Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η Βόρεια Κορέα έκανε την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της - Άμεσες οι αντιδράσεις

http://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2016/09/puriniki-dokimi-korea-1000.jpg
 Τελικά αυτό που ανακοινώθηκε αρχικά ως σεισμός ήταν η πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και μάλιστα η ισχυρότερη μέχρι τώρα. Λίγα λεπτά μετά τις 7 ώρα Ελλάδος η κρατική τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε την επιτυχή διεξαγωγή της πυρηνικής δοκιμής, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ήταν εκείνο που κατέγραψε τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στα ΒΑ της Β. Κορέας. Το γεγονός ότι η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος είχε ως αποτέλεσμα να βγουν αμέσως συμπεράσματα.

Η Νότια Κορέα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε ως «φανατική αδίστακτη μανία» τη πυρηνική δοκιμή και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς μία τέτοια δοκιμή παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.
Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συνομίλησε με τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του Κιμ Γιονγκ Ουν που αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Η Ιαπωνία προειδοποίησε ότι θα εξετάσει νέες κυρώσεις ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν πως θα συνεργαστούν με Σεούλ και Τόκιο αλλά και Κίνα για να ασκηθεί πίεση στο βορειοκορεατικό καθεστώς.
Αναταραχή και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Οικονομικών να καλεί σε «αυξημένη ετοιμότητα για αντίδραση στην αλλαγή των συνθηκών στην αγορά».
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Αθήνας, νωρίς το απόγευμα ώρα Τόκιο/Σεούλ) είναι πως οι ανακοινώσεις αυτές γίνονταν μέσα στο πρώτο δίωρο από την δοκιμή, την ώρα που ακόμη η Πιιόνγκγιανγκ επιβεβαίωνε για πρώτη φορά πως επρόκειτο για πυρηνική δοκιμή.
Εκρηξη κιλοτόνων!
Η έκρηξη από τη δοκιμή ήταν πολύ δυνατή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σεούλ είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», σύμφωνα με πηγή του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Αμυνας. Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων. Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.
Εντονη ανησυχία υπάρχει και στην Ιαπωνία, η οποία επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Β. Κορέα.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας συγκάλεσε η Νότια Κορέα
Ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, μετά την καταγραφή σεισμικής δραστηριότητας κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας – κάτι που η Σεούλ θεωρεί ότι οφειλόταν σε μια νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.
Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, δήλωσε αξιωματούχος του Κυανού Οίκου τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας συγκάλεσαν εξάλλου μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων μετά την ανακοίνωση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS) ότι κατέγραψε έναν επιφανειακό σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ.
Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ: Ο σεισμός «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη»
Ο σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη», ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), διευκρινίζοντας πως δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει εάν επρόκειτο για μια πυρηνική δοκιμή.
«Πιθανή έκρηξη κοντά σε έναν χώρο όπου η Βόρεια Κορέα έχει διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές στο παρελθόν», ανέφερε το USGS, σημειώνοντας ότι η έκρηξη αυτή έγινε στην επιφάνεια και όχι υπογείως, σε κάποιο βάθος. «Εάν πρόκειται πράγματι για μια έκρηξη, (το USGS) δεν μπορεί να εξακριβώσει τι τύπου έκρηξη μπορεί να είναι, εάν ήταν πυρηνική ή άλλου (είδους)», εξήγησε.
Παράλληλα, το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη.
Το CENC ανέφερε στον ιστότοπό του ότι η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 08:30 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) και ήταν επιφανειακή.
Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.
Ένας ειδικός, ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων – κάνοντας λόγο για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει δοκιμάσει ποτέ η Πιονγκγιάνγκ.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον. Δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.
Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.
Ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας ξεκίνησαν Κίνα και Ιαπωνία
Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας άρχισε κατεπειγόντως ελέγχους για τα επίπεδα της ραδιενέργειας σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε η κινεζική κρατική τηλεόραση σε μια ανάρτηση σε κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Την ίδια ώρα, οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες πως διεξήγαγε η Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσαν δυο πηγές προσκείμενες στον ιαπωνικό στρατό που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί τρία αεροσκάφη T-4, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

ΑΠΕ