Εως 10 Αυγούστου ανακοινώνονται οι προσλήψεις –
Υπ. Παιδείας: Δεν θα υπάρξουν κενά λόγω των συνταξιοδοτήσεων
ΠΗΓΗ : KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Του Αποστολου Λακασα
Η πρόσληψη 2.900 μόνιμων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση πρόκειται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας έως τις 10 Αυγούστου, ενώ ο επιμερισμός του αριθμού των προσλήψεων ανά ειδικότητα υπαγορεύεται από τη δημοσιονομική κρίση με άξονα τον «εξορθολογισμό» του συστήματος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Ωστόσο, αστάθμητος προς το παρόν παράγοντας για να μην υπάρξουν κενά με την έναρξη του σχολικού έτους είναι ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών, για την υποβολή των οποίων η προθεσμία ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου. Ηδη το υπ. Παιδείας προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις, μετρώντας τις «αντοχές» του συστήματος με βάση τρία σενάρια, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συνταξιοδοτήσεων. Στόχος είναι τα κενά να καλυφθούν με προσλήψεις αναπληρωτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το νέο στοιχείο του προγραμματισμού των 2.900 προσλήψεων μονίμων για την επόμενη σχολική χρονιά (το 60% θα γίνει από τους πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και το 40% από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών) είναι ότι η πλειoνότητα θα αφορά στις «βασικές» ειδικότητες.
Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν περίπου 450 φιλόλογοι, περίπου 250 μαθηματικοί και σχεδόν άλλοι τόσοι (250) από τη μεγάλη κατηγορία των φυσικών, χημικών, βιολόγων και γεωλόγων (μοιρασμένοι αναλογικά με βάση τον αριθμό των αναγκών και των διδασκόμενων ωρών ανά μάθημα). Οι προσλήψεις στις υπόλοιπες 145 ειδικότητες θα είναι σαφώς λιγότερες. Το βάρος δίνεται στις κύριες ειδικότητες, καθώς «οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση τις ανάγκες, ενώ εγκαταλείπεται η πρακτική να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί από όλες τις ειδικότητες ώστε κανείς να μη μένει δυσαρεστημένος», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του υπ. Παιδείας. Κι αυτό γιατί έχει παρατηρηθεί μεγάλο αριθμητικό πλεόνασμα εκπαιδευτικών σε ορισμένες ειδικότητες και κυρίως τεχνικές, που φθάνει έως και το 30% σε σχέση με τις ανάγκες του σχολείου.
Τρία σενάρια
Καθοριστικός για την κάλυψη των κενών θα είναι ο τελικός αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών που θα κατατεθούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Εως και πέρυσι, ετησίως συνταξιοδοτούνταν περίπου 4.000 εκπαιδευτικοί, όμως φέτος το μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων προέκυψε λόγω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ετσι, το υπουργείο έχει ήδη επεξεργαστεί μέτρα με βάση τρία σενάρια ως προς τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων: για 8.000, για 10.000 και για 12.000 συνταξιοδοτήσεις.
Ο σχεδιασμός προβλέπει δύο βασικές κινήσεις. Πρώτον, θα επιστρέψουν στα σχολεία περίπου 6.000 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Από αυτούς οι περίπου 4.500 ήταν σε διοικητικές υπηρεσίες, ενώ 1.100 σε σχολεία και υπηρεσίες του εξωτερικού. Τις προηγούμενες ημέρες, ανακοινώθηκε ο πρώτος γύρος αποσπάσεων, ενώ περί τα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθεί κι ένας δεύτερος. Η δεύτερη κίνηση είναι η πρόσληψη αναπληρωτών.
Κατόπιν προβλέπονται συμπληρωματικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν κατά περίπτωση. Ετσι, δίνεται οδηγία για συγκρότηση τμημάτων με 25 μαθητές, ενώ η ηγεσία του υπουργείου αφήνει στους διευθυντές των σχολείων την απόφαση για συγκρότηση τμημάτων με 27 μαθητές (25 μαθητές +10%). Εως πέρυσι, σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνταν καταχρηστικά περισσότερα του ενός τμήματα των περίπου 13 μαθητών, διότι στην περίπτωση του ενός μόνο τμήματος αυτό θα ξεπερνούσε -έστω και για λίγο- τους 25 μαθητές.
Ταυτόχρονα, εάν χρειαστεί, ένας εκπαιδευτικός για να συμπληρώσει το ωράριό του θα διδάξει σε περισσότερα του ενός σχολεία της ίδιας περιφέρειας (ακόμη και σε διαφορετική βαθμίδα), ενώ μπορεί να διδάξει και άλλα μαθήματα -πλην της βασικής του ειδικότητας- εάν έχει το αντίστοιχο πτυχίο. «Δεν θα υπάρξουν κενά», διαβεβαιώνει την «Κ» το ίδιο στέλεχος του υπ. Παιδείας.