Όπως μάθαμε η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο σκέλος που αφορά στα «κόκκινα» δάνεια έχει καταλήξει στους εξής άξονες:
-ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα επισκευαστικά δάνεια, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία, -με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ (και χωρίς κάποιο εισοδηματικό κριτήριο, που θα απέκλειε σημαντικό αριθμό δανειοληπτών),-μέχρι το 2018.
Δηλαδή, τα τελευταία νέα από το «μέτωπο» είναι ότι προστασία υπάρχει για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ (καμιά σχέση με τα προβλεπόμενα από τις προ λαίλαπας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ρυθμίσεις).
Επίσης μάθαμε ότι δεν μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια.
Μάθαμε επίσης πως για τους δανειολήπτες που τα δάνειά τους θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες (στα «αδηφάγα funds» δηλαδή που συστηματικά κατήγγελλε ο κ. Τσίπρας), επετεύχθη να… μην υπάρξει καμία ουσιαστική διαφορά, καθώς το πλαίσιο προστασίας είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που ισχύει για τις τράπεζες, ενώ δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να επιδεινώνονται οι όροι του δανείου.
Σύμφωνα με τις «πηγές» του ΥΠΟΙΚ, «οι μη τραπεζικές εταιρείες στις οποίες θα μπορούν να μεταβιβάζονται δάνεια, υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με έδρα την Ελλάδα, που θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) με βάση ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό θα προβλέπει διαφάνεια στην ταυτότητα των μετόχων, υποβολή των βασικών αρχών της στρατηγικής τους, του επιχειρησιακού πλάνου και της μεθοδολογίας διεκδίκησης των δανείων (με έμφαση στην αναδιάρθρωση) κ.ά. Επιτροπή των υπουργείων θα γνωμοδοτεί επί των αιτήσεων αδειοδότησης και το μητρώο των αδειοδοτούμενων θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΤτΕ».
Δηλαδή, τα δάνεια δόθηκαν στα funds και τώρα χρυσώνουν το χάπι, το οποίο δεν θα κατάπιναν με τίποτε.
Αν δεν κάνω λάθος, όμως, (και δεν κάνω), πρόκειται για κάποια νέα συμφωνία.
Διότι στις 17 Νοεμβρίου 2015 μας είχαν (ξανα)ανακοινώσει πως είχε επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα – και μάλιστα σε κοινή συνέντευξη Τύπου Τσακαλώτου – Σταθάκη.
Τότε, μας είχαν πει πως η «συμφωνία» προέβλεπε επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και διαγραφή μέρους των οφειλών για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ.
Μας είχαν επίσης πει πως εκείνη η συμφωνία αφορούσε στο 25% και 35% των δανειοληπτών αντίστοιχα ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος με τους Θεσμούς να θέλουν την προστασία μόνο του 16%-20% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.
Είχαν επίσης ανακοινώσει εισοδηματικά κριτήρια: Για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 170.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου, για 4μελή οικογένεια, θα υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς στην κατηγορία αυτή το όποιο έλλειμμα εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανείου θα καλύπτεται από το δημόσιο.
Για την επόμενη κατηγορία των νοικοκυριών, με εισόδημα έως 35.500 ευρώ ο προσδιορισμός της δόσης που θα πλήρωναν τα νοικοκυριά θα γίνονταν από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας.
Αν για κάποιο λόγο, οι δανειολήπτες δεν μπορούσαν, παρ' όλα αυτά, να εξυπηρετήσουν την εξόφληση του δανείου, με βάση την τρέχουσα αξία, τότε το δάνειο θα παραπεμπόταν στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2015 είπαν πως είχαν κατορθώσει να πετύχουν μεγαλύτερη προστασία για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος.
«Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν, και σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds», υπογράμμιζαν τότε κυβερνητικές πηγές.
Μας είχαν επίσης πει τότε πως πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου (που τώρα έγινε καπνός), η προστασία θα παρεχόταν σε κατοικίες αντικειμενικής αξίας ως 170.000 ευρώ για την κατηγορία των περισσότερο ευάλωτων και τα 230.000 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία.
