Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ


Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την είδηση, σήμερα το πρωί, του τραγικού συμβάντος στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Ζύγι της Κύπρου. Πρόκειται για ανείπωτη τραγωδία.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές, τα  στελέχη και ο κόσμος της Παράταξής μας, εκφράζουμε τα πιο βαθειά και ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των αδικοχαμένων και ευχόμαστε ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο πόνος και η θλίψη των οικογενειών των θυμάτων και όλων των αδελφών Ελλήνων της Κύπρου, αγγίζουν τις καρδιές ολόκληρου του Ελληνισμού.



Πριν από λίγο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

 

·         Να πάω στο επόμενο θέμα: Η κατάσταση στην Οικονομία καθιστά – και μάλιστα άμεσα -  επιτακτική την  ανάγκη της πλήρους υιοθέτησης και εφαρμογής της πρότασης της Ν.Δ. για τη φορολογία. Τόσο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όσο και για το Φ.Π.Α. 

Για το σκοπό αυτό, παρακάλεσα τον αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας, κ. Γιάννη Βρούτση, να έρθει να σας πει για τα θέματα της φορολογίας. Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.



Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Η κατάσταση στην οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Το επιβεβαιώνουν όλοι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες.

Υπάρχει πλήρες στέγνωμα της αγοράς, έλλειψη ρευστότητας, εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Όλα αυτά -πέρα από τα επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα- επιβεβαιώνονται και από ακόμα ένα στοιχείο: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους, που τον Οκτώβριο του 2009 ήταν περίπου 31 δισ. ευρώ, έχουν ξεπεράσει, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος και όπως επισημαίνουν τα επίσημα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, τα 41 δισ. ευρώ.

Από αυτό και μόνον προκύπτει ότι οι δυσβάσταχτοι φόροι, που επιβάλλονται εδώ και 21 μήνες, χωρίς λογική, με οριζόντιο και άδικο τρόπο, έχουν δημιουργήσει αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η υπερχείλιση των φόρων τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την ύφεση, η οποία, με τη σειρά της, στερεύει τις πηγές των εσόδων.

Και όλα αυτά συμβαίνουν πριν έρθουν και τα νέα μέτρα του Εφαρμοστικού Νόμου, από τον επόμενο μήνα, τα οποία, όχι μόνο θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αλλά θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, περισσότερα λουκέτα, περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Ν.Δ. θεωρεί επιτακτική την άμεση και πλήρη εφαρμογή των προτάσεών της για τη φορολογία επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και για τη μείωση του ΦΠΑ., όπως αναπτύχθηκαν από τον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά στο «Ζάππειο ΙΙ».





Ειδικότερα, προτείνουμε: 



«Μείωση φορολογικών συντελεστών:

·         Άμεσα, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρίες (flat rate).

·         Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.

·         Φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, στόχος σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%.

·         Μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό (σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο).

·         Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργησης «φόρων υπέρ τρίτων».

·         Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό.



Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και αυστηρή «κόκκινη γραμμή» από εδώ και στο εξής:

·         Παράθυρο ενός έτους για τη δήλωση κάθε λογής περιουσιακών στοιχειών, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή έλεγχο, ώστε να επαναπατριστούν και να δηλωθούν κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται εκτός της οικονομίας.

·         Όχι άλλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών».



Το γεγονός ότι, με διαρροές στον Τύπο, αλλά και με επίσημες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση εμφανίζεται να υιοθετεί αποσπασματικά προτάσεις για τη φορολογία, που έχουν κατατεθεί από τη Νέα Δημοκρατία στο «Ζάππειο ΙΙ», δεν αρκεί. Ούτε αλλάζει την κατάσταση το γεγονός ότι οι μέχρι χθες πολέμιοι των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να τις αποδέχονται.

Εκείνο που επιβάλλεται και προβάλλει ως αδήριτη και επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση και πλήρης υιοθέτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, τώρα.



Τελικά, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κυβέρνησης:

Με τέτοιους αδιέξοδους χειρισμούς και τέτοιες τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Με παρομοιώδεις παλινωδίες και αντιφάσεις στην πολιτική της, αλλά και πρωτοφανές πολιτικό θράσος.

