Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

ΔΕΡΒΕΝΙ: Κινηματογράφος «ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ» | Πρόγραμμα Ταινιών

 

Δευτέρα 26 & Τρίτη 27 Αυγούστου | 21:30 



Ο τελευταίος αυτοκράτορας (The Last Emperor) 

Ιστορική | 1987, Διάρκεια: 163'

Η αριστουργηματική ταινία των 9 Οσκαρ και τεράστια εμπορική επιτυχία, ναυαρχίδα της φιλμογραφίας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι για τη ζωή του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα, όταν σε ηλικία μόλις τριών ετών αποσπάστηκε βίαια από τη μητέρα του και μεταφέρθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη. Μερικές μέρες αργότερα ανέλαβε τον θρόνο και έγινε αυτοκράτορας της Κίνας. Μέσα από τα μάτια του παρακολουθούμε την ταραχώδη ιστορία της Κίνας από τις αρχές του 20ού αιώνα ως τη δεκαετία του ’80.

Η ταινία κυκλοφορεί σε 4Κ επανέκδοση για να την απολαύσουν για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη οι νέες γενιές και να ξαναζήσουν τη μαγεία της οι παλαιότεροι.

Σκηνοθεσία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Ηθοποιοί: Τζον Λον, Τζόαν Τσεν, Πίτερ Ο' Τουλ, Ριουίτσι Σακαμότο


Τετάρτη 28 Αυγούστου | 21:30 



Το μεγάλο ταξίδι του μικρού Γκρίζλι (Big Trip2: Special Delivery)

Animation | 2022, Διάρκεια: 90'

Καινούρια περιπέτεια για τον αξιαγάπητο αρκούδο Μικ Μικ και τον πανέξυπνο λαγό Όσκαρ. Μια μέρα, το κλάμα ενός μωρού -ενός νεογέννητου αρκουδομωρού- ακούγεται κοντά στο σπίτι τους κι εκείνοι δεν πιστεύουν στα αυτιά τους… άλλη μια λανθασμένη μωρο-παράδοση από τον πελαργό έχει γίνει πια δικός τους μπελάς. Το μωρό έπρεπε να φτάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην οικογένεια του Τζον Αρκούδου, ενός τίμιου πολιτικού που θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές για τη διοίκηση των Ηνωμένων Δασών, με σκοπό να απομακρύνει από την εξουσία τον πονηρό γύπα Ντον Αρπακτικό. Ομως, μόνο όσοι έχουν παιδιά μπορούν να κατέβουν στις εκλογές κι ο Τζον περιμένει αυτό το μωρό για να νικήσει τη διαφθορά. Ο Μικ Μικ, ο Οσκαρ, ο Αρνολντ και η παρέα τους ξεκινούν λοιπόν ένα μεγάλο υπερατλαντικό ταξίδι για να παραδώσουν το μωρό στην ώρα του. Ταυτόχρονα ο Ντον Γύπας, που έχει τα δικά του σχέδια για το δάσος, θα κάνει τα πάντα για να τους σταματήσει και τους στήνει διάφορες παγίδες, αλλά θα τα βρει σκούρα με τη συγκεκριμένη τρελοπαρέα.

Animation περιπέτεια που θα διασκεδάσει τους μικρούς θεατές, ενώ οι ομοιότητες με πρόσωπα των εκλογών θα κλείσουν το μάτι στους ενήλικες!!

Σκηνοθεσία: Νατάλια Νίλοβα, Βασίλι Ροβένσκι


Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Αυγούστου | 21:30


 

Η θηλιά (Rope)

Θρίλερ | 1950, Διάρκεια: 80'

Προκειμένου να απολαύσουν την οδύνη της εμπειρίας του φόνου, δύο νεαροί στραγγαλίζουν έναν συμμαθητή τους, με μοναδικό κίνητρο μια νιτσεϊκή θεωρία περί διάκρισης ανθρώπων που υπερέχουν από άλλους - και έτσι η εξόντωση κάποιου κατώτερου από τους άλλους δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα. Κρύβουν τη σορό μέσα σε ένα μπαούλο το οποίο την ίδια μέρα χρησιμοποιούν ως τραπεζαρία για το πάρτι που διοργανώνουν. Καλεσμένοι είναι ο πατέρας του θύματος, η αρραβωνιαστικιά του, ο πρώην φίλος της και ένας παλιός καθηγητής τους, την ευφυία του οποίου οι δολοφόνοι θαυμάζουν και θέλουν να προκαλέσουν.

