Η Τουρκία, βγαίνοντας από μια τραυματική εμπειρία λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος και των όσων επακολούθησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν, ενώ παράλληλα δέχεται και αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα, συνεχίζει να πιέζει τους - απρόθυμους πλέον – Ευρωπαίους για άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία και απελευθέρωση της βίζας.
Η απειλή είναι σαφής: Αν οι Ευρωπαίοι δεν τηρήσουν τη συμφωνία – ένα γονατογράφημα της ανάγκης για την ακρίβεια – τότε αυτή δεν θα τηρηθεί και από την πλευρά της Τουρκίας.
Η αλήθεια είναι πως η συμφωνία δεν τηρείται εδώ και καιρό. Και στην κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία – πέρα από τις απειλές – δεν γνωρίζουμε αν είναι καν σε θέση να την τηρήσει.
Την ίδια ώρα, για την Ελλάδα η συμφωνία εξακολουθεί να τηρείται: Τα σύνορα παραμένουν κλειστά (για να μην ξεχνιόμαστε) και, ως βασική συνέπειά της, στα νησιά οι εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες ξεπερνούν κατά πολύ την χωρητικότητά τους (όπως προκύπτει και από τις επίσημες ανακοινώσεις του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου).
Παράλληλα, έχει αυξηθεί (πολύ πάνω από τα συμφωνηθέντα των 50.000 ατόμων) και ο συνολικός πληθυσμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα.
Άρα, για την Ελλάδα, η συμφωνία τηρείται μόνο ως προς τα κλειστά σύνορα και τον εγκλωβισμό στα νησιά.
Επομένως, δεν ισχύουν όσα ανακοινώθηκαν στις 12 Αυγούστου μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μουζάλα.
Ο τελευταίος, στις δηλώσεις του, είχε πει πως «σε αντίθεση με αυτά που γράφονται συνέχεια, επιβεβαιώνουμε ότι οι ροές δεν έχουν αυξηθεί έτσι ώστε να θεωρήσει κανείς ότι από την πλευρά της Τουρκίας έχει καταπατηθεί η συμφωνία. Έχουμε ένα μέσο όρο 80 με 100 άτομα την ημέρα. Από την αρχή της συμφωνίας ο μέσος όρος ήταν αυτός περίπου. Εχθές είχαμε μόνο 165. Άρα για να μιλάει κάποιος για αύξηση των ροών και κατάπτωση της συμφωνίας, είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται».
Η αλήθεια είναι πως και οι ροές έχουν αυξηθεί και δεν είχαμε από την αρχή της συμφωνίας μόνιμες καθημερινές ροές της τάξης των 100 ατόμων κατά μέσο όρο. Αντίθετα υπήρχαν πολλές μέρες που οι ροές ήσαν μηδενικές.
Άλλωστε, η διάψευση έρχεται από τα επίσημα στοιχεία:
Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία
-Στις 22 Αυγούστου 2016 ανακοινώθηκαν 68 αφίξεις στο 24ωρο και ο αριθμός μεταναστών στα νησιά είχε φθάσει τα 11. 343 άτομα (Γενικό σύνολο στην επικράτεια 58.453 άτομα). Η χωρητικότητα, όμως, των νησιών είναι συγκεκριμένη (σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, βέβαια) και αυτή δεν ξεπερνά τα 7.450 άτομα.
-Στις 21 Αυγούστου, είχαμε 111 αφίξεις στο εικοσιτετράωρο και ο αριθμός των μεταναστών στα νησιά είχε φθάσει τα 11.280 άτομα, ενώ η χωρητικότητά τους φυσικά παραμένει στα 7.450. Άλλα 37 άτομα διασώθηκαν στην ίδια μέρα στη Μυτιλήνη. Την ίδια ώρα ο συνολικός πληθυσμός στη χώρα είχε φθάσει τα 58.380 άτομα. Δηλαδή πάνω από τα συμφωνημένα.
-Στις 19 Αυγούστου, ανακοινώθηκε πως το τελευταίο 24ωρο είχαμε 261 νέες αφίξεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο (δηλαδή 11.088 οι εγκλωβισμένοι στα νησιά και 58.123 το γενικό σύνολο).