Με έντεκα φορολογικούς νόμους σε είκοσι μήνες.

Με πρακτικές ακατανόητες, καθώς τη μια ψηφίζουν πρόσθετους φόρους και την άλλη τους χαρακτηρίζουν «παραλογισμό», δηλώνοντας ότι διαφωνούν. Όπως, για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από το 13% στο 23%.

Οι μεταλλάξεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ανάλογα με την καρέκλα που κατέχουν, δεν αλλάζουν την κατάσταση στην οικονομία.

Λύση είναι η άμεση εφαρμογή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να υπάρξει ένα δημιουργικό σοκ και Επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Να υπάρξει ανάταξη και να ανοίξει, το ταχύτερο δυνατό, ο δρόμος της ανάπτυξης.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, η διαφορά σας με την κυβέρνηση είναι ότι θέλετε να περάσει τώρα, πριν από το Σεπτέμβρη; Μέσα στο Σεπτέμβρη θα το περάσει το φορολογικό νομοσχέδιο, …το  οποίο φέρατε εσείς τις προτάσεις σας. Εσείς θέλετε να το περάσει μες τον Ιούλιο για παράδειγμα;  



Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς, θεωρούμε ότι οι προτάσεις αυτές έπρεπε, ήδη, να έχουν εφαρμοστεί.  Το γεγονός ότι δεν έχουν εφαρμοστεί αυτές οι προτάσεις σε συνδυασμό με τη λάθος πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η αιτία για τη βαθιά ύφεση στην οικονομία.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό από πού προκύπτει; Η δεύτερη ερώτηση που θέλω να υποβάλω: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις από το 35% στο 25%, αλλά αυτό δεν οδήγησε σε ανάπτυξη, αλλά σε ύφεση. Από πού προκύπτει ότι αν θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη;



Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Όλοι οι οικονομικοί δείκτες έχουν εκτροχιαστεί. Και μάλιστα τα έσοδα του 2011 είναι -μετά την αύξηση των συντελεστών, που πραγματοποιήθηκε το 2010- μειωμένα. Άρα βλέπουμε να αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και να μειώνονται τα έσοδα. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: Ότι αυτό το φορολογικό μοντέλο πηγαίνει την οικονομία από το κακό στο χειρότερο. Άρα, χρειάζεται ανάπτυξη, που σήμερα λείπει. Χρειάζεται φορολογική πολιτική συγκροτημένη. Έχουμε αναπτύξει με αναλυτικό τρόπο πως βλέπουμε εμείς αυτή τη φορολογική πολιτική, με αναπτυξιακή διάσταση. Και αναπτυξιακή διάσταση στη φορολογική πολιτική σημαίνει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Το μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται σήμερα, έχει αποδειχθεί, πλέον, ότι οδηγεί σε αδιέξοδο.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να υποθέσω, επειδή υπάρχουν πληροφορίες για φορολογικό νομοσχέδιο από Σεπτέμβρη, με μείωση φορολογικών συντελεστών -έτσι λένε τουλάχιστον οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών- ότι αυτό δεν είναι αρκετό για εσάς. Δηλαδή, εάν πάει το 23% στο 20% και το 13% στο 10%, όπως λέγεται από το υπουργείο Οικονομικών, δεν σας ικανοποιεί.



Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Εμείς στο “Ζάππειο ΙΙ” κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση. Με συγκεκριμένους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα και τους έμμεσους φόρους. Αυτή είναι η πρότασή μας. Κάθε μέρα που δεν υιοθετείται αυτή η πρόταση της Ν.Δ., η κατάσταση πηγαίνει προς το χειρότερο.

