VIDEO ( ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ) και στο evrostini.info
Το όρος Εβροστίνα είναι το φυσικό όριο που χωρίζει τους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας. Ορθώνεται δυτικά , νοτιοδυτικά του Δερβενίου με υψόμετρο 1208 μ. Μαζί με το Μαύρο Όρος ( Μαυριόρος κοινά, 1757 μ. υψόμετρο) , που είναι οι προς βορά παραφυάδες του όρους Κυλλήνη ( Ζήρια) , ήσαν γνωστά κατά την αρχαιότητα ως Χελυδόρεα όρη . Αποτελούσαν την εποχή εκείνη όριο της Αχαΐας με την Αρκαδία . Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά την αρχαιότητα η Αχαΐα
επεκτεινόταν κατά πολλή ανατολικότερα από τα σημερινά της όρια , καθώς έφθανε έως τον ποταμό Σύθα ή Τρικαλιώτη που εκβάλει στο Ξυλόκαστρο. Επίσης η έκταση της Αρκαδίας ήταν κατά την αρχαιότητα πολύ μεγαλύτερη της σημερινής καθώς προς βορά έφταναν μέχρι το Μαύρο ‘Όρος και αρκαδικές πόλεις ήταν η Φενεός και η Στύμφαλος . Τα όρη της Χελυδορέας συσχετίζονται με την μυθολογία καθώς ο Ερμής έξω από μία σπηλιά του βουνού βρήκε μία χελώνα που από το κέλυφός της έφτιαξε μία λύρα , την οποία έδωσε στον Απόλλωνα για να τον κατευνάσει από τον θυμό του , καθώς του είχε κλέψει τα βόδια του. Επίσης κατά την μυθολογία στο ίδιο βουνό ο Δίας είχε «φυλακίσει» σε σπηλιά την ερωμένη του βασιλοπούλα του Άργους , την Ιώ , αφού την είχε μεταμορφώσει σε δαμάλα.
Κάτω από το βράχο της Ευρωστίνης «περνούσε» η υδροδότηση της αρχαίας πόλης Αιγείρας που τα ίχνη της καθώς και το θέατρο της βρίσκονται στο Παλιόκαστρο ,λόφο που βρίσκεται 5 χλμ. δυτικά από το Δερβένι. Το ύψος του είναι πάνω από 500μ. και το τελικό υψόμετρό του διαμορφώνεται στα 950 - 1000. Στην κορυφή της Εβροστίνας σε ύψος 1208 υπάρχει επίπεδο οροπέδιο 5000 στρ. όπου έβοσκαν οι Ζαχολίτες παλιά περί τα 60.000 αιγοπρόβατα , παλαιότερα είχε δάσος αλλά κάηκε το 2000. Ανεβαίνοντας είδαμε ότι έχει γίνει αναδάσωση και το θέαμα που αντικρίσαμε ’ήταν καταπληκτικό!.