-Στις 18 Αυγούστου 206 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο στο 24ωρο. Το αντίστοιχο διάστημα στη Χίο και στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές. Την ίδια μέρα, 28 άτομα αποβιβάστηκαν στην περιοχή Αμμοπή της Καρπάθου. Οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία και στις καταθέσεις που έδωσαν στους λιμενικούς υπογράμμισαν, ότι μεταφέρθηκαν από τα παράλια της Τουρκίας στην Κάρπαθο, με ιστιοφόρο σκάφος το οποίο τους εγκατέλειψε στη συγκεκριμένη παραλία.
-Στις 17 Αυγούστου 70 άτομα διασώζονται στην Κω. Και οι 70 προέρχονται από το Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Πακιστάν. Επίσης, στο 24ωρο φθάνουν 44 άτομα στη Λέσβο. Το σύνολο των νέων αφίξεων φθάνει τα 147 άτομα.
-Στις 16 Αυγούστου ανακοινώνεται ότι την περίοδο από 08/08/2016 έως 16/08/2016, πραγματοποιήθηκε η διάσωση 266 προσφύγων – μεταναστών σε 8 περιστατικά έρευνας – διάσωσης στη θάλασσα.
-Στις 14 Αυγούστου άρχισε και η αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων στην Κύπρο, με δύο ταχύπλοα να φθάνουν από την Μερσίνα της Τουρκίας. Την ίδια μέρα και παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες έφθασαν 14 άτομα στη Λέσβο. Ο συνολικός αριθμός των νέων αφίξεων στο 24ωρο είναι 57. Όπως ανακοινώθηκε, στο 48ωρο, έφθασαν επιπλέον 185 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι εγκλωβισμένοι στα νησιά φθάνουν τις 8.093 - αριθμό ρεκόρ από τις 20 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Και αυτό, όπως ανακοινώνεται, παρά τις συνεχείς και καθημερινές σχεδόν μετακινήσεις στην Αθήνα όσων προσφύγων κρίνονται από την πρωτοβάθμια επιτροπή ασύλου ότι μπορεί να τους δοθεί άσυλο.
-Στις 13 Αυγούστου, είχαμε 145 νέες αφίξεις στα νησιά στο 24ωρο και το απόγευμα είχαμε άλλες 12 διασώσεις στην Κω.
-Στις 12 Αυγούστου ανακοινώθηκε πως κατά το τελευταίο επταήμερο είχαν περάσει στα νησιά 645 άτομα - ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων που έφτασε στα νησιά ανά εβδομάδα, από την εκδήλωση του πραξικοπήματος την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα αρμοδίως, οι 60 πέρασαν στη Σάμο, όπου οι ροές όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν μηδενικές. Σημειώστε ότι στις 12 Αυγούστου οι εγκλωβισμένοι στα νησιά ήσαν 7.905 πρόσφυγες, δηλαδή λίγο πάνω από την χωρητικότητα των 7.450 ατόμων. Μέχρι τις 21 Αυγούστου, δηλαδή σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι 7.905 της 12ης Αυγούστου έγιναν 11.280! Επίσης, στις 12 Αυγούστου είχαμε 147 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 11 Αυγούστου σημειώθηκαν 169 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 10 Αυγούστου είχαμε 90 νέες αφίξεις στο 24ωρο, οπότε και ξεπεράστηκε το φράγμα των 10.000 ατόμων στα νησιά (10.042).
-Στις 9 Αυγούστου είχαμε 76 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 8 Αυγούστου είχαμε 126 νέες αφίξεις στο 24ωρο, με τον πληθυσμό στα νησιά στα 9.919 άτομα.
-Στις 5 Αυγούστου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο ήταν 82.
-Στις 4 Αυγούστου έφθασαν 70 άτομα και οι εγκλωβισμένοι ήσαν ακόμη 7.458. Ήδη, στο 24ωρο είχαν φθάσει άλλα 54 άτομα.
-Στις 3 Αυγούστου είχαμε 119 νέες αφίξεις στο 24ωρο (οι εγκλωβισμένοι στα νησιά στα 7.397 άτομα).
