Είχε «διαφημιστεί» από τον τότε υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ως ένα «χτύπημα» στην ανεργία που πλήττει την παραγωγική μάζα του πληθυσμού: το πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης, το οποίο με προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ, θα έδινε δουλειά για πέντε μήνες και χρήμα (625 ευρώ/μήνα) σε 57.400 άνεργους.
Η πραγματική εικόνα, όμως, σήμερα, την ώρα που δήμοι και περιφέρειες συνεχίζουν να παίρνουν προσωπικό μέσω των ΜΚΟ, είναι διαφορετική, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ: χιλιάδες παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από ένα δίμηνο, και πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνται ως «μπαλαντέρ» από δημάρχους σε θέσεις που έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως η Καθαριότητα.Μπαλασόπουλος: «Εκμεταλλευτές» οι δήμαρχοι
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, κάνει
λόγο «για περίπου 6.000 απλήρωτους εργαζομένους ΚΟΧ, οι οποίοι καταχρηστικά χρησιμοποιούνται από "εκμεταλλευτές" δημάρχους σε υπηρεσίες, όπως το Πράσινο και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, χωρίς να είναι εργαζόμενοι ΒΑΕ και να έχουν τις ανάλογες αποδοχές, χρησιμοποιούνται ως εργάτες Καθαριότητας ή στην οδοποιία, όπως κάνει, για παράδειγμα, ο Δήμος Πατρέων».
Το γεγονός πως παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή απασχόληση το παραδέχθηκε και η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων Άννα Δαλλαπόρτα, μιλώντας στην aftodioikisi.gr. Απέδωσε την καθυστέρηση στον «εντολέα», δηλαδή στο δημόσιο υπάλληλο -που πέραν των άλλων εργασιών- έχει επιφορτιστεί και με τη σύνταξη των εντολών πληρωμής της συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων. Όπως υπογράμμισε, όμως, έχουν ήδη αρχίσει να πληρώνονται οι υπάλληλοι. «Δικαιολογίες. Μας κοροϊδεύουν», ήταν η απάντηση του Γιώργου Ρετζέτη, μέλους του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
«Ρουσφετολογικό» πρόγραμμα
η κοινωφελής απασχόληση
Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουν οι ΜΚΟ με τους δήμους, οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε δράσεις που καθορίζονται σε συνεργασία, ενώ το πρόγραμμα δεν έρχεται να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α' Βαθμού ούτε οι εργαζόμενοι να απασχολούνται στις οργανωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ.
«Δυστυχώς, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο η πλειοψηφία των αιρετών να προσπαθεί μέσω του προγράμματος "Κοινωφελής Εργασία" να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν στις υπηρεσίες από την έλλειψη προσωπικού», υπογραμμίζει σε επιστολή - καταγγελία της προς τον υπουργό Εργασίας η ΠΟΕ-ΟΤΑ και υπογραμμίζει χαρακτηρίζοντας τα προγράμματα ΚΟΧ ως ένα «stage»:
«Η ΠΟΕ-ΟΤΑ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος που είναι μια επανάληψη των "stage" και το μόνο που εξυπηρετεί είναι τις πελατειακές σχέσεις κυβέρνησης και δημάρχων, αλλά και την προσπάθεια απαξίωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ λόγω έλλειψης προσωπικού με στόχο την εκχώρηση τους σε ιδιώτες».
Επιστολή σε Βρούτση, ΚΕΔΕ, Επιθεώρηση Εργασίας
Για το λόγο αυτό, η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ απέστειλε επιστολή στο νυν υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση (με κοινοποίηση σε ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, πολιτικά κόμματα και επιθεωρητές εργασίας) καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο γεγονός. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «καλούμε εσάς, την ΚΕΔΕ και το ΣΕΠΕ να αναλάβετε τις πιο κάτω πρωτοβουλίες:
Την καταβολή ΑΜΕΣΑ των αποδοχών τους καθώς σε πολλούς ΟΤΑ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Να δώσετε σαφείς οδηγίες να μην επιτρέπεται η απασχόλησή τους για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών των Δήμων (Πράσινο, Οδοποιία, Παιδικοί Σταθμοί, Κοινωνικές Υπηρεσίες κ.λπ.) και να τους επιστήσετε την προσοχή ότι οποιαδήποτε παραβίαση του τρόπου και του χώρου απασχόλησης, μετά και από δικές μας καταγγελίες, είναι λόγος μη εφαρμογής του μνημονίου συνεργασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην προσπάθεια τοποθέτησής τους στις υπηρεσίες καθαριότητας (αποκομιδή - μεταφορά απορριμμάτων - οδοκαθαρισμό) αφού είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και θα πρέπει να παρεμβαίνει το ΣΕΠΕ καθώς ούτε είναι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ, δεν τους χορηγείται το ανθυγιεινό & επικίνδυνο επίδομα αλλά ούτε και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)».
Επίθεση κατά δημάρχων
«Βολές» κατά διγλωσσίας ΓΣΕΕ
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως, μέσα από την επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας κάνει και κάτι άλλο: επιτίθεται στη ΓΣΕΕ και στο Ινστιτούτου Εργασίας, κατηγορώντας ουσιαστικά το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο για διγλωσσία στο θέμα των νέων «ηθών» στις εργασιακές σχέσεις:
«Συγκεκριμένη θα πρέπει να είναι και η παρέμβαση της ΓΣΕΕ, καθώς είναι ο βασικός φορέας (μέσω του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), εφαρμογής του προγράμματος. Εδώ υπάρχει το παράδοξο από τη μία να εφαρμόζει το σύγχρονο "δουλεμπόριο" και από την άλλη στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης (26-9-2012) να καταγγέλλει τον εργασιακό "μεσαίωνα" που εφαρμόζεται στη χώρα μας».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