Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Όταν πιέζονται και οι «άλλοι»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Χρήσιμο είναι από καιρού εις καιρόν να ρίχνουμε μια ματιά στα όσα συμβαίνουν εκτός συνόρων, ώστε να αποκτούμε αντίληψη του διεθνούς – και κυρίως του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.
Πρόκειται για μια διαδικασία που μας βοηθά να κοιτούμε πέρα από τον μικρόκοσμό μας και να γνωρίζουμε μέσα σε ποιο περιβάλλον κινούμεθα και προβάλλουμε απαιτήσεις και αξιώσεις. 
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξηγούμε πολλά – και να προβλέπουμε πολλά, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι «άλλοι».

-Την 1η Νοεμβρίου, στη Γερμανία, κατέρρευσαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση της Lufthansa και του κυριότερου συνδικάτου που εκπροσωπεί τα πληρώματα καμπίνας. 
Η Λουφτχάνσα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διάφορα συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζομένους της, στο πλαίσιο των προσπαθειών της διοίκησής της να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να ανταγωνιστούν με καλύτερους όρους τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους και τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις των κρατών του Κόλπου. 
Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για μια παλιά υπόθεση, που έχει ήδη συνοδευτεί από πάνω από 10 απεργίες μέσα σε 19 μήνες. 
Παράλληλα, στις 29 Οκτωβρίου, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά περίπου 26.000 άτομα έως το 2018. Η εταιρία θα περικόψει σε καθαρή βάση περίπου 9.000 θέσεις εργασίας, ενώ άλλοι εργαζόμενοι αναμένεται να αποχωρήσουν στο πλαίσιο της πώλησης διαφόρων μονάδων και η τράπεζα θα αναστείλει τις δραστηριότητές της σε 10 χώρες, ανάμεσά τους το Μεξικό, τη Νορβηγία και τη Νέα Ζηλανδία. 
Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα κατέγραψε ζημίες 6 δισεκ. ευρώ καθώς οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις μείωσαν την αξία της επενδυτικής τράπεζας και ενώ η τράπεζα επιμέρισε κεφάλαια για την κάλυψη νομικών εξόδων. 
-Στις 18 Σεπτεμβρίου, η Φινλανδία έζησε μια «μαύρη Παρασκευή», καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις δημόσιες υπηρεσίες προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι κατά των μέτρων λιτότητας.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ελσίνκι, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια λειτούργησαν στο ελάχιστο των δυνατοτήτων τους, ενώ και η εθνική αεροπορική εταιρεία Finnair ματαίωσε 15 εσωτερικές της πτήσεις.
Από τον Μάιο που ανέλαβε καθήκοντα, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα σχεδίασε όπως είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ένα επίπονο πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες με στόχο να εξέλθει η χώρα από μια ύφεση τριών ετών. 
«Το φινλανδικό κράτος χρεώνεται με ρυθμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ την ώρα εδώ και επτά χρόνια, νυχθημερόν, και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε σε διάγγελμά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός.
Τα συνδικάτα βρέθηκαν αμέσως επί ποδός πολέμου, καθώς από τα μέτρα ουδείς εξαιρείται – συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, κοινωνικοί εταίροι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, που ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα.
Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση, προβλέπουν δραστικές περικοπές στις αποδοχές για τις υπερωρίες και τις Κυριακές, κατάργηση της πληρωμής δύο αργιών και κατάργηση οκτώ ημερών διακοπών για τους δημόσιους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης.
Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι Φινλανδοί που δείχνουν διατεθειμένοι να υποστούν τις μειώσεις, καθώς η Φινλανδία, η οποία παρουσιαζόταν άλλοτε ως υπόδειγμα στην ευρωζώνη, βλέπει την οικονομία της να βυθίζεται εδώ και τρία χρόνια στην ύφεση, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της και της κρίσης που αντιμετωπίζουν τομείς της βιομηχανίας της. 
-Στη Σλοβενία, σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρέθηκαν οι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, ζητώντας αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία ασφάλισης υγείας, για να ικανοποιηθούν τα μισθολογικά αιτήματα των γιατρών απαιτούνται 200 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. 
-Στη Βρετανία, σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους για μισθολογικά θέματα και ήταν αυτή η πρώτη πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους εδώ και 20 χρόνια. Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία απεργιών και διαδηλώσεων κατά της λιτότητας, με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να ξεκινούν από την Τράπεζα της Αγγλίας, στην καρδιά του Σίτι και με την συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών.
-Στη Δανία, στις 29 Οκτωβρίου, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν εναντίον της περιστολής των κρατικών δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης. 
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό των λυκείων και των πανεπιστημίων, κατά 2% επιπλέον κάθε χρόνο, για τα τέσσερα επόμενα χρόνια, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Δανία είναι η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες στον τομέα της εκπαίδευσης ανά κάτοικο. Σύμφωνα με τους επικριτές αυτών των μέτρων, τέτοιου είδους περικοπές θα οδηγήσουν έναν στους δέκα καθηγητές στην ανεργία. 
-Στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, στις 7 Οκτωβρίου, σημειώθηκε μαζική διαδήλωση κατά της λιτότητας, με την συμμετοχή 100.000 ατόμων.
-Στη Βουλγαρία, επί ημέρες διαδήλωναν τον περασμένο Ιούνιο έξω από το κοινοβούλιο αστυνομικοί, πυροσβέστες και φρουροί φυλακών, διαμαρτυρόμενοι για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τις συνθήκες εργασίας.
Συμπέρασμα: Δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζω πως μέσα σε ένα τόσο ζοφερό περιβάλλον κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να γίνουν αποδεκτές διάφορες εξαλλοσύνες που κατά καιρούς προβάλλουν διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ…

elzoni.gr