-Στις 2 Αυγούστου αποβιβάσθηκαν στη Χίο 55 άτομα και πάνω από 60 στη Λέσβο, ενώ οι νέες αφίξεις στα νησιά στο 24ωρο ήταν 109 άτομα. Επιπλέον, στο 24ωρο, σε δύο επιχειρήσεις, είχαν διασωθεί 90 άτομα. Από τις αστυνομικές αρχές γίνεται γνωστό ότι «μετά από εγκλωβισμό μηνών στα νησιά χωρίς στην πραγματικότητα προοπτική αναχώρησης τους έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη παραβατικότητα. Είτε εμπλεκόμενοι σε κυκλώματα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων είτε επιδιδόμενοι σε κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και σε ληστείες».
-Την 1η Αυγούστου δεν είχαν σημειωθεί νέες αφίξεις στο 24ωρο, αλλά το απόγευμα διασώθηκαν 34 άτομα στη Λέσβο.
-Στις 29 Ιουλίου είχαν σημειωθεί 118 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 28 Ιουλίου οι νέες αφίξεις στο 24ωρο έφθασαν τις 108 και την ημέρα εκείνη έφθασαν στη Λέσβο άλλα 104 άτομα.
-Στις 27 Ιουλίου είχαν σημειωθεί 85 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.
-Στις 26 Ιουλίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 129 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά έφθανε σε 9.076. Την ίδια μέρα έφθασαν άλλα 40 άτομα.
-Στις 25 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 96 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια μέρα, άλλες δυο βάρκες με 70 συνολικά μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν στη βορειοανατολική Λέσβο. Όπως ανακοινώνεται, το γεγονός αυξάνει σε 600 περίπου τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στο νησί από την 15η Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά είναι ακόμη 6.896 άτομα.
-Στις 24 Ιουλίου, άλλεςδυο βάρκες με συνολικά 52 μετανάστες και πρόσφυγες φθάνουν στη Λέσβο. Οι αφίξεις αυτής της μέρας αυξάνουν σε 276 τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που πέρασαν στη Λέσβο σε 48 ώρες, ενώ είναι πλέον περισσότεροι από 500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στη Μυτιλήνη από την Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία. Αριθμός που, όπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Ο αριθμός των ροών προς τη Λέσβο ξεπερνά πλέον κατά πολύ τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τη μέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στοιχεία αυτά μαζί με πληροφορίες από τις απέναντι τουρκικές ακτές αποδεικνύουν ότι η τουρκική Ακτοφυλακή δεν πραγματοποιεί ελέγχους, γεγονός που οφείλεται στην επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης λόγω σύλληψης πολλών στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, και στη μετακίνηση όσων δυνάμεων υπολείπονται στην περιοχή της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία. Εκεί συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.
Την ίδια ώρα μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Επαναλαμβάνουμε χθεσινή εκτίμηση στελεχών των ελληνικών διωκτικών αρχών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που απέδιδαν το γεγονός στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που αποτρέπουν τη δράση των μεταφορέων. Αυτό δεν συμβαίνει απέναντι από τη Λέσβο, και σε συνδυασμό με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις τουρκικές διωκτικές αρχές δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα κυκλώματα των μεταφορέων ώστε να επιχειρούν χωρίς προβλήματα.
-Στις 22 Ιουλίου ανακοινώνονται 20 νέες αφίξεις στο 24ωρο και συνολικό αριθμό εγκλωβισμένων στα νησιά 8.663.
-Στις 21 Ιουλίου έχουμε 53 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 20 Ιουλίου οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν μόλις έξι το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στο ανατολικό Αιγαίο έφθανε τους 8.703.
-Στις 19 Ιουλίου ανακοινώθηκαν 63 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 18 Ιουλίου 76 άτομα εισήλθαν στη χώρα διαμέσου θαλάσσης το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που παραμένουν στο ανατολικό Αιγαίο σε 8.657.
-Στις 17 Ιουλίου γίνεται γνωστό ότι βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν τις τελευταίες μέρες στη Χίο και στη Λέσβο δημιουργώντας έντονο κλίμα ανησυχίας στις τοπικές αρχές. Τις τελευταίες πέντε μέρες, στη Λέσβο έφτασαν 270 άτομα, στη Χίο 84 και στη Σάμο μόλις τρεις.
