Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Η πολιτική αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά


Γράφει ο
Βασίλης Κορκίδης
 
Η επαναφορά των εκλογικών σεναρίων ως απόρροια της πολιτικής αβεβαιότητας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς αλλά και το συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Είναι άλλωστε αναπόφευκτο μετά από 6 χρόνια εξάντλησης, όταν οι διεθνείς αγορές φτερνίζονται, η ευρωπαϊκή να κρυώνει και η ελληνική αγορά να αρρωσταίνει από πνευμονία.

Συνέπεια αυτών των εξελίξεων είναι οι μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών κυρίως τίτλων με απώλειες του τραπεζικού κλάδου 46% την τελευταία εβδομάδα και η συνεπαγόμενη παρατεταμένη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε μία εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ είχε κατρακυλήσει κάτω από τις 450 μονάδες σε σχέση με τις 938 πέρυσι το Φεβρουάριο, ενώ μόλις από την αρχή του 2016 ο Δείκτης μειώθηκε κατά 28,8%, όταν ολόκληρο το 2015 είχε χάσει συνολικά 23,6% της αξίας του. Περαιτέρω, με τις σωρευτικά ετήσιες απώλειες να κυμαίνονται στο 53% και πάνω από 40 δις ευρώ, το 1/3 της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων επιχειρήσεων έχει ουσιαστικά εξαϋλωθεί. Δυστυχώς, η διεθνής και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή συγκυρία με αποκορύφωμα το θέμα που τίθεται πλέον για το γερμανικό τραπεζικό κολοσσό της Deutsche Bank με μείωση της μετοχής κατά 40% και εκτιμώμενες ζημιές 6,7 δις ευρώ για το 2015, επαληθεύει τους φόβους πως ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, το ελληνικό για τους γνωστούς λόγους αργοπεθαίνει.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις εγχώριες εξελίξεις αναφορικά με νευραλγικής σημασίας ζητήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό), οι μικρομεσαίοι έμποροι και οι εν γένει εκπρόσωποι του εγχώριου επιχειρείν επισημαίνουμε, με κάθε τρόπο, την αναγκαιότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Ο χρηματιστηριακός δείκτης ουσιαστικά προεξοφλεί τις εκτιμήσεις των επενδυτών για την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της επιδείνωσης των προοπτικών που σημειώνεται κάθε φορά που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Αντίστοιχα αποτελεί και μία εικόνα προβολής της υφιστάμενης κατάστασης των μικρότερων επιχειρήσεων που εκκίνησαν την τρέχουσα χρονιά με χειρότερο τρόπο απ’ ότι ολοκλήρωσαν την προηγούμενη. Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο κατά -8%, με την εκτιμώμενη συρρίκνωση στις επιμέρους κατηγορίες των καυσίμων, των τροφίμων και της κινητής τηλεφωνίας να κυμαίνονται στο -15%, στο -5% και στο -1,5%, αντίστοιχα. 
Όλοι μας προειδοποιούν ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα έσοδα, την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, το τραπεζικό σύστημα, το εμπορικό ισοζύγιο και βεβαίως στη χειμαζόμενη ελληνική αγορά.
Το ερώτημα των μικρομεσαίων που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα και δεν θέλουν να ξαναβιώσουν τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, είναι εάν ακούει κανείς.

elzoni.gr