Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Δεν εκδικήθηκαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά τη χώρα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Πριν από λίγες μέρες, παραμονή της 28ης Φεβρουαρίου, η Κύπρος εισέπραξε 1 δις ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ευρωομολόγου, επιτυγχάνοντας επιτόκιο 4,25%, το χαμηλότερο που έχει επιτύχει ποτέ η Κύπρος. 
Μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο σήμερα η Ελλάδα; Ασφαλώς όχι. 
Θα μπορούσε να το κάνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέτρεπε την κυβέρνηση – και την πανθομολογούμενη έναρξη μιας θετικής πορείας – με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και με ψέματα επί ψεμάτων και υποσχέσεις επί υποσχέσεων περί τερματισμού της λιτότητας και νταουλιών; Ασφαλώς ναι. 

Νωρίτερα, στις 24 Οκτωβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας - το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από Β- σε Β+, με θετική προοπτική, σημειώνοντας τη θετική δημοσιονομική πορεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη και το country ceiling σε ΒΒ+ από ΒΒ-, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα στο Β.
Υπάρχει καμιά περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα στην Ελλάδα; Αποκλείεται.
Αντίθετα, στις 26 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά τις δεύτερες εκλογές δηλαδή, ο οίκος Moody’s, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας στο Caa3, βαθμολογία δηλαδή κατηγορίας «σκουπιδιών» στην οποία είχε τοποθετήσει την Ελλάδα τον Ιούλιο, λίγο πριν από το γελοίο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Μάλιστα, στις 27 Ιανουαρίου, δυο μέρες μετά τις εκλογές που έφεραν στην εξουσία τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο – και μέσα στην απόλυτη σιωπή - ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative) για την Ελλάδα, επειδή εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής της.
Θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα και θα είχαμε διαφορετικές αξιολογήσεις αν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος δεν κορόιδευαν όλον τον κόσμο; Ασφαλώς. 
Άλλωστε, τον Νοέμβριο του 2014, παρά το γεγονός ότι διαρκούσαν οι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch είχε διατηρήσει τη βαθμολογία της Ελλάδας στο B, με σταθερές προοπτικές.
Η είδηση είχε περάσει σχεδόν στα ψιλά, καθώς και το γεγονός ότι ο οίκος έκανε ειδική αναφορά στην «αξιόλογη δημοσιονομική προσαρμογή» της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,5% για το 2015, αλλά και στο γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2014. 
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, ο ικανότητας Standard & Poor's είχε αναβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε B από B-, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι για την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είχαν αμβλυνθεί και με την σημείωση ότι αναμένει πως η ελληνική οικονομία θα βγει το 2015 από επτά χρόνια ύφεσης του ΑΕΠ της.
Θα έβγαινε, δηλαδή, αν δεν είχε ενσκήψει η λαίλαπα.
Στις 18 Αυγούστου 2014, ο Moody's είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση 20 χρεογράφων, στην επιβεβαίωση ενός και στην τοποθέτηση ενός ακόμη τίτλου σε "rating watch" για πιθανή αναβάθμιση, από εννέα σειρές ελληνικών δομημένων ομολόγων. 
Στις 2 Αυγούστου, ο ίδιος οίκος είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση του ελληνικού μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (των ομολόγων) κατά δυο βαθμίδες, από Caa3 σε Caa1, με σταθερή προοπτική.
Στις 11 Ιουλίου 2014, σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β» από «CCC» είχε προχωρήσει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, ενώ, παράλληλα, είχε αναβαθμίσει το outlook σε σταθερό από αρνητικό.
Στις 20 Ιουνίου 2014, ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο των εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τριών ελληνικών τραπεζών -της Εθνικής, της Alpha Bank και της Eurobank Ergasias- στη βαθμίδα Β, από Β-. 
Στις 23 Μαΐου 2014, ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στη βαθμίδα Β με σταθερή προοπτική. 
Στις 11 Απριλίου 2014, μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο οίκος Fitch ανέφερε πως «η επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή αγορά ομολόγων βοηθά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου της και τονίζει το μέγεθος της δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ». Πρόσθετε ωστόσο ότι «παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και ότι παραμένει υψηλός ο πολιτικός κίνδυνος». 
Μάλιστα, στις 12 Δεκεμβρίου, ο οίκος Moody’s είχε προειδοποιήσει με υποβάθμιση την Ελλάδα αν η χώρα πήγαινε σε πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα αποτελούσαν ένα πιστωτικά αρνητικό γεγονός (credit negative).
Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs (GS) ανέφερε ότι παρέμενε ζωντανό το σενάριο να ακολουθηθεί «μοντέλο Κύπρου» στην Ελλάδα, όπου είχαν τεθεί περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων.
Είχα τότε αναφερθεί στην προειδοποίηση του οίκου και το τι άκουσα δεν λέγεται:
«Υπονομεύει αδίστακτα τη Δημοκρατία», είχε πει αναφερόμενος σε μένα που απλώς είχα αναφερθεί στην ανακοίνωση του Moody’s , ο κ. Τσίπρας.
«Αυτό το πράγμα είναι ανατριχιαστικό», είχε πει ο κ. Σκουρλέτης.«Υπάρχει πιο υπονομευτική τοποθέτηση;», είχε διερωτηθεί αυτός ο φωτεινός παντογνώστης.
Για «πολιτική αλητεία» είχε μιλήσει ο κ. Βούτσης.
Για «απροκάλυπτη τρομοκρατία» είχε μιλήσει ο κ. Κουίκ, ζητώντας την… παρέμβαση της Δικαιοσύνης!
«Δεν είναι ντροπή και σε ένα βαθμό προδοτικό να βγαίνει και να λέει αυτά που λέει η κα Βούλτεψη;», είχε διερωτηθεί ο κ. Μπαλάφας.
Φυσικά, ο Moody’s έπραξε αυτό για το οποίο είχε προειδοποιήσει – και για την αναμετάδοση του οποίου «σταύρωσαν» εμένα, την ίδια ώρα που το ίδιο είχαν γράψει οι πάντες στη χώρα – και στις 27 Ιανουαρίου χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών πιστωτικά αρνητικό.
Δυστυχώς, η χώρα έχει οδηγηθεί – με ευθύνη όλων των παραπάνω υβριστών – σε τέτοια κατάσταση, που αδυνατεί κανείς να δηλώσει πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.
Διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν εκδικήθηκαν εμένα, αλλά τη χώρα…

elzoni.gr