ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2.3.2021
Διακόσια ακριβώς χρόνια από την Ελληνική Παλιγγενεσία, 200 χρόνια από όταν στη Μονή Καλτεζών γεννήθηκε πάλι το νέο Ελληνικό Κράτος με τη συγκρότηση της Πελοποννησιακής Γερουσίας, το Ελληνικό Κράτος δεν μπόρεσε να κρατήσει όρθια την ιστορική Iερά Μονή.
Εκεί που προγραμμάτιζαν να γιορτάσουν την ιστορική αυτή επέτειο, αντ’ αυτού αντικρίζουμε ένα γκρεμισμένο κτίριο, δείγμα της αδράνειας, της αδιαφορίας και κυρίως της ανεπάρκειας των κρατούντων και ιδιαιτέρως της σημερινής
περιφερειακής αρχής.Ο χρόνος φθείρει τα πάντα. Πρέπει όμως να υπάρχει πρόνοια να προλάβεις και να θεραπεύσεις τα προβλήματα που προκύπτουν.
Τα προβλήματα στα δυτικά κελιά είχαν εντοπιστεί από το 2015 και με αίτημα της μακαριστής ηγουμένης Βερονίκης και της δραστήριας μοναχής Αικατερίνης βρήκαμε τον τρόπο, ως Περιφερειακή Αρχή, μέσω του Ταμείου Πυροπλήκτων, αν και δεν ήταν στις υποχρεώσεις της Περιφέρειας και εντάξαμε έργο 160 χιλιάδων ευρώ, ενώ προχωρήσαμε και σε προγραμματική σύμβαση με την Μητρόπολη, που είναι υπεύθυνη για το μοναστήρι.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφορετική άποψη απαγορεύοντας συντηρήσεις από τις Περιφέρειες σε Ιερές Μονές και Ναούς. Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις από εμένα στο Υπουργείο, μέχρι να πειστούν για την αναγκαιότητα του εγκεκριμένου έργου.
Συγχρόνως το Υπουργείο Πολιτισμού, καθότι το μνημείο είναι βυζαντινό και διατηρητέο, είχε τις αντιρρήσεις του σε διάφορα σημεία της μελέτης αποκατάστασης και απαιτήθηκαν πολλές συζητήσεις για να πάρουμε την οριστική συγκατάθεση του Υπουργείου και να οριστικοποιήσουμε τη μελέτη και τις εργασίες που επρόκειτο να γίνουν. Αυτό συνέβη στις 20 Αυγούστου του 2019.
Από εκείνη την ημέρα και μετά μπορούσαμε να υλοποιήσουμε το έργο. Αντ’ αυτού 18 μήνες μετά βλέπουμε συντρίμμια (δείτε φωτογραφίες). Αυτό είναι το έργο τους και η επιτυχία τους.
1η Σεπτεμβρίου του 2019 άλλαξε η Περιφερειακή Αρχή. Τρεις φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον, αναφέρθηκα στο έργο, με τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 2020, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν αντέχει άλλο Χειμώνα το μοναστήρι. Πρέπει να γίνει άμεσα το έργο», στηλιτεύοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών.
Δυστυχώς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Η Περιφερειακή Αρχή Νίκα, όπως κάνει συνήθως και είναι το γνώρισμά της για την πλειοψηφία των έργων, είναι αδρανής και καθυστερεί όλα τα ενταγμένα από εμάς έργα, κάτι που πολλές φορές, μέσω επερωτήσεων μου προσπαθώ να αναδείξω.
Το κακό για το μοναστήρι ολοκληρώθηκε με το θάνατο της μακαριστής ηγουμένης Βερονίκης και την δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη απομάκρυνση της δραστήριας μοναχής Αικατερίνης. Το μοναστήρι έκλεισε και όπως λέει ο λαός μας «έρμα μαντριά γεμάτα λύκους». Έτσι φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.
Δεν γνωρίζω, αν μπορεί πλέον να γίνει αποκατάσταση μέσω της εργολαβίας που είναι σε εξέλιξη και αν επαρκούν τα χρήματα που είχαν εξασφαλιστεί.
Δύο περίπου χρόνια από την ανάληψη της Περιφερειακής Αρχής, με εξασφαλισμένα χρήματα και με μελέτη ολοκληρωμένη καθώς και με την οριστική έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, το συγκεκριμένο έργο, δεν προχώρησε.
Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Και αυτές ανήκουν ολοκληρωτικά στην Περιφερειακή Αρχή Παναγιώτη Νίκα. Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος επαληθεύτηκαν οι φόβοι μου. Το κτίριο γκρεμίστηκε και πρέπει αυτοί οι κύριοι που έχουν την ευθύνη, να ζητήσουν ένα «συγγνώμη» και να τρέξουν άμεσα να υλοποιήσουν την υπάρχουσα εργολαβία και να εξασφαλίσουν πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών που προέκυψαν από την κατάρρευση του κτιρίου.
Η αδράνεια, η ανεπάρκεια, η αδιαφορία, η αναποτελεσματικότητα, το «θεαθήναι», οι άκαρπες συσκέψεις, οι άνευ ουσίας συναντήσεις, οι άσκοπες φωτογραφήσεις, τα αδιάφορα δελτία τύπου, είναι μέχρι τώρα τα χαρακτηριστικά και το έργο που έχει να επιδείξει η Περιφερειακή Αρχή.
Ως εδώ και μη παρέκει. Να ευχηθούμε να μην ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια συμβάντα και ας είναι η αφορμή η περιφερειακή αρχή να αλλάξει ρότα, να αφήσει τις μεγαλοστομίες και να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων που της αφήσαμε.
Κλείνοντας, θέλω να παροτρύνω για μία ακόμα φορά την Περιφερειακή Αρχή, χρησιμοποιώντας, λόγω των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τα λόγια του «Γέρου του Μοριά» Θοδωρή Κολοκοτρώνη προς τους μαθητές «εις σε εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο που εμείς ελευθερώσαμε» , παραφράζοντάς τα βεβαίως «σε σας μένει κύριοι να υλοποιήσετε τα έργα που εμείς αφήσαμε».
Βαγγέλης Γιαννακούρας
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Αρκαδίας
Petros Tatoulis