Μια μεγάλη ανατροπή στα «δεδομένα» που είχαν δημιουργηθεί από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, φέρνει η νέα έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis, καθώς για πρώτη φορά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, εμφανίζεται εξίσου δημοφιλής με τον Αντ. Σαμαρά σε ό,τι έχει να κάνει με την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», πλέον κατάλληλος για τη θέση του πρωθυπουργού θεωρείται και πάλι ο... κανένας (μεταξύ των τωρινών πολιτικών αρχηγών), ωστόσο ο κ. Τσίπρας και ο Κ. Σαμαράς μοιράζονται την επόμενη θέση με ποσοστό 20%. Πιο συγκεκριμένα, οι κ.κ. Τσίπρας και Σαμαράς θεωρούνται οι πιο κατάλληλοι από το 20% των ερωτηθέντων και ακολουθούν ο Π. Καμμένος με 5%, ο Ν. Μιχαλολιάκος και ο Ευ. Βενιζέλος με 4%, ο Φ. Κουβέλης 3% και η Α. Παπαρήγα με 2%.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φθάνει σε ποσοστό εν ενεργεία πρωθυπουργό, ο οποίος συνήθως διατηρεί την πρώτη θέση, έστω κι αν το κόμμα του υπολείπεται της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται και πρώτος σε ποσοστό δημοτικότητας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με ποσοστό που φτάνει το 40%, ενώ ακολουθούν ο ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης με 35%.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ποσοστά των κομμάτων στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστό 22%, έναντι ποσοστού 19,8% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6%, το ΠΑΣΟΚ με 5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5% και το ΚΚΕ με 4,1%. Σημειώνεται ότι οι αναποφάσιστοι, τα λευκά/άκυρα και όσοι αποφεύγουν να απαντήσουν, αποτελούν το 25,5% των ερωτηθέντων. Ως προς την παράσταση νίκης οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 46% θεωρούν ότι σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 26%.
Απαισιοδοξία για το μέλλον
Στα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι τόσο για το μέλλον των ίδιων, όσο και για το μέλλον της χώρας. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους (67%) οι ερωτώμενοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση, όμως μόλις ένας στους τρεις (33%) θέλει πρόωρες εκλογές, σε αντίθεση με το 61% που δηλώνει ότι αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να αποφευχθεί.
Σε ερώτηση για το Μνημόνιο, το 64% δηλώνει ότι «πρέπει να προχωρήσουμε στην καταγγελία του γιατί απέτυχε», ενώ το 27% «να το τηρήσουμε, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να το βελτιώσουμε. Δεν ξέρω/ δεν απαντώ δηλώνει το 9%.
Όσον αφορά την οικονομική κρίση, το 84% των ερωτηθέντων βλέπει χειρότερη την κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 78% περιμένει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει την επόμενη χρονιά.
eklogika.gr