Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΖΩΔΟΥΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ



Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Κορινθίας εκδίδεται  η κάτωθι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών  υποχρεωτικής δήλωσης.  Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε εκτροφές βοοειδών  του Έβρου προερχόμενη από την Τουρκία, επεκτάθηκε  σε περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας και πρόσφατα επιβεβαιώθηκε σε εκμετάλλευση βοοειδών της Αχαΐας.

Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της. 
Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών που εξελκώνονται γρήγορα, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.
Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης - εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.
Για την αντιμετώπιση της νόσου εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/ 05.08.2008 - ΦΕΚ 1662 Β΄, 2008) που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καθορισμό ζώνης προστασίας και επίβλεψης, απολυμάνσεις, χρήση εντομοαπωθητικών κι εντομοκτόνων, και  καθολική θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών εκ μέρους κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων, καθώς και ιδιωτών κτηνιάτρων, για την περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων των ζώων ευθύνης τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αυτών που καθορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή, διότι στην περίπτωση διασποράς της νόσου, σύμφωνα με το Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Α΄ 32/11.02.2014), προβλέπονται διοικητικές (πρόστιμα 5.000–60.000) και ποινικές κυρώσεις.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των βοοειδών. Υπάρχει επίσης δυνατότητα απευθείας προμήθειας του εμβολίου από τους κτηνοτρόφους μετά από συνεννόηση με την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Τμήμα Κτηνιατρικής Κορινθίας:2741081061
Κτηνιατρικό Κέντρο Καλλιάνων : 2747022222
Κτηνιατρικό Κέντρο Νεμέας :2746022279
Κτηνιατρικό Κέντρο Ξυλοκάστρου :2743028005