Σκληρή απάντηση στο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έδωσε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Η μεγαλύτερη στιγμή αλληλεγγύης ήταν, όταν η Ευρώπη αποφάσισε στη Σύνοδο του Λονδίνου το 1953, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της Γερμανίας, η οποία έβγαινε κατακερματισμένη και στιγματισμένη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή, απαντώντας στον επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ είπε πως εδώ και πέντε ημέρες η ελληνική κυβέρνηση περισσότερο διαπραγματεύεται παρά κυβερνάει, ενώ μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «εμείς ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Παράλληλα, σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση, προχώρησε σε συμφωνία με την Ελβετία, προκειμένου να πληρώσουν οι Έλληνες που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εσωτερικό και ότι «κάναμε το νόμο για περιορισμό των τριγωνικών συναλλαγών».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του τόνισε πως δεν έχει κανένα κρυφό σχέδιο και μιλάει με ανοιχτά χαρτιά.
«Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ. Αν το είχα, δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το συντριπτικό ''Όχι'' στο δημοψήφισμα» είπε συγκεκριμένα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκινώντας τη δευτερολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε: «Σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν. Σέβομαι ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Πώς έχουμε εξουσιοδοτήσει τρεις θεσμούς και να μην είναι μέσα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Με απόλυτη ειλικρίνεια θα πω: αν σε αυτή την υπόθεση η συζήτηση γινόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά, έχει καταθέσει προτάσεις, διευκρινίζοντας ότι «κατέθεσε ένα κείμενο 47 σελίδων που ήταν το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης» Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά λέγοντας πως «δυστυχώς η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν έχει καταθέσει προτάσεις. Επανήλθε την προηγούμενη Δευτέρα η κυβέρνηση με προτάσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές και από τους τρεις θεσμούς», ξεκαθάρισε.
Kυρίαρχο δικαίωμα κάθε κυβέρνησης είναι να επιλέγει τα ισοδύναμα μέτρα
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τους κανόνες της Ευρωζώνης. Όμως, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους δανειστές, ότι «διατηρούμε το δικαίωμα της επιλογής, για το που θα προσθέσουμε τα δημοσιονομικά βάρη για να πιάσουμε τους οικονομικούς στόχους. Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης με ποιον τρόπο θα πιάσει τους επικείμενους στόχους, τότε στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα πρέπει να διορίζονται τεχνοκράτες που να παίρνουν τις αποφάσεις».
«Θέλουμε μία συμφωνία βιώσιμη, για να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε»
«Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι το όχι σημαίνει Grexit. Αυτό το γνώριζαν οι πολίτες όταν πήγαν στην κάλπη αλλά το αποτέλεσμα εξέπληξε. Αν είχα στόχο το Grexit δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανε μετά και δεν θα ερμήνευα έτσι το αποτέλεσμα. Δεν έχω κανένα κρυφό σχέδιο» τόνισε μεταξύ άλλων.
«Πράγματι στην Ελλάδα, υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και οι δεσμεύσεις μας αυτές, για τη δημοσιονομική προσαρμογή, είναι δεδομένες», ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε:
«Ο δανεισμός είναι μορφή αλληλεγγύης. Αλλά θέλουμε βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα δανεικά. Ζητάμε την απομείωση του χρέους για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά».
Τέλος είπε: «Σέβομαι τους νόμους της ΕΕ. Ό Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος είναι το δίκιο των ανθρώπων».