Σήμερα, δεν έχουμε μια επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση ότι αυτά θα τα εφαρμόσει. Βλέπουμε, πρώτον, διαρροές στον Τύπο και βλέπουμε επίσης την έμμεση τοποθέτηση του κ. Οικονόμου, ο οποίος -για πρώτη φορά ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών- ανοίγει το κεφάλαιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών στην άμεση φορολογία. Διαρροές στον Τύπο είδαμε γι’ αυτό το 15%. Δηλαδή, τι βλέπουμε; Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δείχνει να υιοθετεί αποσπασματικά αυτά που μέχρι χτες δαιμονοποιούσε, υποστηρίζοντας ότι είναι ανεφάρμοστα, ότι είναι αναποτελεσματικά, ότι δεν τεκμηριώνονται. Και μάλιστα θέλω να σας θυμίσω, ότι στην ομιλία του ο κ. Σαχινίδης, στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, είχε καλέσει το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας και είχε πει, ότι αν υπάρξει τεκμηρίωση κι αν έλθει στο Γενικό Λογιστήριο και πει ότι με τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές μπορούμε να προχωρήσουμε, εγώ θα ζητήσω δημόσια συγνώμη. Επαναφέρουμε αυτή τη δήλωση του κ. Σαχινίδη, γιατί σήμερα πλέον βλέπουμε να ανοίγει ο δρόμος, έμμεσα, χωρίς ξεκάθαρη τοποθέτηση, για υιοθέτηση των προτάσεων της Ν.Δ.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κατάλαβα καλά ερμηνεύετε μονοσήμαντα και αποδίδετε τη μείωση των εσόδων στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες αρνητικοί στην οικονομική συγκυρία οι οποίοι θα μπορούσαν να συνυπολογιστούν. Και αυτό συνδέεται με αυτό που είπε προηγουμένως ο συνάδελφος: Από πού εσείς εικάζετε ότι αν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές θα υπάρξουν επενδύσεις; Μέχρι στιγμής η ελληνική επιχειρηματική τάξη έχει δείξει ότι όποτε είχε ευνοϊκές συνθήκες, απλά τα έβαζε στην τσέπη ή τα έβγαζε έξω. Το πολύ πολύ να της κάνετε άλλο ένα δώρο.



Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Ανοίγω ένα τεράστιο κεφάλαιο τώρα για τη φορολογία. Ένα θέμα που λέγεται φορολογική πολιτική. Να σας πω το εξής. Η πρόταση της Ν.Δ. για φορολογία 15% στις επιχειρήσεις -αυτή που καταθέσαμε στο «Ζάππειο ΙΙ»- δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην πατρίδα μας. Ποτέ δεν φτάσαμε σε φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις στο 15%. Αν θυμάστε καλά και επί Ν.Δ. ήταν 35%. Θέλω, λοιπόν, να επισημάνω ότι πρέπει να δούμε αυτό που δεν είδαμε ποτέ στην Ελλάδα. Την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την αξιοποίηση της φορολογικής πολιτικής ως εργαλείο, για την ανάπτυξη. Σας θυμίζω ότι, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, σ’ ό,τι αφορά τους φόρους. Εάν κάποιος συνεκτιμήσει την άμεση φορολογία, τις έκτακτες εισφορές στα φυσικά πρόσωπα -όπως προκύπτουν από τον εφαρμοστικό- τις έκτακτες εισφορές στις επιχειρήσεις, την έμμεση φορολογία, το ΦΠΑ, όλα αυτά, βγάζουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια σε επίπεδο φόρων. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα απωθητικό πλαίσιο όσον αφορά στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδος. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιος σήμερα, που σκεφτόμενος να επενδύσει κάπου τα χρήματα του, θα πήγαινε σε μια χώρα που έχει την υψηλότερη φορολογία και ένα ακανόνιστο και απροσδιόριστο φορολογικό περιβάλλον. Γιατί δεν έχουμε προσδιορισμένο φορολογικό περιβάλλον. Οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Τώρα μιλάμε για το 12ο φορολογικό νόμο. Και το δεύτερο -επίσης εξίσου σημαντικό- είναι ότι στα βόρεια σύνορά μας, αυτό που δεν το αξιολογήσαμε ποτέ ως οικονομία, είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές, στις όμορες χώρες, είναι της τάξεως του 10% έως 15%. Σήμερα, λοιπόν, που προβάλλει ο φορολογικός ανταγωνισμός ως κυρίαρχο στοιχείο για κάθε εθνική οικονομία, νομίζω ότι η πρόταση της Ν.Δ., είναι ό,τι καλύτερο ως συνταγή, για ένα δημιουργικό σοκ, όπως έχει πει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.  



