Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης και στα φοιτητικά ενοίκια.



Πρώτη Ματιά Στην Ενημέρωση» Γιώργος Ψυχογιός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ 06 ...Την ανάγκη επέκτασης των μέτρων στήριξης στους γονείς που καταβάλλουν ενοίκια για φοιτητική στέγη,  φέρνουν με Ερώτηση τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός, μετά και από επιστολή που του κοινοποιήθηκε από γονείς φοιτητών και φοιτητριών.
Σύμφωνα με την Ερώτηση, ανάμεσα στα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία του κορωνοΐού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προβλέπεται και μερική καταβολή των μισθωμάτων για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες τους
, αλλά και τους εργαζόμενους τους, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους ή αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εξαιτίας των επιπτώσεων του ιού. Τα μέτρα όμως, αφορούν μόνο το ενοίκιο πρώτης κατοικίας.
Με την  προσωρινή απαγόρευση λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου καταγωγής τους επέστρεψαν στις οικογενειακές τους εστίες, ενώ οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν ενοίκιο για το φοιτητικό σπίτι, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις οικογένειες τόσο να εξασφαλίσουν τη διαβίωση τους όσο και να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Επειδή το σύνολο των οικογενειών της χώρας πλήττεται βαριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα εισοδήματα τους,  μειώθηκαν δραματικά, ακόμα κι αν ένας γονιός έχει συμπεριληφθεί στα παραπάνω μέτρα, αυτό αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, κι όχι και το σπίτι που νοικιάζει ως φοιτητική εστία, ερωτήθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί;
 Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης για τους γονείς που καταβάλλουν ενοίκιο για φοιτητική στέγη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους ή επειδή έχασαν τη δουλειά τους;



Ακολουθεί η Ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τουςκ.κ.Υπουργούς:
•Οικονομικών
• Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Επέκταση των μέτρων στήριξης στους γονείς που καταβάλλουν ενοίκια για φοιτητική στέγη»
Ανάμεσα στα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία του κορωνοΐού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προβλέπεται και μερική καταβολή των μισθωμάτων για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες τους, αλλά και τους εργαζόμενους τους. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες τους θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος ακινήτου σε περίπτωση που νοικιάζουν για το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, ενώ το υπόλοιπο 40% θα χρηματοδοτείται από το κράτος.
Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους ή αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εξαιτίας των επιπτώσεων του ιού. Τα μέτρα όμως, αφορούν μόνο το ενοίκιο πρώτης κατοικίας.
Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου καταγωγής τους επέστρεψαν στις οικογενειακές τους εστίες, ενώ οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν ενοίκιο για το φοιτητικό σπίτι, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις οικογένειες τόσο να εξασφαλίσουν τη διαβίωση τους όσο και να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Επειδή το σύνολο των οικογενειών της χώρας πλήττεται βαριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Επειδή τα εισοδήματα των οικογενειών μειώθηκαν δραματικά από τις επιπτώσεις στην οικονομία και την εργασία λόγω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης.
Επειδή ακόμα κι αν ένας γονιός έχει συμπεριληφθεί στα παραπάνω μέτρα, αυτό αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, κι όχι και το σπίτι που νοικιάζει ως φοιτητική εστία.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης για τους γονείς που καταβάλλουν ενοίκιο για φοιτητική στέγη, λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι έχουν συσμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους ή επειδή έχασαν τη δουλειά τους;
2. Αν συνεχιστεί η πανδημία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ανοίξουν μέχρι το τέλος του πανεπιστημιακού έτους -που σημαίνει ότι τα μέτρα θα πρέπει να επεκταθούν πέρα του προβλεπόμενου διμήνου (Μαρτίου - Απριλίου)- πώς η Πολιτεία θα στηρίξει τα νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο για τους φοιτητές;
Οι ερωτώντες βουλευτές