Και οι Έλληνες ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά». Παράλληλα, με αφορμή τους χθεσινοβραδινούς διαπληκτισμούς μεταξύ προσφύγων στο κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do του Παλαιού Φαλήρου, είπε ότι «δεν είναι μείζον θέμα τα επεισόδια».
Να σημειωθεί ότι χθες τέσσερις δήμαρχοι (Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Φαλήρου) με επιστολή τους στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα τόνισαν με έμφαση ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Ειδομένη το Ελληνικό!».
Στο μεταξύ άμεση είναι η απάντηση της ΚΕΔΕ, η οποία προσανατολίζεται σε κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα για τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση, στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής, Γ. Μουζάλα.
Τι είπε ο Λεβέντης για τους δημάρχους
Στο γεγονός ότι οι τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και αναφέρθηκε στα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών.
Είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για προβλήματα και ανεπάρκειες εντόπισε και ως προς την καταγραφή προσφύγων, όπως και ελλείψεις στο απαιτούμενο προσωπικό σημειώνοντας ότι και τα hot spots δεν έχουν νομοθετηθεί με σωστό τρόπο.
«Έχω διαμορφώσει την εντύπωση ότι και στο προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο Πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει τη χώρα» είπε από την πλευρά του ο κ. Λεβέντης.
Ακόμη, ανέφερε ότι 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015 χωρίς να υπάρξει καμία οργάνωση. «Αλλά και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και δεν υπήρξε προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση», είπε, επικαλούμενος και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε ιδιαίτερο λόγο στην ανάγκη διαχείρισης του προσφυγικού «χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων».
«Θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής», είπε ο Πρωθυπουργός.
Σχετικά με τα hot spots o κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε «από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη».
Ακόμη, ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στον ενιαίο χώρο της συνθήκης Σένγκεν και αναφορικά με φαινόμενα αντιδράσεων «από μεμονωμένους» για τη δημιουργία των hot spots διερωτήθηκε: «Αν δεν γίνει κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι θετικό για την Κω; Θα είναι μια εικόνα καλή για τον τουρισμό;».
«Το μείζον είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από τη στιγμή που χώρες αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορα σε πρόσφυγες και μάλιστα παρανόμως», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος, η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη αν συνεχιστούν αυτές οι ροές.
«Ε, λοιπόν η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και πρέπει τις υποχρεώσεις αυτές να τηρήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.
Δείτε τα βίντεο:
aftodioikisi.gr