Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Κυριακή 17 Ιανουαρίου, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης  κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

 Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Δ. Αβραμόπουλος: Καταρχήν να σου ευχηθώ καλή επιτυχία. Αναλαμβάνεις την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το λαό, για τον τόπο, για την Ευρώπη. Αλλά είμαι βέβαιος - και στο εύχομαι με όλη μου την καρδιά - η θητεία σου ως αρχηγού αυτής της μεγάλης παράταξης να στεφθεί από επιτυχία. Και δεν χρειάζεται να σου πω ότι, σε αυτήν την καινούρια περίοδο που εγκαινιάζεις, θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Το κάνω εξάλλου, ως εκ της θέσεώς μου απέναντι στον τόπο, γιατί πάντα η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ είναι και οι πολιτικές μου ρίζες. Και πραγματικά σου το εύχομαι από την καρδιά μου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι πάρα πολύ που σε συναντώ με την καινούρια μου ιδιότητα ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συναντιόμαστε τόσο σύντομα. Δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πολύ καλής σχέσης που έχουμε, αλλά και του πολύ έντονου προσωπικού ενδιαφέροντος που έχω για το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για το θέμα αυτό το οποίο απασχολεί όλη την Ευρώπη και φυσικά και την Ελλάδα. Είχαμε γίνει όλοι, τον περασμένο μήνα, κοινωνοί διαφόρων ανησυχητικών φημών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι στην Ευρώπη σκέφτονται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό. Και βέβαια θα ήθελα και μια συγκεκριμένη ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό πρόβλημα, καθώς έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες φαίνεται μέχρι σήμερα να μην τηρεί στο βαθμό, τουλάχιστον, που θα επιθυμούσαμε.

Προσβλέπω, σε κάθε περίπτωση, σε μια εξαιρετική συνεργασία, την οποία θεωρώ απολύτως δεδομένη και όχι μόνο ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής προσωπικής σχέσης που έχουμε.

Δ. Αβραμόπουλος: Αυτό είναι αλήθεια και αφορά τουλάχιστον το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και τα θέματα ασφαλείας της Ευρώπης. Να μην ξεχνάμε και να θυμίζουμε ότι, πριν από ενάμιση μήνα, με είχες επισκεφτεί στις Βρυξέλλες, δείχνοντας το ενδιαφέρον σου για όλα αυτά τα ζητήματα. Θα έχουμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του χρόνου που έρχεται να τα συζητάμε. Εκείνο που θα ήθελα να πω ετούτη την ώρα είναι ότι - όσο και να ακούγεται ενδεχομένως παράδοξο- κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή ατζέντα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, γιατί η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε. Βέβαια, η Ελλάδα είναι υπό πίεση. Από την άλλη μεριά, ναι, είναι σωστό, ότι η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες και πρέπει να πω ότι παρά την πίεση που δέχεται και αυτή η χώρα με 2.000.000 πρόσφυγες στο έδαφος της, χάριν στο action plan που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της, διαφαίνεται στον ορίζοντα κάτι θετικό. Ότι θα αναλάβει το μέρος των ευθυνών που της αναλογούν και θα σταματήσουν οι ροές προς την Ευρώπη. Αλλά το ζήτημα δεν σταματά εκεί. Έχει να κάνει και με την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, η οποία δυστυχώς όλο εντείνεται. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα συγκεκριμένο σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο με τις δυνατότητές της, βγαίνοντας από την εσωστρέφειά της, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τι σημαίνει αυτή η χώρα για την ευρύτερη περιοχή.