Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Μαζί με τους πολίτες δημιουργούμε την ελπίδα και την προσδοκία για την Πελοπόννησο»




«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας σε όλα τα επίπεδα και στην αποτελεσματικότητα και στις πολιτικές της εκτιμήσεις και πρωτοβουλίες» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου οδηγός για τη χώρα

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια πιλοτική Περιφέρεια με αξιοσημείωτο έργο που αποτελεί οδηγό για τη χώρα» ήταν η διαπίστωση του προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής κ. Γάκη, όπου παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας, ανέφερε ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι η Περιφερειακή αρχή έλαβε τα εύσημα του Προέδρου της Επιτροπής, «παρότι εκπροσωπεί διαφορετικό πολιτικό χώρο και αυτό έχει τη δική του σημασία».


Ολοκληρώσαμε το ΕΣΠΑ με 30% επιπλέον πόρους

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης δήλωσε «κλείσαμε με επιτυχία την προηγούμενη προγραμματική περίοδο υλοποιώντας έργο σε ποσοστό πάνω από 30% επιπλέον του αρχικού προϋπολογισμού, αποδεικνύοντας την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της δουλειάς μας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι η πρώτη φορά που κλείνει προγραμματική περίοδος με τέτοια αποτελέσματα. Μέχρι την παραλαβή του προγράμματος από τη νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση το πρόγραμμα έκλεινε λογιστικά με τη μεταφορά πόρων από κωδικό σε κωδικό».
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη νέα προγραμματική περίοδο, «αφού έχουμε καλύψει όλες τις αιρεσιμότητες και έχουμε έτοιμα ώριμα έργα προς υλοποίηση».

Η αυτοδιοίκηση δεν είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης ούτε όργανο των βουλευτών

Οι ΟΤΑ Α και Β βαθμού αποτελούν διαφορετικούς θεσμούς με διακριτές αρμοδιότητες, υποστήριξε ακολούθως ο Περιφερειάρχης και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι. «Η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης, ούτε όργανο της Βουλής».
«Εξαρχής στόχος μας ήταν να αποτελέσουμε ισότιμο μέλος της Ευρώπης των Περιφερειών και στη βάση αυτή συνάψαμε το συμβόλαιό μας με τους πολίτες και μάλιστα δύο φορές, το 2010 και το 2014, όταν εμπιστεύτηκαν το πρόγραμμά μας με την επιλογή τους» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης.

Στους ωφελούμενους και όχι στους ενδιάμεσους τα 63 εκατομμύρια του Κοινωνικού προγράμματος της Περιφέρειας

«Αναδείξαμε εξαρχής ότι το πρόγραμμά μας θα είναι πολυτομεακό και πολυταμειακό. Η πρότασή μας προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους κ.κ. Χαν και Αντορ εξέφραζε την αναγκαιότητα να έρθει η ευθύνη του Κοινωνικού Ταμείου στην Περιφέρεια, κοστολογώντας την πρότασή μας στα 62 εκατομμύρια» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και ανέφερε ότι «τελικά η πρότασή μας αυτή εγκρίθηκε και το πρόγραμμα που μας εκχωρήθηκε ανέρχεται στα 63 εκατομμύρια ευρώ».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι λίγο καιρό πριν η Υπουργός Εργασίας ζήτησε να παρέμβει στο κοινωνικό πρόγραμμά μας, κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να γίνει και το οποίο, παρά τις πιέσεις που μας ασκήθηκαν, δεν έγινε. «Τελικά το πρόγραμμά μας εστάλη από το Υπουργείο Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ακριβώς το σχεδιάσαμε».
«Στόχος των επενδύσεων του προγράμματός μας είναι να κατευθυνθούν στους ωφελούμενους σε ποσοστό πάνω από 90% και όχι στους ενδιάμεσους που καλούνται να υλοποιήσουν αυτά τα προγράμματα, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Το πετύχαμε με απόλυτη τήρηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Υπάρχει για παράδειγμα δομή φιλοξενίας σε Δήμο της Πελοποννήσου, η οποία κόστιζε 200.000 ευρώ το χρόνο με 5 περιστατικά. Θα δοθεί τέλος στις πρακτικές αυτές».
Η υλοποίηση του προγράμματός μας είναι αυτονόητο ότι θα γίνει σε αγαστή συνεργασία με τις δημοτικές αρχές σημείωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Πρώτη φορά Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με εταιρεία

