτους για πέντε χρόνια.
6/1/1999: Γάλλος δικηγόρος, που εκπροσωπεί δύο καταδικασθέντες στην Κούβα διανοούμενους και την κόρη ενός εκτελεσθέντος συνταγματάρχη, καταθέτει τρεις μηνύσεις εναντίον του, δύο για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και μία για "ανάμιξη σε διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών".
17/11/2000: Δηλώνει ότι οργανώσεις αντικαθεστωτικών έχουν ετοιμάσει σχέδιο δολοφονίας του κατά τη διάρκεια της ιβηρο-αμερικανικής διάσκεψης κορυφής στον Παναμά. Την επομένη, οι αρχές του Παναμά ανακοινώνουν τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων ανάμεσα στους οποίους και ο κουβανός εξόριστος, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, τον οποίο είχε κατονομάσει ως εγκέφαλο της συνωμοσίας ο Κάστρο. Στις 30/11 η Κούβα ζητεί επισήμως την έκδοση των τεσσάρων υπόπτων.
27/8/2004: Η Κούβα διακόπτει επ΄αόριστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Παναμά μετά την αμνηστία που έδωσε η απερχόμενη πρόεδρος Μισκόσο σε τέσσερις Κουβανούς που κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του.
31/7/2006: Μεταβιβάζει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, υπουργό Άμυνας, Ραούλ, έπειτα από εγχείρηση στο έντερο.
19/2/2008: Ανακοινώνει επίσημα την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας. Στις 24/2, ο αδελφός του Ραούλ Κάστρο εκλέγεται από το κοινοβουλίο νέος πρόεδρος της χώρας,
2/8/2010: Παρουσιάζει σε επιλεγμένο ακροατήριο τα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο "Στρατηγική Νίκη", για τη νίκη των ανταρτών εναντίον του κουβανικού στρατού, η οποία οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.
Σήμερα ο αδελφός του και πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο έκανε τη σχετική ανακοίνωση για τον θάνατο του μεγάλου Φιντέλ, που μετέδωσε η τηλεόραση της Κούβας.
«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», ήταν τα λόγια του Ραούλ Κάστρο.
Το ερώτημα ωστόσο αντηχεί ήδη στην Ιστορία: Τον είδε κανείς να πεθαίνει;
Φιντέλ Κάστρο. Έζησε να δει τον πρώτο Αφρο-Αμερικανό Πρόεδρο να προσγειώνεται στην Αβάνα. Και… άκουσε ότι τον διαδέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.