Παρέμβαση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια συζήτησης σχετικά με τον νεοσύστατο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Από την 1η Ιανουαρίου 2012 αρχίζει τυπικά η λειτουργία του νέου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, στον οποίο ενσωματώνονται οι υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ. Σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Διοικητή του νέου οργανισμού. Η έμφαση δόθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην προσδοκώμενη εξοικονόμηση χρημάτων από την ενοποίηση των υπηρεσιών και στην εξίσωση των παροχών για όλους τους ασφαλισμένους και των τεσσάρων ταμείων.
Δυστυχώς, η πραγματικότητα απέχει από την εικόνα που παρουσιάζουν οι Υπουργοί και ο Διοικητής. Το όλο εγχείρημα, το οποίο αφορά 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, σχεδιάστηκε πρόχειρα και με μοναδικό γνώμονα την εξοικονόμηση κάποιων δισεκατομμυρίων από το χώρο της υγείας. Ο προϋπολογισμός που θα διατεθεί στον ΕΟΠΥΥ δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και το βάρος θα πέσει κατά κύριο λόγο στις πλάτες των αγροτών.
Η Κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει δύο φορές την ασφαλιστική εισφορά για τον ΟΓΑ. Το μεγάλο πλήγμα ωστόσο αναμένεται από την αρχή του 2012, οπότε και θα αλλάξει ο τρόπος κατάταξης των ασφαλισμένων στις κατηγορίες του ΟΓΑ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, σε εφαρμογή των επιταγών του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψήφισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, από το ερχόμενο έτος η ασφάλιση του ΟΓΑ θα διακρίνεται σε πέντε υποχρεωτικές και δύο προαιρετικές κατηγορίες. Οι αγρότες δηλαδή δεν θα μπορούν πλέον να διαλέγουν ελεύθερα την κατηγορία που επιθυμούν, ανάλογα με τη δυνατότητα που έχουν να καταβάλουν τα ασφάλιστρα.
Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να καταταγεί σε κατηγορία κατώτερη από αυτήν στην οποία θα κατατασσόταν υποχρεωτικά, σύμφωνα με το χρόνο ασφάλισής του. Σε πρώτη φάση, 525.000 ασφαλισμένοι της πρώτης κατηγορίας θα περάσουν στη δεύτερη, 31.000 θα περάσουν από τη δεύτερη στην τρίτη και 36.000 θα περάσουν από την τρίτη κατηγορία στην τέταρτη. Αυτό θα γίνει υποχρεωτικά και θα σημάνει κατά μέσο όρο μία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές της τάξεως του 23%. Μετά την παρέλευση περίπου δέκα ετών, που υποχρεωτικά θα έχει μεταταγεί στην τέταρτη κατηγορία, τα ασφάλιστρα, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι διπλάσια.
Τα μηνύματα από την Τρόικα είναι σαφή: εδώ και καιρό ζητά την εξομοίωση των ασφαλιστικών εισφορών με αύξηση των ποσοστών εισφοράς για τον ΟΓΑ. Και πολύ φοβούμαι ότι η σαρωτική αλλαγή στις ασφαλιστικές κατηγορίες δεν πρόκειται να είναι το τελευταία πλήγμα για τους αγρότες μας. Φοβούμαι ότι ο ΕΟΠΥΥ θα είναι ο επόμενος δούρειος ίππος για τις αγροτικές συντάξεις, μέσω του οποίου οι εισφορές θα εξισωθούν προς τα πάνω με εκείνες άλλων ταμείων. Αυτές τις ενστάσεις και τους φόβους μετέφερα στη παρέμβασή μου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να λάβω συγκεκριμένες και υπεύθυνες απαντήσεις - απαντήσεις που ελπίζω να πάρω όταν θα φέρω το θέμα στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.»