Πριν από το πραξικόπημα στην Τουρκία
-Στις 14 Ιουλίου, παραμονή του πραξικοπήματος, ανακοινώνεται ότι οι αφίξεις στα νησιά το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 109 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στους χώρους φιλοξενίας στο Αιγαίο υπολογίζεται σε 8.477.
-Στις 13 Ιουλίου έχουμε 44 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.475 εγκλωβισμένους στα νησιά.
-Στις 12 Ιουλίου ανακοινώνονται 114 νέες αφίξεις σε τέσσερα 24ωρα.
-Στις 11 Ιουλίου έχουμε 70 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 8 Ιουλίου ανακοινώνονται μόνο 4 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 7 Ιουλίου ανακοινώνεται ότι δεν υπήρξε ούτε μία νέα άφιξη στο 24ωρο.
-Στις 6 Ιουλίου έχουμε 94 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 5 Ιουλίου έχουμε 36 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.595 εγκλωβισμένους στα νησιά.
-Στις 4 Ιουλίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 42, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 8.612.
-Την 1η Ιουλίου, έχουμε 63 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
Η κατάσταση λίγο πριν από την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας
-Στις 10 Μαρτίου, η Frontex ανακοινώνει πως σχεδόν μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων. Στην Ελλάδα οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 41.973 και οι νέες αφίξεις στο 24ωρο σε 2.373, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσφύγων στα νησιά σε 9.428.
-Στις 11 Μαρτίου ανακοινώνονται 821 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 12 Μαρτίου ανακοινώνονται 295 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 16 Μαρτίου, οι νέες αφίξεις που ανακοινώνονται είναι 111 στο τελευταίο 24ωρο.
-Στις 17 Μαρτίου, οι νέες αφίξεις που ανακοινώνονται είναι 239 στο τελευταίο 24ωρο.
-Στις 18 Μαρτίου 2016, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα ήταν 46.207. Στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονταν 7.271 άτομα, από τους οποίους οι 670 ήσαν νέες αφίξεις. Στην Ειδομένη, εντός του camp, βρίσκονταν 10.500 άτομα και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.250.
-Στις 19 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός έφθανε τα 47.536 άτομα και στα νησιά 8.236, εκ των οποίων οι 1.498 είναι νέες αφίξεις.
Μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας
-Στις 20 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της Συμφωνίας ο συνολικός αριθμός ήταν 48.141 άτομα, ενώ στο 24ωρο είχαν σημειωθεί 875 νέες αφίξεις.
-Στις 21 Μαρτίου, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 50.000 προσφύγων με τις νέες αφίξεις να εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό. Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήσαν 1.662. Στη Λέσβο την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και μέχρι τις 9 το πρωί της 21ης Μαρτίου, πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο ήσαν 784 και 21.
-Στις 23 Μαρτίου αρχίζει η μείωση των ροών, με τις αφίξεις στο 24ωρο στις 260.
-Στις 24 Μαρτίου, σε 48.795 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ενώ στα νησιά παραμένουν 3.924 άτομα και δεν υπήρξε καμία νέα άφιξη το τελευταίο 24ωρο.
-Στις 25 Μαρτίου ανακοινώνονται 161 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 26 Μαρτίου ανακοινώνονται 163 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 28 Μαρτίου ανακοινώθηκαν 232 νέες αφίξεις στο 24ωρο και ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά είναι 4.289.
-Στις 29 Μαρτίου ανακοινώνονται 192 νέες αφίξεις στο 24ωρο. Αλλά την ίδια μέρα στη Λέσβο αποβιβάζονται πάνω από 300 άτομα.
-Στις 30 Μαρτίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 766 και στα νησιά βρίσκονταν συνολικά 5.023 άτομα.
-Στις 31 Μαρτίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο υπολογίζονται σε 377 και ο αριθμός στα νησιά σε 5.337.
Τον Απρίλιο αρχίζει η μείωση των ροών
-Την 1η Απριλίου ανακοινώνονται 401 νέες αφίξεις στο 24ωρο, ενώ την ίδια μέρα αποβιβάζονται άλλα 200 άτομα.
