Ιστορία γράφτηκε σήμερα στη Βρετανία καθώς οι Εργατικοί επιστρέφουν στην εξουσία μετά τη σαρωτική νίκη τους επί των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές. Ο επικεφαλής τους, ο Κιρ Στάρμερ, ο νέος πρωθυπουργός, εξαφάνισε τον Ρίσι Σούνακ και πέταξε εκτός μια πρώην πρωθυπουργό, την Λιζ Τρας και 12 υπουργούς.
Έπειτα από 14 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών, η οποία σηματοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια από μια σειρά κρίσεων -το Brexit, η κάθετη άνοδος των τιμών ή ακόμη η εναλλαγή πρωθυπουργών-, μια σελίδα γυρίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Λίγο οι Εργατικοί πριν τις 7 το πρωί της Παρασκευής πέρασαν το όριο των 326 εδρών για
να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, με τα αποτελέσματα των εκλογών να
επιβεβαιώνουν το exit poll που ανακοινώθηκε λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης και ανανεώθηκε τα ξημερώματα.
«Τα καταφέραμε. Παλέψατε γι' αυτό και τώρα έφτασε η στιγμή της νίκης. Η
αλλαγή ξεκινά τώρα. Όλοι νιώθουν ανακουφισμένοι που έφυγε ένα βάρος από
πάνω μας, ένα βάρος έφυγε από το μεγάλο αυτό έθνος» είπε ο Στάρμερ στην
πρώτη νικητήρια ομιλία του.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί τώρα να κοιτάει μπροστά. Το φως της ελπίδας
γίνεται όλο και πιο δυνατό λάμποντας για μια χώρα που έχει μετά από 14
χρόνια την ελπίδα να πάρει πίσω το μέλλον της» συνέχισε ο Στάρμερ.
Χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα και από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ
αναγνώρισε την ήττα της παράταξής του. Τηλεφώνησε στον αρχηγό του
Εργατικού Κόμματος, τον Κιρ Στάρμερ, για να τον συγχαρεί αναλαμβάνοντας
την ευθύνη μιας αποτυχίας που μοιάζει πλέον ιστορικών διαστάσεων. Για δύσκολη βραδιά όσον αφορά τους Συντηρητικούς έκανε λόγο ο Ρίσι Σούνακ στην πρώτη δήλωσή του μετά τα καταστροφικά για το κόμμα του αποτελέσμα των εκλογών της Πέμπτης στη Βρετανία.
«Το κόμμα των Εργατικών κέρδισε τις εκλογές» παραδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας προσθέτοντας ότι κάλεσε τον σερ Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί.
«Θα πάω τώρα στο Λονδίνο όπου θα τοποθετηθώ αναλυτικότερα για τα
αποτελέσματα των εκλογών πριν να εγκαταλείψω τη θέση του πρωθυπουργού
για την οποία έδωσα τα πάντα» πρόσθεσε ο κ. Σούνακ.
Το Συντηρητικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σουνακ καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ από την αρχή του 20ου αιώνα: 136 εκλεγμένους βουλευτές, από τους 365 που είχε εκλέξει πριν από πέντε χρόνια υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Στελέχη του συμπαρασύρθηκαν απ’ αυτό το κύμα της απόρριψης του Συντηρητικού Κόμματος εκ μέρους των ψηφοφόρων, όπως ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς ή η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Πένι Μόρντοντ, η οποία θεωρούνταν ενδεχόμενη μελλοντική ηγέτιδα του κόμματος. Το ίδιο και η πρώην πρωθυπουργός, Λιζ Τρας. Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία μένουν εκτός 12 υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ.
Ο Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πάρει από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι ένας μετριοπαθής ηγέτης της κεντροαριστεράς θα εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά έχει πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία στη Γαλλία και που ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καλές προοπτικές για να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.