Το τολμηρό και πρωτοποριακό Η Θηλειά του Άλφρεντ Χίτσκοκ επιστρέφει στις αίθουσες σε ψηφιακή αποκατάσταση 4K. Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ που βασίζεται σε πραγματική δολοφονία, στην περίφημη υπόθεση Leopold και Loeb. Θεωρείται σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο και ήταν επίσης υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Σκηνοθεσία: Αλφρεντ Χίτσκοκ

Ηθοποιοί: Τζέιμς Στιούαρτ, Τζον Νταλ, Φάρλεϊ Γκρέιντζερ



Σάββατο 31 Αυγούστου | 21:00 



Ο πύργος των καταιγίδων (Ανεμοδαρμένα Ύψη)  

Δραματική, Ρομαντική | 1939, Διάρκεια: 104'

Χαμένος σε μια χιονοθύελλα στη βραχώδη Αγγλία, ένας άγνωστος άντρας βρίσκεται τυχαία στα Ανεμοδαρμένα Ύψη, το σκοτεινό, μελαγχολικό κτήμα του μυστηριώδους Χιθκλιφ. Ο θλιμμένος αυτός άντρας είναι τόσο βασανισμένος από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, που έχει χάσει τη θέλησή του για ζωή. Καθώς η καταιγίδα συνεχίζεται, ο εξαντλημένος ταξιδιώτης γοητεύεται από τη θλιβερή ιστορία του Χιθκλιφ και του αθώου έρωτά του για την Κάθι, ενός έρωτα που ποτέ δεν πήρε σάρκα και οστά. Και αυτό γιατί όταν ο Χιθκλιφ έφυγε για να αναζητήσει την τύχη του, επιστρέφοντας βρήκε την Κάθι παντρεμένη με την υψηλή κοινωνία... Η ανακάλυψη αυτή έκανε συντρίμμια την ψυχή του, αλλά άφησε ανέγγιχτη τη φλεγόμενη επιθυμία του για αυτήν, που θα έβραζε μέσα του για πάντα.

Η ταινία αποτελεί τη γνωστότερη και εμπορικότερη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ. Τιμήθηκε με το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης ως η Καλύτερη Ταινία για το 1939 και έλαβε 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας κερδίζοντας τελικά το Όσκαρ Φωτογραφίας σε Ασπρόμαυρη Ταινία.

Σκηνοθεσία: Ουίλ Ουάιλερ

Ηθοποιοί:Λόρενς Ολιβιέ, Μερλ Ομπερον, Ντέιβιντ Νίβεν, Φλόρα Ρόμπσον


Σάββατο 31 Αυγούστου | 23:00 



Για μια θέση στον ήλιο 

Δραματική | 1951, Διάρκεια: 122'

Ο ανερχόμενος Τζορτζ Ίστμαν πιάνει δουλειά στο εργοστάσιο του θείου του. Εκεί γνωρίζει την εργάτρια Άλις, που θα προσκολληθεί πάνω του. Ο Τζορτζ θα την αφήσει έγκυο, αλλά θα ερωτευτεί την πλούσια κι όμορφη Άντζελα Βίκερς. Η Άλις όμως πιέζει για γάμο και οι εξελίξεις είναι απρόσμενες.

Η ταινία προτάθηκε για 9 Όσκαρ και απέσπασε 6, ανάμεσα σε αυτά και το Όσκαρ σκηνοθεσίας.

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Στίβενς

Ηθοποιοί:Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Σέλλεϊ Γουίντερς.