Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Μετά το υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα ακόμη ένα στέλεχος του ΥΠΕΣΔΑ, που, μάλιστα , είναι επιφορτισμένο ως πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, μιλάει για οριακές αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων, επιβεβαιώνοντας κι εκείνος το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr: «Είναι γεγονός ότι η χάραξη των διοικητικών ορίων που έγινε με τον «Καλλικράτη», σε πολλές περιπτώσεις ακολούθησε ανορθολογικά και κάποιες φορές αδιαφανή κριτήρια, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις συνενώσεις που έγιναν να είναι δυσλειτουργικές. Ωστόσο, αποτελεί συνειδητή επιλογή μας να μη θέσουμε εκ νέου θέμα «χωροταξικού», αλλά να αντιμετωπίσουμε με άλλους θεσμούς -κυρίως με την ενίσχυση των θεσμών εσωτερικής αποκέντρωσης των Δήμων και των Περιφερειών- το πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι το διαρκές «ράβε-ξήλωνε» των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ είναι δαπανηρό, ενισχύει τη γραφειοκρατία, ενώ επίσης επισκιάζει και όλη την ουσιαστική συζήτηση που πρέπει να γίνει για τα μεγάλα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Επομένως, οι όποιες αλλαγές τυχόν γίνουν θα αφορούν μόνο οριακές, εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Finance & Markets Voice. Παράλληλα, αναφορικά με τα τοπικά δημοψηφίσματα, τις λαϊκές συνελεύσεις, την αλλαγές στον τρόπο εκλογής των αιρετών (απλή αναλογική), το όριο στις θητείες, τονίζει ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε αλλαγές με πολεμική διάθεση…. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εξ ορισμού ο θεσμός που προσφέρεται περισσότερο -λόγω της εγγύτητας προς τους πολίτες- για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συναινέσεων και την ενεργοποίηση της κάθε τοπικής κοινωνίας, μέσα από θεσμούς άμεσης συμμετοχής και κοινωνικής λογοδοσίας. Η πρόθεσή μας δεν είναι, προφανώς, να πλήξουμε το κύρος ή να υποβαθμίσουμε τους αιρετούς. Άλλωστε, αν θέλετε τη γνώμη μου, ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης που επιδιώκει τη διαρκή επαφή, τη διαβούλευση και τη συναπόφαση με τους πολίτες και δεν φοβάται να «απολογείται» σε αυτούς, είναι ο πιο ισχυρός. Σαφέστατα, δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές με πολεμική διάθεση, αλλά επιδιώκουμε να προχωρήσουμε μαζί με τους αιρετούς. Από τη στάση, όμως, που και η ίδια η Αυτοδιοίκηση θα τηρήσει, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το δικό της κύρος στα μάτια των πολιτών. Ας μην ξεχνάμε ότι το αίτημα χιλιάδων πολιτών στις πλατείες αφορούσε την «πραγματική Δημοκρατία». Ο καθένας μας, λοιπόν, θα μετρηθεί ως προς το κατά πόσο αφουγκράζεται τα ώριμα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ανταποκρίνεται σ’ αυτά», καταλήγει ο κ. Πουλάκης.

Μετά το υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα ακόμη ένα στέλεχος του ΥΠΕΣΔΑ, που, μάλιστα , είναι επιφορτισμένο ως πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, μιλάει για οριακές αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων, επιβεβαιώνοντας κι εκείνος το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr: «Είναι γεγονός ότι η χάραξη των διοικητικών ορίων που έγινε με τον «Καλλικράτη», σε πολλές περιπτώσεις ακολούθησε ανορθολογικά και κάποιες φορές αδιαφανή
κριτήρια, με αποτέλεσμα ορισμένες από τις συνενώσεις που έγιναν να είναι δυσλειτουργικές. Ωστόσο, αποτελεί συνειδητή επιλογή μας να μη θέσουμε εκ νέου θέμα «χωροταξικού», αλλά να αντιμετωπίσουμε με άλλους θεσμούς -κυρίως με την ενίσχυση των θεσμών εσωτερικής αποκέντρωσης των Δήμων και των Περιφερειών- το πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι το διαρκές «ράβε-ξήλωνε» των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ είναι δαπανηρό, ενισχύει τη γραφειοκρατία, ενώ επίσης επισκιάζει και όλη την ουσιαστική συζήτηση που πρέπει να γίνει για τα μεγάλα θέματα της Αυτοδιοίκησης. Επομένως, οι όποιες αλλαγές τυχόν γίνουν θα αφορούν μόνο οριακές, εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Finance & Markets Voice.
Παράλληλα, αναφορικά με τα τοπικά δημοψηφίσματα, τις λαϊκές συνελεύσεις, την αλλαγές στον τρόπο εκλογής των αιρετών (απλή αναλογική), το όριο στις θητείες, τονίζει ότι  «δεν θα προχωρήσουμε σε αλλαγές με πολεμική διάθεση…. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εξ ορισμού ο θεσμός που προσφέρεται περισσότερο -λόγω της εγγύτητας προς τους πολίτες- για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συναινέσεων και την ενεργοποίηση της κάθε τοπικής κοινωνίας, μέσα από θεσμούς άμεσης συμμετοχής και κοινωνικής λογοδοσίας. Η πρόθεσή μας δεν είναι, προφανώς, να πλήξουμε το κύρος ή να υποβαθμίσουμε τους αιρετούς. Άλλωστε, αν θέλετε τη γνώμη μου, ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης που επιδιώκει τη διαρκή επαφή, τη διαβούλευση και τη συναπόφαση με τους πολίτες και δεν φοβάται να «απολογείται» σε αυτούς, είναι ο πιο ισχυρός. Σαφέστατα, δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές με πολεμική διάθεση, αλλά επιδιώκουμε να προχωρήσουμε μαζί με τους αιρετούς. Από τη στάση, όμως, που και η ίδια η Αυτοδιοίκηση θα τηρήσει, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το δικό της κύρος στα μάτια των πολιτών. Ας μην ξεχνάμε ότι το αίτημα χιλιάδων πολιτών στις πλατείες αφορούσε την «πραγματική Δημοκρατία». Ο καθένας μας, λοιπόν, θα μετρηθεί ως προς το κατά πόσο αφουγκράζεται τα ώριμα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και ανταποκρίνεται σ’ αυτά», καταλήγει ο κ. Πουλάκης.

aftodioikisi.gr