-Στις 2 Απριλίου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογκάν μεταδίδει ότι η τουρκική ακτοφυλακή ανέκοψε 200 πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονταν προς τις ελληνικές ακτές.
-Στις 4 Απριλίου στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, εκ των οποίων οι 339 είναι νέες αφίξεις.
-Στις 5 Απριλίου, οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 225. Συνολικά, στα νησιά βρίσκονται 5.984 άτομα.
-Στις 6 Απριλίου οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 68, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων παρέμεναν στα νησιά ανερχόταν σε 6.384.
-Στις 8 Απριλίου στα νησιά βρίσκονταν 6.499 άτομα, εκ των οποίων οι 149 νέες αφίξεις.
-Στις 11 Απριλίου ανακοινώνονται μόλις 18 νέες αφίξεις στο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός στη χώρα έχει φθάσει τους 53.117 και στα νησιά 6.976.
-Στις 12 Απριλίου μόλις 80 ήσαν οι νέες αφίξεις και στα νησιά παρέμεναν 7.055 άτομα.
-Στις 13 Απριλίου στα νησιά βρίσκονται 7.150 άτομα, εκ των οποίων οι 101 εισήλθαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.
-Στις 14 Απριλίου ανακοινώνεται πως μόλις 30 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
-Στις 15 Απριλίου, παραμονή επίσκεψης του Πάπα, οι νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο ήταν 107 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά 7.216.
- Στις 18 Απριλίου οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 66 και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.353.
-Στις 19 Απριλίου στα νησιά παραμένουν 7.515 άτομα, από τους οποίους οι 150 είχαν φθάσει το τελευταίο 24ωρο.
-Στις 20 Απριλίου έχουμε 176 νέες αφίξεις.
-Στις 23 Απριλίου, στα νησιά παραμένουν 7.899 άτομα, από τους οποίους μόνο 20 είχαν φτάσει το τελευταίο 24ωρο.
-Στις 27 Απριλίου, οι νέες αφίξεις ήταν 62 το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 7.969.
-Στις 28 Απριλίου, οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 60 και το σύνολο των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά σε 7.773.
-Στις 29 Απριλίου έχουμε μόνο 38 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
Τον Μάιο
-Στις 2 Μαΐου ανακοινώνονται 64 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.150 άτομα στα νησιά.
-Στις 3 Μαΐου ανακοινώνονται 61 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 4 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 55 νέες αφίξεις, από τος οποίες οι 53 στη Λέσβο, μετά από πέντε συνεχείς μέρες που δεν υπήρχαν αποβιβάσεις στο νησί.
-Στις 5 Μαΐου ανακοινώνονται 87 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 9 Μαΐου ανακοινώνονται 74 νέες αφίξεις.
-Στις 10 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 7 νέες αφίξεις.
-Στις 11 Μαΐου ανακοινώνονται 63 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.400 εγκλωβισμένοι στα νησιά.
-Στις 13 Μαΐου ανακοινώνονται 118 νέες αφίξεις στο 24ωρο και 8.615 εγκλωβισμένοι στα νησιά.
-Στις 16 Μαΐου ανακοινώνονται 49 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 17 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 20 νέες αφίξεις. Συγκρίνοντας κανείς την πρώτη με τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου στα στοιχεία που δίνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, θα διαπιστώσει για την Ελλάδα μείωση των αφίξεων κατά 72% και για την Ιταλία 50%.
-Στις 18 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 30 αφίξεις.
-Στις 19 Μαΐου ανακοινώνονται 100 νέες αφίξεις. Ο συνολικός πληθυσμός στην επικράτεια φθάνει τους 54.565.
-Στις 20 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις δύο νέες αφίξεις.
-Στις 23 Μαΐου ανακοινώνονται 50 νέες αφίξεις.
-Στις 24 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 29 νέες αφίξεις και στα νησιά παραμένουν 8.521 άτομα.
-Στις 25 Μαΐου ανακοινώνεται ότι στο 24ωρο δεν σημειώθηκε καμιά νέα άφιξη.