Και αυτό έγινε καπνός: Ούτε εισοδηματικό κριτήριο, ούτε δύο κατηγορίες προστασίας και επιπλέον πτώση του ορίου προστασίας στα 140.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου, μιλώντας στο «Μέγκα», ο κ. Σταθάκης είχε πει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τα στεγαστικά δάνεια, στο σύνολό τους, να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας αλλά να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων εντός των τραπεζών.
Και στις 17 Φεβρουαρίου, μιλώντας στο Μπλούμπεργκ, ο κ. Σταθάκης είχε πει πως «η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρηθούν οι περιορισμοί στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε ταμεία διαχείρισης τέτοιων δανείων (distressed funds)».
Και στις 10 Ιανουαρίου, ο κ. Σταθάκης, επίσης μιλώντας στο «Μέγκα» είχε εκτιμήσει ότι μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης θα διατηρηθεί «ο υψηλότατος βαθμός προστασίας». Όπως είπε, «κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η λύση της αγοράς για την πρώτη κατοικία, για τον κύριο όγκο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τις κύριες κατηγορίες καταναλωτικών δανείων»!
Για να μην θυμηθούμε (πάλι) τι έλεγαν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, τους πρώτους μήνες μετά την «πρώτη φορά αριστερά» και στην προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου:
-13 Σεπτεμβρίου 2014. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ:
«Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ⅓ του εισοδήματος του δανειολήπτη.
Συστήνουμε δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
Τον συστήνουμε για να διασφαλίζουμε την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των δανειοληπτών. Ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη. Άμεσος στόχος να εμποδίσουμε την αξιοποίηση του ιδιωτικού χρέους, ως μέσου άλωσης της περιουσίας των πολιτών και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως €300.000. Καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών. Με δυο λόγια δηλαδή δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών».
-7 Δεκεμβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Όμως και αυτά που φέρατε δεν αφορούν παρά ελάχιστους οφειλέτες και σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν μια τραπεζοκεντρική λογική. Βάζουν τις τράπεζες να επιτηρούν την πραγματική οικονομία, διότι αυτή είναι η λογική σας» / «Και επειδή πράγματι είναι ιστορικές οι στιγμές οφείλουμε όλοι να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οι πλειστηριασμοί εξυπηρετούν σχέδιο της Τρόικας για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης και τη μετατροπή της χώρας σε μια αποικία χρέους με μισθούς των 300 ευρώ και με μια ανεργία στο 35%. Δε θα πλήξουν μόνο τους πολίτες. Δεν θα πλήξουν μόνο την κοινωνία. Θα καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία» / «Να, λοιπόν, γιατί για μας οι πλειστηριασμοί και οι μαζικές απολύσεις σηματοδοτούν μία διπλή κόκκινη γραμμή. Και να, λοιπόν, γιατί σας ζητάμε να σταματήσετε το «κρυφτούλι» με αυτό το θέμα. Δεν είναι προς συζήτηση με καμία τρόικα η ανατίναξη της ελληνικής οικονομίας μετά τη διάλυσή της. Σταματήστε, λοιπόν, κάθε σκέψη για ανοιχτό παράθυρο στους πλειστηριασμούς».
-16 Δεκεμβρίου 2014. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως, την 01/10/2014 στην πρόταση νόμου που κατέθεσε για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία περιέλαβε διάταξη για την αναστολή-απαγόρευση πλειστηριασμών για ποσό μικρότερο των 200.000 ευρώ από κάθε αιτία, ενώ για οφειλές άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ όριζε ότι απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ για τραπεζικά δάνεια, χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ως και ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών των ανωτέρω οφειλών μέχρι 31/12/2015, τυχόν δε διαδικασίες που είναι εκκρεμείς αναστέλλονται μέχρι την άνω ημερομηνία, με ταυτόχρονη απαγόρευση μεταβίβασης δανείων σε κερδοσκοπικά funds. Η επικίνδυνη κυβέρνηση των προθύμων όμως ακόμη και την ύστατη στιγμή της αποχώρησής της αρνείται να δώσει λύσεις ανακούφισης και ελπίδας, συνεχίζει να καλλιεργεί τον φόβο και να κινδυνολογεί ασύστολα αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας».
