Γεωδυναμικό Αθηνών: Προειδοποίηση πέντε λεπτά μετά το σεισμό στη Λευκάδα
Ευρωπαϊκό ρεκόρ σημείωσε το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Στο σεισμό της Λευκάδας, το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, βγήκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιταλία μόλις πέντε λεπτά μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, σε χρόνο που δεν έχει επιτευχθεί ξανά στον ευρωπαϊκό-μεσογειακό χώρο.Σύμφωνα με το διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και το Κέντρο της Ρώμης αλλά 15 λεπτά μετά. «Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της χώρας μας, προοδεύουμε παρά τα προβλήματα και τη βαθιά κρίση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Στον Κρότωνα της Ιταλίας, περιοχή απέναντι από τη Λευκάδα, κατεγράφη όντως μικρό τσουνάμι ύψους 18-20 εκ. χωρίς αρνητικές συνέπειες. Η προειδοποίηση που έβγαλε το ελληνικό κέντρο τσουνάμι είχε κρατικούς αποδέκτες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, στην UNESCO και στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ελλάδα ο αποδέκτης είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι τελικά σήμανε λήξη του συναγερμού.
Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι δημιουργήθηκε με νόμο το 2010 και έγινε επιχειρησιακό, δηλαδή τέθηκε σε λειτουργία όλο το 24ωρο, τον Αύγουστο του 2012. Οπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «εάν τύχαινε ο σεισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να μην καταφέρναμε αυτό το χρόνο ρεκόρ, καθώς έχουμε ένα άτομο στη βάρδια». Είναι γνωστό πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει δεχθεί σοβαρές περικοπές σε προσωπικό με αποτέλεσμα η 24ωρη παρακολούθηση των σεισμών να γίνεται με δυσκολία.
Τη στιγμή του σεισμού ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ακης Τσελέντης βρισκόταν μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο στην ετήσια γενική συνέλευση της Διακυβερνητικής Ομάδας για το Σύστημα Προειδοποίησης Τσουνάμι στο ΒΑ Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο στο πλαίσιο της UNESCO. Οι Ελληνες σεισμολόγοι προχώρησαν σε εκτός προγράμματος ενημέρωση των εθνικών αντιπροσωπειών και απέσπασαν ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια...
ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ
Ανησυχία για τους μικρής έντασης μετασεισμούς
Στο μεταξύ, στη Λευκάδα συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία και όσο περνούν οι ημέρες τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο ισχυρός σεισμός της Τρίτης 17 Νοεμβρίου να ήταν και ο κύριος. Εχει περάσει παραπάνω μια εβδομάδα και ο χρόνος αποτελεί σημαντικό στοιχείο ώστε να σιγουρεύονται σταδιακά οι επιστήμονες. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη μετασεισμών, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, έως τώρα, είναι 5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης επισήμανε πως το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά αλλά «τα χωροχρονικά χαρακτηριστικά της μετασεισμικής ακολουθίας δεν είναι τα αναμενόμενα από ανάλογες περιπτώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη σημαντική ελαστική ενέργεια να απελευθερωθεί, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Αντίστοιχα, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να γίνουν σεισμοί στην περιοχή ακόμη και πάνω από 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως στην περιοχή μεταξύ νότιας Λευκάδας και βόρειας Κεφαλλονιάς υπάρχει ένα «σεισμικό κενό», με δυνατότητα για μεγάλο σεισμό. Ωστόσο, δεν μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, να δώσει σεισμό μεγαλύτερο από 5,7 Ρίχτερ γιατί οι διαστάσεις του είναι σχετικά περιορισμένες.
Βέβαια, όπως είχε γράψει στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook ο κ. Τσελέντης, αυτή η περιοχή βρίσκεται κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Φισκάρδου, που οι περισσότερες κατασκευές είναι παλιές, όχι πολύ καλής ποιότητας.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e-typos.com