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και αναφερθήκατε στη φορολόγηση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπήρχαν πληροφορίες που θέλουν την είσπραξη αυτών το οφειλών από ένα νέο ειδικό σώμα ή από ανθρώπους εκτός της εφορίας. Δεν φοβάστε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις ανάλογες με αυτές που είδαμε με τις εισπρακτικές εταιρίες για τις τράπεζες;



Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Οτιδήποτε μπορεί ως μηχανισμός να συμβάλει στη βοήθεια για την είσπραξη των φόρων, που θα σέβεται τον φορολογούμενο όμως, και θα σέβεται και το φορολογικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει στη χώρα μας, είναι καλοδεχούμενο. Όμως, υπάρχει σε αυτό μια κόκκινη γραμμή, η οποία έχει να κάνει με την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, ως δημόσιο χρήμα. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραχωρήσει σε ιδιωτικό τομέα.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς να υπάρχει τεχνογνωσία, έτσι;



Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Τεχνογνωσία βέβαια, ως εργαλείο, ως μηχανισμός, καταγραφή. Ό,τι μπορεί να βοηθήσει. Η Ν.Δ. -το έχει πει ο Πρόεδρός μας- είναι σαφώς προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Εμείς θα καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή με κάθε τρόπο. Το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι ανοιχτή πρόκληση. Δεν το έχει πετύχει η κυβέρνηση, αλλά εμείς, ως Ν.Δ., τοποθετούμαστε στο ζήτημα αυτό. Ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί για τη Ν.Δ. στόχο που πρέπει να τον πετύχουμε.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τη βέβαιη υιοθέτηση των προτάσεων της Ν.Δ. από την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, τι μένει για να διαφωνείτε με την κυβέρνηση; Ήταν το βασικό σημείο με το οποίο διαφωνούσατε με την κυβέρνηση. Δηλαδή, ταυτίζεστε με την  εφαρμοζόμενη πολιτική στο σύνολο της πλέον μετά από αυτό;      



Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Καταρχήν, να δούμε αν θα το υιοθετήσει. Εμείς ως κόμμα ευθύνης και συνέπειας θεωρούμε καλοδεχούμενο να υιοθετούνται προτάσεις μας, οι οποίες βοηθούν τον τόπο να πάει παραπέρα, βοηθούν την εθνική οικονομία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μακάρι, η κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις μας. Δεν υπάρχει, όμως, κάποια σαφής δήλωση που να λέει «υιοθετούμε τις προτάσεις της Ν.Δ.». Διαρροές στον Τύπο υπάρχουν. Και μια δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομιών κ. Οικονόμου, στην οποία μάλλον φάσκει και αντιφάσκει για ΦΠΑ εστίασης. Τίποτε άλλο.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν περάσει η πρόταση για τη μείωση του συντελεστή των κερδών στις επιχειρήσεις στο 15% και δεν περάσουν οι υπόλοιπες προτάσεις, εσείς θα το ψηφίσετε αυτό; Υπάρχουν και άλλες προτάσεις, η μια των εργοδοτικών εισφορών, ο φορολογικός συντελεστής, τα καύσιμα. 



Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Ξέρετε ότι αυτό δεν έρχεται με τη μορφή ενός άρθρου στη Βουλή. Έρχεται με τη μορφή πολλών άρθρων σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν -είχα την τιμή να είμαι εισηγητής της Ν.Δ. στο τελευταίο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο- ότι άρθρα που ενσωματώνονται στο φορολογικό νόμο και εφόσον κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δεν διστάζουμε να τα ψηφίσουμε. Παραδείγματος χάριν, σας θυμίζω ότι το άρθρο το οποίο μείωνε από το 25% στο 20% το φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις. Παρότι δεν συμφωνούμε με το ύψος, παρότι καταθέσαμε τη διαφορετική θέση μας ότι πρέπει να μειωθεί και άλλο, το ψηφίσαμε. Οτιδήποτε κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ.



Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά θα συνεδριάσουν αντίστοιχα, αύριο και μεθαύριο, η Εκτελεστική Γραμματεία και η Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος.



·         Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας θα γίνει αύριο Τρίτη, 12 Ιουλίου και ώρα 18:30, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, Λ. Συγγρού 340.

·         Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη, 13 Ιουλίου και ώρα 18:00, επίσης στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος.



Θέμα ημερήσιας διάταξης «οι πολιτικές εξελίξεις και οι πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας».



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί να αναταθεί σε πρόσωπο μεγάλου ιδιωτικού ομίλου η πώληση δημόσιας περιουσίας, καθώς πολλοί λένε ότι πρόκειται για αναπαραγωγή της διαπλοκής. Αναφέρομαι στην τοποθέτηση του κ. Μητρόπουλου στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.



Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη των Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε δηλώσει ότι θα μετάσχουμε σε αυτή την επιτροπή. Πρότασή μας, για ένα από τα μέλη του Δ.Σ. ήταν ο κ. Αντώνης Βαρθολομαίος. Από εκεί και πέρα, θα παρακολουθήσουμε τις εργασίες της επιτροπής.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε χθες, δείχνει ότι το κόμμα σας είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά, παρά τα προβλήματα που έχει η κυβέρνηση. Και επίσης βγάζει και μια δυσπιστία του κόσμου απέναντί σας. Ο κόσμος δεν σας πιστεύει.



Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ξέρετε ότι δεν θέλω να σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Θα επαναλάβω, όμως, αυτό που έχω πει και με αφορμή άλλες δημοσκοπήσεις: Βασικός μας στόχος είναι να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο μπορούμε περισσότερους για το πρόγραμμά μας. Θεωρούμε ότι αυτό έχει αρχίσει, σιγά-σιγά, να γίνεται. Θέλει, όμως, μεγαλύτερη προσπάθεια.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ……..από τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου έχετε κάτι να πείτε;



Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εμείς, καταρχήν, σε αυτό το θέμα για τον ένα χρόνο εργασιακή εφεδρεία έχουμε πει ότι δεν συμφωνούμε. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να εφαρμόζεται ο θεσμός.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις απολύσεις, πριν….



Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Λέμε «όχι» στις απολύσεις.

Έχουμε επεξεργαστεί την εφαρμογή του θεσμού ανάλογα με την ηλικία των προσώπων που μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία.

- Για όσους είναι πάνω από τα 50 προτείνουμε εφεδρεία με το βασικό μισθό  ως τη σύνταξη εκτός κι αν βρει δουλειά αλλού.

- Για όσους είναι από τα 40-50 δύο τριετίες και

- Για όσους είναι από τα 30-40 μια τριετία.

Προσθέτω ότι για τις δυο τελευταίες κατηγορίες, τα όρια εφεδρείας ισχύουν εφόσον στο μεταξύ υπάρχει ανάκαμψη, ότι δημιουργούνται  θέσεις εργασίας και μπορούν να τις διεκδικήσουν.

Σε αντίθετη περίπτωση -όπως ήδη έχουμε πει- τα όρια εφεδρείας παρατείνονται.

Σε όλες τις περιπτώσεις προκύπτει ότι μπορούμε να έχουμε ταχύτερη μείωση προσωπικού και ελλείμματος σε σύγκριση με την άμεση απόλυση.

Με την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, όπως ακριβώς τον προτείνουμε -το επαναλαμβάνω- θεωρούμε ότι θα υπάρχει όφελος και για το Δημόσιο και για την οικονομία και για την κοινωνία.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λέτε με βασικό μισθό ή με το 70% ……..



Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Είναι του 70% των αποδοχών. Δηλαδή, βασικός μισθός, χωρίς υπερεργασία, υπερωρίες, επιδόματα. Άρα στο σύνολο των αποδοχών είναι περίπου στο 70%. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το όφελος από το μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος που είναι περίπου το 25% του κόστους λειτουργίας του κάθε οργανισμού συνολικά.