Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Εκλογές στη Βρετανία - Exit Poll: Επικράτηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ με 410 έδρες, δεύτεροι οι Τόρις του Σούνακ με 131 Επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια δείχνει το exit poll

Εκλογές στη Βρετανία: Έκλεισαν οι κάλπες που φέρνουν στην εξουσία τους Εργατικούς – Σαρωτική αυτοδυναμία δείχνουν τα exit poll 

 

Πρωτιά για την παράταξη του σερ Κιρ Στάρμερ, όπως εξάλλου αναμενόταν βάσει δημοσκοπήσεων, δίνουν τα exit poll από τις εκλογές στη Βρετανία.

Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BBC δίνουν στους Εργατικούς του Στάρμερ 410 έδρες και ακολουθούν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 131 έδρες. 

Καταρχάς πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά το Brexit. Οι σημερινές εκλογές ήρθαν σε μια περίοδο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Οι εκλογές διεξήχθησαν επίσης στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία έχει βυθίσει την Ευρώπη στη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός με οικογενειακές ρίζες στην Ινδία -πρώην βρετανική αποικία- διεκδικεί την επανεκλογή του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα παραμείνει ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ. Είναι οι πρώτες γενικές εκλογές στη Βρετανία στις οποίες οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν ταυτότητα με φωτογραφία για να ψηφίσουν αυτοπροσώπως. Και είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται Ιούλιο μήνα, από το μακρινό 1945. 

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογικών περιφερειών είναι πιθανό να ανακοινωθούν από τις 11.30 μ.μ. (τοπική ώρα), καθώς τα πρώτα αποτελέσματα θα εισέρχονται με το σταγονόμετρο στο σύστημα.

Αυτό θα επιταχυνθεί όσο προχωρά η νύχτα, με εκατοντάδες αποτελέσματα να αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μεταξύ 3 και 4 π.μ.