Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Μεϊμαράκης: Απαραίτητη η συνεννόηση με την κυβέρνηση σε ορισμένα ζητήματα

Μεϊμαράκης: Απαραίτητη η συνεννόηση με την κυβέρνηση σε ορισμένα ζητήματα
Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real, ενώ αναφερόμενος στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού της ΝΔ έκανε λόγο για «αδυναμίες», λέγοντας ότι «όλο το πολιτικό σκηνικό στηρίζεται πάνω σε ένα τεχνικό σύστημα που μπορεί να κάνει και λάθος»
 
«Άλλο συνεννόηση, άλλο συναίνεση, άλλο στήριξη και άλλο οικουμενική. Απαιτείται όμως η συνεννόηση. Δεν μπορεί να στέλνουμε μηνύματα στο εξωτερικό ότι δεν μιλάμε καθόλου. Και σας το λέει κάποιος που στην τηλεμαχία των αρχηγών με αποκάλεσαν "υπόδικο"... Υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται η συνεννόηση. Δεν μπορεί να τα διαχειριστεί το παιδί, τι θα κάνουμε, δηλαδή, αφού έχει απειρία. Θα τον αφήνουμε να πηγαίνει απροετοίμαστος; Έτσι πήγε στην Σύνοδο που δεν ήρθε η Τουρκία και μάζεψε τα hot spots εδώ μέσα, και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει και κοντεύουν να μας βγάλουν από τη Σένγκεν», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ανέφερε: «Αν για τα hot spots με είχε ακούσει, και είχαν μείνει στην Τουρκία, και είχε βοηθηθεί η Τουρκία, και δεν θα πέρναγαν απέναντι για να πνίγονται και δεν θα είχαμε όλο το δουλεμπόριο, και η χώρα θα μπορούσε να ελέγχει καλύτερα τα σύνορά της».

«Εάν με είχε ακούσει και είχε φέρει τους εφαρμοστικούς νόμους και δεν ήταν τυχοδιώκτης και άπειρος θα είχαμε διαφορετική πορεία σήμερα. Γιατί έκανε εκλογές αφού με το πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται πληγώνεται πάλι; Και έχει και τους 53 μέσα», συμπλήρωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές δεν υπάρχει σταθερότητα πάλι. Όλοι αγωνιούν τι θα τους ξημερώσει. Μα οι εκλογές γίνονται για να επέλθει σταθερότητα η οποία είναι βασική προϋπόθεση για τα άλλα. Εγώ έτσι τα κρίνω, έτσι νομίζω. Αυτή είναι η δική μου άποψη, αυτή καταθέτω και με αυτή ζητώ να ψηφιστώ».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού είπε: «Εγώ πιστεύω ότι η διαδικασία που ακολουθούμε έχει πάρα πολλές αδυναμίες. Τις έχω εξηγήσει. Όλο το πολιτικό σκηνικό στηρίζεται πάνω σε ένα τεχνικό σύστημα που μπορεί να κάνει και λάθος».

«Δεν είναι ανάγκη να υπάρχει πολιτικό πρόβλημα ή δόλος, που είπαν ορισμένοι. Και επειδή είπα δόλος, σας θυμίζω ότι εγώ επιμένω στη μήνυση, γιατί κάποιοι βιάστηκαν, και από την ημέρα που επιμένω βλέπω ότι όλοι όσοι βιάστηκαν, πλην του κ. Τζιτζικώστα και ίσως ελαφρώς και του κ. Μητσοτάκη, το παίρνουν πίσω τώρα, ότι δεν έχω ευθύνη», συμπλήρωσε και εξήγησε: «Άλλο η πολιτική ευθύνη επειδή προΐστασαι ενός μηχανισμού που έπεσαν τα κομπιούτερ. Εδώ πέφτει στο taxis που είναι κρατικό και έχουν γίνει εκατομμύρια επενδύσεων. Πρέπει να σας πω πως όποτε τις κάνουμε τις εκλογές μπορεί να ξαναπέσει. Τι θα κάνουμε; Είναι πολιτικό ζήτημα αυτό;».