-3 Ιανουαρίου 2015. Αλ. Τσίπρας. Ομιλία στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Απαγορεύουμε τις εξαγορές κόκκινων δανείων από διεθνή funds που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας».
-11 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σταθάκης στη Βουλή: «Δεύτερη τομή. Διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Θα εισάγουμε νόμο άμεσα, ο οποίος θα φέρει την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια, μεταφέροντάς τα από τις τράπεζες σε δημόσιο φορέα διαχείρισης για το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας και εισάγοντας νομοθεσία δεσμευτική, με αυστηρούς κανόνες και με ισχυρή διαμεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος των στεγαστικών δανείων για το σύνολο των μεσαίων στρωμάτων. Τομή τρίτη. Διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, ικανό να επανεκκινήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα - χρησιμοποιώ τον όρο χωρίς κανένα αστερίσκο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητά μας.
-14 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σταθάκης, «Έθνος της Κυριακής» (ΑΠΕ): Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων προαναγγέλλει τροποποιήσεις του νόμου με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης. Σημειώνει πως με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια «θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπει ένα αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων».
-13 Σεπτεμβρίου 2015. Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο Κερατσίνι: «Συσπειρωνόμαστε και αγωνιζόμαστε από τις 21 Σεπτέμβρη: Για να εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα ξένα αρπακτικά funds. Μόνο εμείς το αποτρέψαμε στη διαπραγμάτευση. Μόνο εμείς μπορούμε να το εγγυηθούμε για το μέλλον».
-5 Οκτωβρίου 2015. Ομιλία Αλ. Τσίπρα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μεγάλες μάχες: 1) Κόκκινα δάνεια. Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds».
-17 Οκτωβρίου 2015. Γ. Σταθάκης στην «Αγορά»: «Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις εντός του τραπεζικού συστήματος και να αποφευχθεί η προσφυγή στην εξωτραπεζική αγορά».
-8 Δεκεμβρίου 2015. Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ1: «Στόχος μας είναι, σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε και το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες στη χώρα μας, που μάλλον έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, έχουν τις επιχειρήσεις τους στο «κόκκινο» εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να έχουν κέρδη τα οποία δεν φανερώνουν. Εντάξει, εδώ θα πρέπει … Αλλιώς οι τράπεζες δεν θα εξυγιανθούν αν μείνουμε έτσι. Θα πρέπει όμως με τρόπο που δεν περάσει στα χέρια των funds….
Π.ΧΑΡΙΤΟΣ: Το οποίο θα περάσει στα χέρια των funds;
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Ε, αυτό σας λέω τώρα. Κατ’ αρχάς εμείς θέλουμε να αποκλείσουμε πλήρως αυτό που ονομάζουμε distressed funds, δηλαδή τα «κοράκια της καταστροφής».
Δηλαδή, σε πρώτη φάση θα έκαναν σεισάχθεια και σε δεύτερη θα μετέφεραν όλα τα δάνεια σε έναν (θαυματουργό) ενδιάμεσο φορέα που θα τα… εξαφάνιζε!
Συμπέρασμα: Από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση τα πράγματα χειροτερεύουν. Προς δόξαν των «διαπραγματευτών» στους οποίους ο λαός εμπιστεύθηκε και την τύχη του και τις διαπραγματεύσεις.
Υ.Γ. Ο νόμος 4224 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 προέβλεπε την προστασία, για ένα χρόνο, της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό σε περίπτωση που η αντικειμενική της αξία δεν υπερέβαινε τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000€), το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη ήταν μικρότερο ή ίσο των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ (35.000€) και η συνολική του περιουσία λιγότερη από διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ευρώ (270.000€), προστατεύοντας έτσι περί το 90 τοις εκατό των οφειλετών.
Δηλαδή, και προστασία για αντικειμενική αξία ως 200.000 ευρώ και με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα και την γενική περιουσιακή κατάσταση!
elzoni.gr