της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου,
Η εικόνα μιας μικρής πρασινωπής μούχλας πάνω σε ένα γιαούρτι ή μια κρέμα ίσως μη σας φαίνεται ανησυχητική. Πολλοί σκέφτονται: «αν αφαιρέσω το πάνω-πάνω, δεν χάλασε και ο κόσμος». Είναι όμως αυτή μια ασφαλής πρακτική ή μια επικίνδυνη παγίδα για την υγεία μας; Το άρθρο που ακολουθεί εξηγεί με επιστημονικά στοιχεία γιατί η παρουσία μούχλας σε μαλακά τρόφιμα, όπως η κρέμα, σημαίνει ότι το τρόφιμο πρέπει να απορρίπτεται ολόκληρο, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Η εμφάνιση μούχλας σε ένα μαλακό προϊόν, όπως η κρέμα, δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται ελαφρά.
Η μούχλα αποτελεί μόνον την κορυφή του προβλήματος, καθώς τα μυκηλιακά "ρίζες" (υφές) και οι επικίνδυνες μυκοτοξίνες μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στο τρόφιμο, καθιστώντας την απλή απομάκρυνσή της ανεπαρκή. ......................