ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η μετάβαση σε ένα ψηφιακό μέλλον, οι προοπτικές, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ομάδας Εργασίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, μέλος της οποίας ήταν η εκλιπούσα βουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν διαδικτυακά πολίτες και μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Προεδρεύων κ. Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρθηκε στον οριζόντιο χαρακτήρα του ψηφιακού μετασχηματισμού, που επηρεάζει τους περισσότερους τομείς της ζωής των πολιτών, αλλά και στις ανησυχίες των τελευταίων, για την πρόσβαση ή τον αποκλεισμό κάποιων ομάδων από τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και για το αν η ψηφιακή μετάβαση θα αποβεί προς όφελος των κοινωνιών. Σε αυτή την ανάγκη, η ψηφιακή μετάβαση να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και να γίνει με τρόπο ασφαλή για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών εστίασε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή, κυρία Margrethe Vestager, αναλύοντας τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το άμεσο μέλλον. Η κυρία Vestager τόνισε πως το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης παρέχει κονδύλια που θα βοηθήσουν τις χώρες σε αυτή τη μετάβαση, και συνεχάρη τη χώρα μας για το Σχέδιο που κατέθεσε, το οποία προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. για υποδομές και κατάρτιση, καθώς και για την πρωτοβουλία για το ευρωπαϊκό covid green pass.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα μας και στα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν ήδη γίνει, με μικρές αλλαγές, οι οποίες όμως έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών και τόνισε ότι τα γεγονότα πολλές φορές γίνονται καταλύτης για αλλαγές και άλματα. Τόσο ο υπουργός όσο και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών και μαθητών για την ψηφιακή ενοποίηση της Ευρώπης στα βήματα του covid pass, για τις δυνατότητες που ανοίγονται αλλά και τους κινδύνους από τη χρήση κρυπτονομισμάτων, την ανάγκη κατάρτισης εκπαιδευτικών και επένδυσης σε τεχνολογικό εξοπλισμό για τα σχολεία, την αναβάθμιση των δικτύων, αλλά και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, είχε τη μορφή στρογγυλής τραπέζης με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη. Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Εύα Καϊλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Μάριος Κάτσης και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κος Αθανάσιος Κυριαζής, απάντησαν σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου, αλλά και των πολιτών, σε θέματα κυβερνοασφάλειας, ασφάλειας δεδομένων και νομοθετικής ρύθμισής τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θέματα καινοτομίας, ψηφιακής επιχειρηματικότητας και start-up εταιριών, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες, συνθηκών εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή, διασύνδεσης των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων και συμπερίληψης όλων των κοινωνικών ομάδων στο νέο, ψηφιακό μέλλον.