Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Να στηριχθούμε στον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό

Γράφει ο
Κωνσταντίνος Χολέβας
Στην εποχή της πολύπλευρης κρίσης η ελληνορθόδοξη παιδεία, ο διαχρονικός ελληνικός πολιτισμός και η συνειδητοποίηση της εθνικής μας ταυτότητας είναι τα στηρίγματά μας. Για να βγούμε από το τέλμα και για να ξεπεράσουμε τη διάχυτη απαισιοδοξία πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και να καταλάβουμε πού πηγαίνουμε, χωρίς αλαζονεία αλλά και χωρίς ηττοπάθεια.

Η ιδεολογία του συριζαϊσμού δεν έχει ελληνικά θεμέλια. Η κυβερνώσα Αριστερά δεν πιστεύει στην Ορθόδοξη παράδοση ούτε στην Ιστορία μας. Αρνείται τη συνέχεια του Ελληνισμού, φέρνει απίθανους ξένους για να διευθύνουν τα Φεστιβάλ μας, μετατρέπει τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία σε χώρο καλλιεργείας ουτοπικών διεθνισμών. Τα πρόσωπα, τα οποία έχουν ορισθεί σε θέσεις ευθύνης δεν συνειδητοποιούν το πολύτιμο θησαυρό που έχουν στα χέρια τους. Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις ρίζες μας, οι οποίες καθοδηγούν και το μέλλον μας.
Η αναβάπτιση στον Ελληνισμό, στην Παιδεία και στον Πολιτισμό είναι η μόνη απάντηση. Όποιος θέλει να εργασθεί για την αναγέννηση της Ελλάδος οφείλει να μετατρέψει την πατρίδα μας σε ένα απέραντο εργαστήριο μελέτης της Αρχαίας, της Βυζαντινής, της Εκκλησιαστικής και της Νεοελληνικής Γραμματείας. Να δώσει κίνητρα σε Έλληνες και ξένους επιστήμονες να μελετήσουν τη φιλολογία, την ιστορία, τη δημοτική ποίηση του Ελληνισμού, να εγκύψουν στην Ορθόδοξη υμνογραφία και αγιογραφία, να γνωρίσουν τον πολιτισμό του Βυζαντίου (Ρωμανίας) που επηρέασε δημιουργικά εκατομμύρια Ορθοδόξων της Ανατολικής Ευρώπης, να σπουδάσουν την ενιαία ελληνική γλώσσα, η οποία πάντα τροφοδοτεί τις άλλες γλώσσες. Αξίζει αν μετατρέψουμε την Ελλάδα σε παγκόσμιο εργαστήριο ελληνικής σκέψης, σε οικουμενικό εκδοτικό κέντρο Πατερικών Σπουδών, σε ερευνητικό κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας.
Η αναζήτηση και κατανόηση της εθνικής μας ταυτότητας αξίζει να γίνει με διπλό προσανατολισμό. Πρώτον για να θυμηθούμε ποιοι είμαστε και τί μας πρέπει. Δεύτερον για να μεταδώσουμε παιδεία και πολιτισμό σε όλους τους λαούς. Στην Ευρώπη, η οποία έχει χάσει τις ελληνικές και χριστιανικές ρίζες της, στα Βαλκάνια και στον ρωσικό κόσμο, που βαπτίσθηκαν στην κληρονομιά του Κυρίλλου και του Μεθοδίου, στους λαούς της Ανατολής, οι οποίοι ακόμη τιμούν τον Μέγα Αλέξανδρο, σε όλους. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία ήσαν πάντοτε οικουμενικά μεγέθη και η ταυτότητά μας δεν είναι φοβική ούτε κλεισμένη σε στενά σύνορα. Θέλουμε να παραμείνουμε Έλληνες για να είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι, για να σεβόμαστε τους άλλους πολιτισμούς, χωρίς να απεμπολούμε τον δικό μας.
Στα σχολεία μας η μελέτη των Αρχαίων Ελληνικών, η αποφυγή αποδομητικών   ερμηνειών στην Ιστορία, η διατήρηση του Ορθοδόξου περιεχομένου των Θρησκευτικών και ο σεβασμός στους Νεοέλληνες κλασσικούς θα είναι το πρώτο βήμα. Οδηγοί μας το Ευαγγέλιο, ο Αριστοτέλης, ο Διονύσιος Σολωμός.

elzoni.gr