Από τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει ότι
- - οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 410 έδρες, 210 έδρες περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές,
- - οι Συντηρητικοί 116 και χάνουν 247 έδρες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές
- - οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 70 (στην καλύτερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους),
- - 8 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας
- - 7 το Σιν Φέιν
- - 5 οι ανεξάρτητοι
- - 4 το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Φάρατζ
- - 4 οι Πράσινοι
- - 4 το Plaid Cymru
- 4 το κόμμα DUP - - 2 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
- - και από 1 έδρα το κόμμα Alliance, το κόμμα Ulster Unionist και το κόμμα Traditional Unionist Voice
H επόμενη ημέρα
Και ενώ στις τάξεις των Εργατικών επικρατεί ενθουσιασμός, σε αυτές των Συντηρητικών έχουν αρχίσει ήδη οι διαμάχες με πρώην, πλέον, υπουργούς, να επιρρίπτουν τις ευθύνες σε συναδέλφους τους, ή ακόμα και στον Σούνακ, ο οποίος τουλάχιστον κατάφερε να κρατήσει την έδρα του. Αυτό, σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, ο οποίος απέτυχε να επανεκλεγεί. Ο Σαπς, αποδίδει την ήττα στο γεγονός ότι «εξαντλήσαμε την υπομονή των παραδοσιακών Συντηρητικών ψηφοφόρων με την τάση μας να δημιουργούμε μια ατέλειωτη πολιτική σαπουνόπερα από εσωτερικές διαμάχες και διαιρέσεις, οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο επίμονες. Σήμερα, οι ψηφοφόροι ήταν απλά: "Αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας, τότε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να σας ψηφίσουμε". Ξεχάσαμε έναν θεμελιώδη κανόνα της πολιτικής, ότι οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν διχασμένα κόμματα».
Τώρα, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Στάρμερ, ο οποίος καταγράφει βαριές απώλειες μόνο στις περιοχές που υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι μετανάστες (λόγω της στάσης που κράτησε το κόμμα απέναντι στο θέμα της Παλαιστίνης και στη μεταναστευτική πολιτική), είναι έτοιμη να κυβερνήσει με «δεξιά φιλοσοφία». Σε πρώτη φάση, με την οικονομία να μοιάζει να βρίσκεται σε «βαλτώδη νερά», η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναγκαστεί να κάνει περικοπές δαπανών αξίας 10 έως 20 δισεκατομμυρίων λιρών σε μη προστατευμένα τμήματα και εξετάζουν ελλείψεις σε βασικούς τομείς. όπως οι επισκευές στα νοσοκομεία στο πλαίσιο του NHS [Εθνική Υπηρεσία Υγείας].
Οι υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ που μαυρίστηκαν
Παράπλευρη απώλεια της μεγάλης ήττας των Συντηρητικών ήταν η εκλογική επίδοση και για αρκετούς από τους υπουργούς της κυβέρνησης Σούνακ με 11 εξ αυτών να μην επανεκλέγονται ενώ εκτός της νέας Βουλής θα βρεθεί και η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας η οποία έχασε την επανεκλογή της για 630 ψήφους.
Όπως καταγράφει το Sky News οι ψηφοφόροι «μαύρισαν» τους
- Γκραντ Σαπς - υπουργός Άμυνας
- Σάιμον Χαρτ - υφυπουργός Οικονομικών
- Γκίλιαν Κίγκαν - υπουργός Παιδείας
- Άλεξ Τσολκ - υπουργός Δικαιοσύνης
- Πένι Μόρντοντ - πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων
- Λούσι Φρέιζερ - υπουργός Πολιτισμού
- Τζόνι Μέρσερ - υπουργός για θέματα Βετεράνων
- Μισελ Ντόλεναν - υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας
- Ντέιβιντ Ντέιβις - υπουργός Ουαλίας
- Βικτόρια Πρέντις - γενικός εισαγγελέας
- Μαρκ Χάρπερ - υπουργός Μεταφορών