-Στις 27 Μαΐου ανακοινώνονται 105 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 30 Μαΐου ανακοινώνονται 97 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 31 Μαΐου ανακοινώνονται μόλις 15 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
Ιούνιος ο μήνας με τις περισσότερες μηδενικές αφίξεις
-Την 1η Ιουνίου έχουμε μόνο 14 νέες αφίξεις στο 24ωρο. Στα νησιά ο πληθυσμός μεταναστών βρίσκεται στα 8.456 άτομα και ο συνολικός πληθυσμός στην επικράτεια στα 52.621.
-Στις 2 Ιουνίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι μόλις 7.
-Στις 3 Ιουνίου ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανακοινώνει ότι μόλις 1.465 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά παράλια δια θαλάσσης τον Μάιο, πολύ λιγότεροι από τις ημερήσιες αφίξεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν στην Ελλάδα 67.417 αφίξεις δια θαλάσσης. Ο αριθμός αυτός έπεσε στις 57.066 τον Φεβρουάριο, στις 26.971 τον Μάρτιο και στις 3.650 τον Απρίλιο. Την ίδια μέρα ανακοινώνονται αυξημένες αφίξεις (152) στο 24ωρο.
-Στις 6 Ιουνίου ανακοινώνεται πως δεν υπήρξε καμιά νέα άφιξη στο 24ωρο, ενώ στη διάρκεια αυτής της μέρας φθάνουν 17 άτομα, μετά από ένα τριήμερο μηδενικών αφίξεων.
-Στις 7 Ιουνίου οι νέες αφίξεις στο 24ωρο που ανακοινώνονται είναι μόλις 18.
-Στις 9 Ιουνίου οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι 8.
-Στις 10 Ιουνίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι μόλις δύο
-Στις 13 Ιουνίου, οι νέες αφίξεις στο 24ωρο είναι 67.
-Στις 14 Ιουνίου ανακοινώνονται 56 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.
-Στις 15 Ιουνίου ανακοινώνονται μηδενικές αφίξεις στο 24ωρο
-Στις 16 Ιουνίου διασώζονται 100 άτομα στη βορειοδυτική Λέσβο. Την προηγουμένη οι αφίξεις ήσαν μηδενικές.
-Στις 17 Ιουνίου, παραμονή της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, μετά από ένα 48ωρο μηδενικών αφίξεων, ανακοινώνονται 147 νέες αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 21 Ιουνίου ανακοινώνονται 44 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο. Στο τελευταίο τριήμερο φθάνουν συνολικά 121 άτομα.
-Στις 22 Ιουνίου ανακοινώνεται μόλις μια νέα άφιξη στο τελευταίο 24ωρο.
-Στις 23 Ιουνίου ανακοινώνονται 78 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.
-Στις 24 Ιουνίου ανακοινώνονται 70 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.
-Στις 27 Ιουνίου ανακοινώνονται 132 νέες αφίξεις στο 24ωρο, ενώ κατά το προηγηθέν 48ωρο οι νέες αφίξεις ήσαν μόνο 27.
-Στις 28 Ιουνίου ανακοινώνονται 42 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.
-Στις 29 Ιουνίου ανακοινώνονται μηδενικές αφίξεις στο 24ωρο.
-Στις 30 Ιουνίου ανακοινώνονται 36 νέες αφίξεις στο τελευταίο 24ωρο.
Συνοψίζοντας με αριθμούς:
Όσον αφορά στον συνολικό πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων: Στις 20 Μαρτίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, στην επικράτεια ζούσαν 48.141 άτομα. Στις 22 Αυγούστου, ο συνολικός αριθμός είχε φθάσει στους 58.453. Άρα μετά τη συμφωνία ο συνολικός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 10.000 (χωρίς βέβαια να μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι θα ήσαν με την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ).
Όσον αφορά στους εγκλωβισμένους στα νησιά, στις 20 Μαρτίου ζούσαν 7.316 άτομα, ενώ στις 22 Αυγούστου οι εγκλωβισμένοι είχαν φθάσει τους 11. 343, πολύ πάνω από την χωρητικότητα των 7.450 ατόμων.
Και, οπωσδήποτε, οι καθημερινές ροές σε σχέση με τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουν αυξηθεί σημαντικά.
elzoni.gr