Συνάντηση είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε στον πρωθυπουργό τις ευχές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση του Τούρκου ΥΠΕΞ στον πρόεδρο της Βουλής και στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Βουλγαράκη για το Αιγαίο, η φράση του περί «ελεύθερου Αιγαίου», άναψε φωτιές και αμέσως η κυβέρνηση επανήλθε κάνοντας λόγο για λανθασμένη μετάφραση καθώς ο κ. Νταβρούτογλου έκανε λόγο για Αιγαίο «ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αγνόησαν τη διόρθωση και επιτέθηκαν στην κυβέρνηση...
Αναλυτικότερα:
Συνάντηση Σαμαρά -Νταβρούτογλου
Στο επίκεντρο της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ βρίσκεται η προετοιμασία της συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα διεξαχθεί στην Τουρκία το 2013, ενώ αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας και η εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτές, καθώς και η έλλειψη προόδου στο Κυπριακό. Επιπλέον θα εξεταστεί η διμερής συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, καθώς μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία, ενώ το πρόβλημα όλα δείχνουν πως θα επιδεινωθεί, λόγω των νέων μεταναστευτικών ρευμάτων από τη Συρία. Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο ιδρύθηκε το 2010, συμμετέχουν 10 Τούρκοι και οκτώ Έλληνες υπουργοί.
Συνάντηση Μεϊμαράκη - Νταβρούτογλου
Ακολούθησε συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Αβραμόπουλο και στη συνέχεια η επίσκεψη του κ. Νταβρούτογλου στη Βουλή όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρός της κ. Μεϊμαράκης. Λόγω του «θορύβου» που προκλήθηκε από τη λανθασμένη μετάφραση στη φράση «Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο». Η Βουλή έδωσε την ακριβή διορθωμένη μετάφραση των επίσημων συνομιλιών. Αποσπάσματά της παραθέτουμε:
Υποδεχόμενος τον κ. Νταβούτογλου, ο κ. Μεϊμαράκης μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Προσπαθούμε, με ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας. Απαιτείται η επικοινωνία μεταξύ μας ακριβώς για να μπορούμε να εμπεδώσουμε αυτό το κλίμα και στους λαούς μας, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Ένα μήνυμα που θα λέει ότι παρ’ όλες τις διαφορές μας μπορούμε να συζητάμε και να προσπαθούμε να τις επιλύσουμε ειρηνικά και μέσα από τους Διεθνείς Οργανισμούς.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχετε μια νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Και πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας– Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο Κυβερνήσεις. Βέβαια, φαίνεται ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι Κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες. Και πιστεύω ότι κι εσείς προσωπικά συμβάλλετε σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Ως Υπουργός Άμυνας είχα συναντήσει αρκετές φορές τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν στα συμβούλια κορυφής του ΝΑΤΟ και στα διάφορα διεθνή φόρα. Κατ’ επανάληψη μου είχε πει, και το είχε πει και επισήμως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το 2004 εδώ, ότι η Ελλάδα και Τουρκία ως μέλη του ΝΑΤΟ θα μειώσουν τους εξοπλισμούς, θα μπορέσουν να συνεννοηθούν σε θέματα τουριστικά, γιατί είναι τουριστικοί πόλοι και οι δύο χώρες, θα μπορέσουν να έχουν και συζητήσεις σε ευρύτερα θέμα κοινού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή μας.
Ως Πρόεδρος της Βουλής που σας υποδέχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να σας πω ότι από όλα τα κόμματα υπάρχει η διάθεση για συνεργασία με την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ υπάρχουν ατομικές επαφές των βουλευτών σε οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και σε άλλους. Φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από τις δυο πλευρές αυτό να γίνει πιο συγκροτημένα, πιο θεσμικά. Κατά τη γνώμη μου απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων».
Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Τα πρωτόκολλα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες θα περάσουν από τα Κοινοβούλια, τα οποία επισφραγίζουν τη βούληση των λαών. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση που δίνετε σ’ εμάς.
Θέλω να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Τζεμίλ Τσιτσέκ. Ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, επίσης, εάν αρχίσουν σύντομα οι επισκέψεις ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια.
Σας ευχαριστώ και για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία. Το απόγευμα θα έχω συνάντηση με τους Κωνσταντινουπολίτες που ζουν στην Αθήνα. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν οι σχέσεις καλύτερες ανάμεσα στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη».
eklogika.gr