Παράλληλα, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή με επικεφαλής τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, με την συμμετοχή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα και αρμοδίων παραγόντων από το ΥΠΕΣΔΑ, την ΕΛ.ΑΣ και από το γραφείο του Πρωθυπουργού, η οποία θα υποβάλει τις προτάσεις της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η επιτροπή αναμένεται να προτείνει εάν εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα θα υπάρχουν και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου στις νέες ταυτότητες. Οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων. Αντίθετα στα διαβατήρια που εκδίδονται από την Αστυνομία–σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας– δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κρούσματα πλαστογραφίας. Το ίδιο και στα νέα διπλώματα οδήγησης που από το 2009 εκδίδονται με τις ίδιες προδιαγραφές από το Εθνικό Κέντρο Έκδοσης Εγγράφων Ασφαλείας, που εδρεύει στη διεύθυνση διαβατηρίων της Αστυνομίας.
Να σημειωθεί ότι όπως είχε τονίσει προ τριμήνου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα σύγχρονη που να έχει αξιοπιστία ως έγγραφο που να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί εύκολατο κόστος για κάθε Ελληνα πολίτη υπολογίζεται σε περίπου 10 ευρώ. Μέσα στους επόμενους μήνες όλοι οι Έλληνες πολίτες θα αποκτήσουν τις νέου τύπου, σύγχρονες αστυνομικές ταυτότητες.
Στη χθεσινή σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο καθηγητής Γιάννης Βενέρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, οι επικεφαλής των αρμόδιων διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΣΔΑ.
aftodioikisi.gr