«Ο ΦΟΔΣΑ και οι Δημοτικές αρχές όταν αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα ζήτησαν τη βοήθεια της πολιτείας, η οποία απευθύνθηκε στην Περιφέρεια και ρώτησε αν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη, την οποία εμείς προσφερθήκαμε να φέρουμε εις πέρας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και υπογράμμισε ότι «η ευθύνη μας ήταν  ο διεθνής διαγωνισμός, τον οποίο ολοκληρώσαμε επιτυχώς μέσα σε 1,5 χρόνο, ρεκόρ για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, παρά τις αντιξοοότητες και τον καιροσκοπισμό όσων δεν το ήθελαν».
Ο διαγωνισμός είναι πλήρως εξασφαλισμένος, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, αφού έχει τρείς εγκριτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρείς αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Μετά από όλα αυτά, και ειδικά μετά την εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου η υπογραφή της σύμβασης ήταν μια τυπική διαδικασία. Δεν έχει συμβεί αυτό ακόμα, γιατί ο Υπουργός Οικονομίας δεν έχει υπογράψει, ενώ οφείλει, την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».
«Πρώτη φορά βλέπω Κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με εταιρεία, αφενός, τους όρους μιας σύμβασης η οποία έχει προκύψει από διεθνή διαγωνισμό και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφετέρου, χωρίς τη συμμετοχή του δικαιούχου του έργου, που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου» τόνισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναφέρθηκε στη στάση των Δημάρχων για το θέμα αυτό.
Εντύπωση προκαλεί σύμφωνα τον Περιφερειάρχη πως ορισμένοι Δήμαρχοι ουδέποτε μέχρι σήμερα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο έργο αυτό σήμερα πρωτοστατούν ενάντια του. 
«Λίγο καιρό πριν, όταν επιβλήθηκαν τα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι Δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων έλεγαν ότι έφταιγε το γεγονός ότι καθυστερούσε η υπογραφή της σύμβασης, τώρα άλλαξαν την τακτική τους όταν ο κ. Τσιρώνης μπήκε στη λογική να τάζει χρήματα και να κουνά τα ευρώπουλα σαν μαρουλόχαρτα για να τους προσεταιριστεί».

Με το σχέδιό μας τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν  

Τα δημοτικά τέλη θα μειωθούν και δεν θα αυξηθούν, τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Τατούλης, από την εφαρμογή του προγράμματός μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, δίνοντας τέλος στην παραφιλολογία που αναπτύσσεται από ορισμένους το τελευταίο διάστημα. 
Η τιμή που έχει προκύψει από το διαγωνισμό είναι η μικρότερη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ανέρχεται στα 61,79 ευρώ τον τόνο η μέγιστη μεσοσταθμιστική τιμή, ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης, ενώ για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ανέφερε ότι είναι 150.000 τόνοι τη στιγμή που ο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει για το 2020 143.700 τόνους, χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει τις ανάγκες της τουριστικής περιόδου, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες και ταυτόχρονα αγνοεί το 1 εκατομμύριο τόνους βιομηχανικών αποβλήτων τα οποία διαχειρίζονται ως αστικά απορρίμματα.

Το έργο είναι της Περιφέρειας και κανένας άλλος δεν το υπογράφει

«Είμαι έκπληκτος για το γεγονός ότι πολιτικές δυνάμεις που δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με το έργο μέχρι χθες και δεν είχαν ενδιαφερθεί καθόλου για τη λύση του προβλήματος, τώρα υπερβαίνουν την αρμοδιότητά τους και διατείνονται ότι δεν θα υπογράψουν το έργο. Κανείς δεν τους ζήτησε να το υπογράψουν, δεν είναι έργο των βουλευτών, είναι έργο της Περιφέρειας» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «τα 5 αυτά χρόνια σχεδόν κανένας δεν βοήθησε στα μεγάλα επιτεύγματα της Περιφέρειας. Το σύνολο σχεδόν των βουλευτών δεν έχουν βοηθήσει σε καμία κατεύθυνση την Περιφέρεια, ενώ αντίθετα σε πολλές προσκλήσεις σε σημαντικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας είναι απόντες».
«Οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν για τους βουλευτές που δεν βοηθούν τον τόπο τους και γίνονται αυτόκλητοι κατήγοροι της προσπάθειας της Περιφέρειας».
«Είμαστε υπερήφανοι γιατί τηρήσαμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Έχουμε δημιουργήσει μεγάλη ελπίδα και προσδοκία για την Πελοπόννησο, με την τόλμη, τη συνέπεια και την αποφασιστικότητά μας».