«Θέλω να πω ότι αν όλοι αποδεχθούν ότι δεν έχω ευθύνη, να μην γίνει η μήνυση, αλλά πρέπει να το αποδεχθούν όλοι. Αλλιώς, ιδιαίτερα ο κ. Τζιτζικώστας που ζήτησε με στόμφο την παραίτησή μου, γιατί δεν θέλει να καταθέσουμε τη μήνυση; Τι πάνε να συγκαλύψουν όποιος δεν το θέλει; Να έρθει ο ανακριτής, ο εισαγγελέας να τα ψάξει όλα», τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Στο ερώτημα αν λέει "όχι" ο κ. Τζιτζικώστας στην κατάθεση μήνυσης απάντησε: «Βεβαίως λέει όχι. Όπως λέει και ο κ. Παπαμιμίκος όχι. Έκανα νέο γράμμα χθες προς τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, που παραμένει ο κ. Παπαμιμίκος γιατί μπορεί να έχει το κώλυμα αλλά προεδρεύει. Και ζήτησα να γίνει μήνυση. Ο κ. Γεωργιάδης είπε όχι, ο κ. Παπαμιμίκος λέει όχι, η νομική υπηρεσία κατηγορηματικά αρνείται και εγώ ερωτώ: θα συγκαλύψουν κάτι; Φοβούνται να μπει ο εισαγγελέας και ο ανακριτής μέσα; Κι αν αυτοί αισθάνονται ότι εγώ έχω την ευθύνη γιατί το φοβούνται; Εγώ το ζητώ και ζητώ το κόμμα να καταθέσει τη μήνυση. Άλλο τα ασφαλιστικά μέτρα. Μην τα μπερδεύουμε».

Στο ερώτημα αν άλλαξε τακτική μετά το "φιάσκο" της Κυριακής 22 Νοεμβρίου απάντησε: «Όλοι κάτι πρέπει να λένε. Το θέμα είναι αν αυτό που λένε στηρίζεται. Εγώ ούτε "απασφάλισα", ούτε είπα τίποτα εναντίον κανενός». Και συνέχισε: «Προσπάθησαν κάποιοι να εμφανίσουν την καθημερινότητά μου και τη συμπεριφορά μου την καθημερινή, γιατί εγώ έτσι μιλάω, ως μία εικόνα ενός ανθρώπου που έχει χάσει την ψυχραιμία του, που έχει "απασφαλίσει". Αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολύ ψύχραιμα πήρα την απόφαση χάρη της ενότητας να παραιτηθώ. Αν δεν είχα αυτή τη συμπεριφορά δεν θα παραιτούμην».

Συνέχισε λέγοντας για τον Αντώνη Σαμαρά: «Εγώ στο μυαλό μου έχω ορισμένους παράγοντες-σύμβολα, τα οποία η γνώμη τους στα συγκεκριμένα ζητήματα με επηρεάζουν. Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός μου. Τον υπηρέτησα. Θεωρώ ότι ήταν πολύ καλός πρωθυπουργός. Άλλο τι έκανε ως πρόεδρος του κόμματος».

Για τις σχέσεις τους είπε: «Στήνεται μία εικόνα διαφορετική, στην προσπάθεια κάποιων. Γι' αυτό είπα ότι σχηματοποιείται μία αήθης επίθεση εναντίον μου από ετερόκλητα στοιχεία. Όταν διάβασα ότι παρόλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ζητείται η παραίτησή μου είπα, γιατί ζητάει την παραίτησή μου δεν του έκανα καμία επίθεση. Γιατί ζητάει την παραίτησή μου αφού και ο ίδιος γνωρίζει την εταιρεία κ.λπ. Ούτε είπα εγώ αν υπάρχει διαφάνεια, όλοι την ήξεραν. Άρα γιατί ζητείται η παραίτησή μου; Και τι ακριβώς είπα: επειδή τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, οφείλει να πει ότι με στηρίζει για να πάω (σ.σ. στη σύσκεψη των αρχηγών) να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Εγώ πώς θα πάω στην σύνοδο αρχηγών; Πώς θα πάω στο ΕΛΚ; Πώς θα μιλήσω για το προσφυγικό; Πώς θα μιλήσω για όλα αυτά όταν αυτός που με πρότεινε, και τη γνώμη του οποίου υπολογίζω και σέβομαι, λέει να παραιτηθώ;».

Στην επισήμανση ότι ο κ. Σαμαράς δεν υποστηρίζει τα περί παραίτησης ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Δημοσίως δεν ελέχθη αυτό. Και όχι μόνο δεν ελέχθη, προχθές στενός του συνεργάτης, απ' ότι πληροφορούμαι, πήγε στη Βουλή και επιβεβαίωσε άλλα».